- eller svenske fastelavnsboller, om man vil
For nu er der ikke mange dage til fastelavn, og det skal udnyttes for fulde hammer. Jeg har de sidste mange år lavet de "klassiske" fastelavnsboller, og mente derfor, at der skulle ske lidt nyt i år. Jeg er flere gange stødt på lækre luftige fastelavnsboller med top og fløde - nemlig de svenske Semlor. Jeg har drømt om dem mange gange, så nu skulle det altså være.
Hvis du ikke ved, hvad en Svensk Semlor er, så er det i princippet bare en lækker, fed og blød bolledej med kardemomme, der efter bagning udhules, hvorefter marcipan, det udhulede fyld og lidt mælk blandes sammen, hvorefter det fyldes i bollen igen. Derpå toppes den med pisket flødeskum og toppen af bollen sættes på og den svenske basse prydes med flormelis. Så ja, en Svensk Semlor er vel egentlig bare en fastelavnsbolle, men på en lidt anderledes måde, end vi plejer at få dem her i DK :)
Jeg har fået inspiration inde fra den søde Frk. Kræsen, og har taget udgangspunkt i hendes opskrift på de svenske svende :) Eneste ændring jeg lavede var, at tilsætte ½ tsk. mere kardemomme til dejen, og en smule mere sukker, da jeg mildest talt er en sucker for det lækre krydderi - OG SUKKER :)
Opskrift til 12 stk. (inspiration fra Frk.Kræsen)
DEJ:
25 g. gær
75 g. smør
2 dl. mælk
1 dl. sukker
1 knivspids salt
1½ tsk. kardemomme, stødt
1 æg
6-7 dl. hvedemel
FYLD:
"bollefyld"
"bollefyld"
200 g. marcipan
2 spsk. mælk
1/4 liter fløde
1 spsk. vaniljesukker
- Smuldr gæret ud i en skål
- Smelt smørret og hæld mælken ned i gryden - blandingen skal være lun
- Hæld blandingen over i skålen og rør gæren ud heri
- Tilsæt sukker, salt og kardemomme og slå også ægget ud heri - rør godt
- Tilsæt hvedemelet lidt efter lidt og ælt dejen godt igennem
- Dæk dejen til og lad den hæve i 30 minutter
- Slå dejen ud på et meldrysset bord og form 12 boller
- Placer bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve i ca. 15 minutter
- Pensl bollerne med et sammenpisket æg og bag dem i ovnen ved 225 grader i ca. 8-10 minutter
- Når bollerne er færdigbagte skal de køle lidt af. Når de er kølet af skæres toppen af bollerne af, og "brødet" i den nederste del skrabes ud med en gaffel
- Krummerne fra bollen kommes i en skål og marcipanen rives ned i, og blandes sammen med lidt mælk
- Den klæbrige marcipan/brød masse fyldes nu tilbage i de udhulede boller, fløden piskes til skum, blandes med vaniljesukker og fordeles på toppen af de fyldte boller.
- Afslutningsvis sættes toppen på bollerne igen og de drysses som det sidste med flormelis.
MÅMS :) Jeg ku godt :)
SvarSletÅååh jeg kunne nu også snildt hapse en her fra morgenstunden af :D
Sletmmmmm... hvem der bare havde sådan en omgang tilgængelig ;o) De ser skønne ud!
SvarSletJa ikke? Bare ærgerligt, at de også er væk her nu!!!!!
SletNam, nam, siger jeg bare :-)
SvarSletUuuhm det siger jeg også! Gid der var flere på lager!!!! :)
SletÅh, hvor ser de gode ud! Nu bliver jeg helt trist, over at jeg spist alle dem jeg bagte sidste gang op! :)
SvarSletDet kan jeg altså godt forstå !!! Du må bakse endnu en portion sammen til i morgen ;) de er såååå lækre jo! Mums :)
SletOg der blev jeg så bare virkelig irriteret over, at jeg ikke har tiden til at bakse sådan en omgang sammen... Øv hvor kunne jeg godt lige æde sådan en flødefætter! :D De ser altså bare max lækre ud :D
SvarSletÆæææhj altså - det beklager jeg virkelig, men ved du hvad? Jeg har ikke flere tilbage, så jeg brokker mig over, at jeg ikke lavede dobbeltportion!!! :)
SletSidder lige her i mit nattøj og savler! Hvor ser de lækre ud!
SvarSletHæhæææ, de var også død lækre, men nøjh jeg savler også over dem pt. Dumt jeg ikke lavede dobbeltportion, så der var til eftermiddagskaffen idag!! Det er jo idag de egentlig skulle spises :D
SletArhhhhh, de ser SÅ fristende ud! Jeg kan bare ikke forestille mig hvordan den der masse af marcipan og bolledej smager - og så konsistensmæssigt! Man er vist bare nødt til at springe ud i det :-D
SvarSletJamen jeg var faktisk også lidt ambivalent ift. konsistensen, men det har bare konsistens som marcipan, og smager også "bare" af marcipan - bare dejlig blød OG NOK af den ;) Jeg synes ofte, at der ikke er nok marcipan i fastelavnsbollerne, men det er ikke tilfældet her + at man jo selv kan bestemme, hvor meget marcipan fyld man vil komme i, og evt. spæde op med ekstra flødeskum, hvis man er mere til det :) Jeg er dog en marcipangris, og bestemt ikke en fløde'lover, så du kan hurtigt regne ud, hvordan mine prioriteringer var ;)
Slet