tirsdag den 22. marts 2016

Luftige hvedeboller m. spelt og malt

- men de kræver en røremaskine


Har du ikke fået gjort røremaskinen forårsklar? Nej? Jamen så får du en god grund til det her. Disse boller vil nemlig være geniale at få bakset sammen her i påskeferien, så der er lune, lækre og ekstremt nemme morgenmadsboller til hele familien, eller nybagte og skønt-duftende boller til påskebordet. Jeg forestiller mig, at et mørt og silkeblødt stykke laks ville gå helt ekstremt godt her til. 

Nå, men jeg har her i min tidlige påskeferie kastet mig ud i endnu en surdej, da jeg ikke har haft sådan en på lager siden den "gamle" døde. MEN NU skulle det være - det dumme er bare, at den er 4 dage undervejs, så da jeg skulle lave disse basser, måtte det altså blive uden surdej, hvilket dog blev overraskende godt. Så til dig der gerne vil lave disse boller, men ingen surdej har - calm down. Du laver dem bare uden ;) 

Jeg lavede bollerne til morgenmadsservering den anden dag, og det er absolut ikke sidste gang, de er blevet kreeret her i ferien - tværtimod. 

Opskrift til ca. 16 stk.

6 g gær
6 dl koldt vand
1 tsk honning
18 g salt
2 spsk mørkt maltmel
150 g speltmel (type 630)
500 g hvedemel
+ evt. 2 spsk surdej, hvis du har (kan undlades) 

Fremgangsmåde
 1. Rør gær ud i det kolde vand og tilsæt dernæst honning, salt og maltmel
 2. Vend spelt og hvedemel i lidt efter lidt og rør dejen sammen på lav hastighed indtil dejen er samlet og alle melklumperne er rørt ud
 3. Sæt hastigheden op og lad røremaskinen ælte på middelhastighed i ca. 5 minutter, hvorefter de sidste 10 minutter æltes på fuld hastighed
 4. Når røremaskinen har arbejdet i 15 minutter laves gluten testen: tag e stykke dej og træk i det med begge hænder. Kan du trække i det, uden det går i stykke, men i stedet bliver næsten gennemsigtig, så er den klar til hævning
 5. Smør en skål med olivenolie og vend dejen heri
 6. Pak skålen ind i husholdningsfilm og stil den på køl natten over (mellem 8-10 timer). 
 7. Vend den kolde dej ud på et meldrysset bord, del den i 16 lige store stykker, som placeres på et stykke bagepapir på bordet
 8. Lad bollerne stå på bordet imens ovnen varmes op til 250 grader (lad gerne bagepladen være i ovnen under opvarmning, så denne også er varm, når bollerne flyttes over)
 9. Når ovnen er varm rykkes bagepapiret med bollerne over på den varme bageplade
 10. Bag bollerne ved 250 grader de første 5 minutter og ved 220 grader de sidste 10 minutter
 11. Vend bollerne ud på en bagerist og lad dem køle lidt af
 12. Server med smør, ost og godt pålæg Note:
Jeg elsker brød og boller - lyst, mørkt eller groft, jeg er ligeglad, bare der er brød i huset. Med denne opskrift har du en nem omgang morgenbrød, og vælger du at lave dobbeltportion, så kan du fint fryse bollerne ned, det bliver de nemlig ikke dårligere af - tværtimod. Bollerne her er sprøde og lækre, så snart de kommer ud af ovnen, men spiser du dem senere på dagen, så får de den der lækre, seje krumme, som også er ret lækker. Fryser du derimod en portion ned, kan du hurtigt og nemt få sprødheden frem igen ved at lune dem i ovnen.

3 kommentarer:

 1. Uh de ser lækre ud - dem må jeg vist prøve i weekenden
  - hyggeligt at følge med

  SvarSlet
  Svar
  1. De er også bare HAMMER god! Dem MÅ du prøve. Jeg har selv planer om snart at lave en portion mere ;)
   God weekend.

   Slet
 2. Jeg er så stolt og glad for at være her for at dele dette bemærkelsesværdige vidnesbyrd, vidunderligt og ekstraordinært, jeg kan bare ikke tro, nu er min tidligere mand her hos mig og tigger om alle hans forkerte handlinger og fortæller mig, hvor tom han følte sig hele tiden han var væk, han forlod mig og forårsagede mig så smerte efter en skilsmisse, der fandt sted for 5 måneder siden. Og hele dette mirakel skete umiddelbart efter at jeg kontaktede Dr. Egwali for at få hjælp, jeg er den lykkeligste kvinde i hele verden i dag, jeg vil sige 'at have ham igen ved min side. Det er et mirakel for mig og min familie og evig glæde og lyst. Jeg er så glad nu, og jeg ved ikke, hvor meget jeg skal udtrykke min taknemmelighed og taknemmelighed over for Dr. Egwali. Jeg vil kraftigt anbefale ham, hvis du har brug for øjeblikkelig hjælp, da det er garanteret.
  Send ham en e-mail i dag /dregwalispellhome@gmail.com eller via
  WhatsApp: +2348122948392

  SvarSlet