- som jo hører til St. Bededag
Og så er der sikkert mange der vil sige, at jeg er helt galt på den, fordi man da spiser hveder aftenen inden st. bededag.
Der er jeg så ikke helt enig, for jeg har læst mig frem til, at ideen med hvederne var, at folk jo holdt fri på st. bededag (incl. bageren), og så kunne folk jo ikke få brød på st. bededag. Derfor lavede han hvederne dagen inden, også kunne folk købe dem, spise dem og evt. varme dem op dagen efter, hvor bageren jo havde fri :) Så altså i mit hovede giver det mere mening at spise dem idag, end at spise dem aftenen inden bededag, men okay :)
Dagen inden eller på dagen det er fuldstændig ligegyldigt, for hveder skal der laves og hveder skal der spises - og det bliver altså i aften for vores vedkommende - bum ;)
Derfor fik jeg i morges bakset en dej sammen og opskriften er igen i år nuppet fra den kære LaTascha (Madenimitliv), men da jeg ikke fik skrevet opskriften ind sidste år, så får i den lige for en god ordens skyld her også.
Opskrift til ca. 20 hveder
100 g. smør
2,5 dl. vand
2,5 dl. mælk
50 g. gær
2 tsk. sukker
2 tsk. salt
2 tsk. kardemomme
2 æg
ca. 1 kg. hvedemel
Smelt først smørret og bland det herefter med vand og mælk, og rør dernæst gæren ud heri. Tilsæt salt, sukker og kardemomme og dernæst et æg ad gangen. Til sidst æltes melet i - også lidt efter lidt og dejen æltes til den er glat og fin (gerne i 6-8 min. på røremaskine)
Stil herefter dejen til hævning i en time eller to, hvorefter dejen formes til boller (jeg fik 20 boller ud af dejen) og placeres tæt på en bageplade beklædt med bagepapir.
Stil nu din fyldte bagelade ind i den kolde ovn, og placer dernæst en dyb bradepande under, som er fyldt med kogende vand. Lad nu hvederne hæve her i ca. 30 min. med lukket ovndør og tilføj gerne ekstra vand et par gange undervejs, så der hele tiden er kogende vand i ovnen, der sørger for dampen.
Når hvederne har vokset sig til dobbeltstørrelse, og er groet fint sammen tages de ud af ovnen og bagepladen med vandet fjernes også. Varm nu ovnen på på 200 grader og bag så hvederne i ca. 15-20 min. eller til de er fine og gyldne på toppen.
Når hvederne er kølet af skæres de over og ristet på brødristeren. Nyd dem lune og med en god klat kold smør på toppen.
Det er i hvert fald sådan de første smagsprøver blev nydt herhjemme for lidt siden, og senere skal de sidste fortæres hjemme hos vigermekanikken, hvor vi har så fint inviteret os selv til aftensmad og medbragte hveder :) Ååååh ja, hvilken kærkommen mulighed for igen at snige sig udenom eksamensskrivningen!
Hvert år bestemmer jeg mig for at jeg skal lave hjemmebagte hveder.. men hvert år bliver det ikke til noget fordi der ligeeeeeeeeeeeee er noget som skal nåes også.. meh!
SvarSletDet kender jeg udemærket godt, men efter at have prøvet kræfter med de hjemmebagte hveder sidste år, ja så finder jeg ganske enkelt bare tiden til det, for laves det skal de :)
SletDer er bare ikke noget bedre, end hjemmebagte hveder, som smager endnu bedre end bagerens ;)