søndag den 13. marts 2016

Grove pirogger

- med fyld af lækre rester


Åh hvor er der altså bare noget tilfredsstillende ved, når man kan forvandle sine rester til en helt ny ret. For de fleste er rester kedelige, og det er de også oftest herhjemme, men i perioder med overskud på kontoen, så er rester en fest. Det burde måske være omvendt, men når der ingen overskud er, så er resterne en nødvendighed og bliver derfor kedelige, men når overskuddet er der, så bliver resterne forvandlet, og så er rester pludselig sjove. 

Arh okay, sjove er måske også at hype det lige voldsomt nok, men så mere spændende da. Resternes anvendelse har nemlig et hav af muligheder, og efter en dukkert i det endte jeg op med en god stak pirogger. Lavet på en grov, men stadig lækker og blød dej. 

Opskrift til ca. 30 stk.

Dej:
2 pk. gær
4 dl vand, lunken
4 dl mælk
1 dl olie
1 spsk salt
4 dl rugmel, Grøn Balance
2 dl havregryn 
1 dl hvedekerner
2 dl skårne rugkerner, Grøn Balance
- hvedemel til det passer
+ 1 sammenpisket æg
+ sesamfrø til drys, Grøn Balance

Fyld: 
En rest wok
En rest krydrede ris
En rest grøntsagsgryde 

Fremgangsmåde: 
  1. Rør gæren ud i det lunkne vand og tilsæt dernæst mælk, olie og salt
  2. Tilsæt rugmel og havregryn til den våde blanding og klargør imens hvede- og rugkerner
  3. Hæld hvede- og rugkernerne op i en kasseroller og dæk dem med vand. Lad dem koge i ca. 5 minutter, eller indtil de er aldente
  4. Lad dem efterfølgende køle helt af, før de vendes i dejen
  5. Hæld de afkølede hvede- og rugkerner i dejen og spæd til med hvedemel, indtil du har en blød og jævn dej
  6. Ælt dejen godt og lad den hæve tildækket i ca. 40 minutter
  7. Vend dejen ud på et meldrysset bord og rul den tyndt ud
  8. Stik dejen ud med en rund udstikker, placer fyldet på den ene halvdel og saml enderne, så du ender med en halvmåne
  9. Husk at lukke samlingen godt - evt. med en gaffel
  10. Lad de færdige pirogger hæve i ca. 10 minutter på bagepladen, pensl med samenpikset æg, drys med sesamfrø og bag dem efterfølgende ved 20 grader i ca. 15 minutter



Note:
den helt perfekte reste-ret, som kan spises både til frokost, til aften og på madpakken. Vigtigst af alt er, at dine rester har fået fornyet energi og det samme får du forhåbentlig, når de har indtaget sådan et par basser. En dej med gode energigivende sager i, er aldrig helt dumt :) Du kan naturligvis ændre mængderne af mel, kerner og gryn, hvis du foretrækker en grovere version eller en mere hvede-tung version :) Og husk på, at det ikke kun er bolognese rester, der kan bruges i pirogger. Du kan komme næsten hvad som helst i, så bare kom i gang :) 

OBS: vær opmærksom på, at denne portion dej er stor, fordi jeg altid laver nok til fryseren også. Du kan naturligvis halvere portionen, om du vil :) 

4 kommentarer:

  1. Hej, det ser godt nok lækkert ud, det må prøves ... jeg glæder mig til at følge dig
    God påske

    SvarSlet
    Svar
    1. Hejsa :) Tak for det - de er også ret lækre, og så er det samtidig en god måde at få bugt med sine rester på.
      Tak - og god påske til dig også :)

      Slet
  2. Svar
    1. Ja prøv det - måske skal du så bare gange bagetiden op en hel del gange 😉

      Slet