lørdag den 28. april 2012

Hjemmelavede kræmmerhuse

- som havde Karen Volf selv lavet dem


Eller tæt på i hvert fald :-) For da Peter jo altså er en hund efter is, så var det selvfølgelig det desserten skulle bestå af til fødselsdagsmenuen, da hans forældre var til middag.

Da jeg, som den kage og dessertelskende kvinde jeg nu er, ikke bryder mig helt så meget om "bare" at få is, så plagede jeg Peter om, at få lov at lave bare et eller andet som tilbehør til isen :-) Det fik jeg heldigvis lov til, og det blev i form af disse sprøde hjemmelavede kræmmerhuse :-)

Opskriften har jeg snuppet fra Amo's fødselsdags bagebog, men jeg synes alligevel, at kræmmerhusene skulle have lidt mere smag, end bare sukker smagen, så derfor tilføjede jeg lidt vanillesukker til opskriften. Herunder kommer opskriften selvfølgelig som jeg lavede den.


I den oprindelig opskrift står der endvidere, at dejen kan lave 12 kræmmerhuse, men det må i så fald være nogle meget små kræmmerhuse, for jeg fik kun 7 store ud af portionen. Her skal det så også siges, at de så havde "kræmmerhus-størrelse", for der skal jo kunne være noget is i, ikke? :)

Opskrift (7-8 stk.)

50 g. smør
75 g. sukker
1 æg
60 g. hvedemel
1 tsk. vanillesukker
1 spsk. koldt vand

Pisk først smør og sukker sammen og tilsæt dernæst æg, vanillesukker, vand og hvedemel. Rør dejen til en tynd og glat masse og gør så to bageplader klar beklædt med bagepapir.

Sæt nu en klat dej på bagepladen med en spsk. og smør så dejen ud i en halvstor cirkel med skeen. Lav 4 dej-cirkler på hver bageplade, og sørg for at få smurt cirklerne godt ud. Vær opmærksom på, at de ikke skal være tykke, men nærmere så tynde at de næsten bliver "gennemsigtige".


Bag så husene ved 200 grader i ca. 4-5 min. Hold dog øje med dem, da de er færdige når de er gyldne i kanten. Vær opmærksom, da de ikke må tage for meget farve og blive for sprøde, da du så ellers ikke kan rulle dem sammen.

Når de runde cirkler er færdigbagte pilles de forsigtigt af pladen og rulles sammen til kræmmerhuse. De skal derfor stadig være bløde og ikke sprøde, da de ellers vil knække under sammenrulningen. Når husene er rullet vil de gerne klaske sammen, da de stadig er lune og bløde. Hav derfor lidt køkkenrulle klar, som er presset spids i den ene ende, og stik da det ned i det lune kræmmerhus. På den måde støtter det huset, alt imens det køler af, stivner og bliver sprødt. Sørg for at lægge kræmmerhuset med samlingen nedad, når de sættes til afkøling, så du er sikker på, at de ikke går op af sig selv.

Nyd kræmmerhusene med et par gode kugler is i, og evt. lidt syltetøj, chokoladesovs eller guf på toppen - nummenum! Så bliver det altså lidt sjovere "bare" at skulle have is til dessert efter min mening :)

6 kommentarer:

  1. *saaaaaaaaaaaaaaaaaavle*

    Aalborg til Sjælland - NU!

    SvarSlet
  2. Kræmmerhuse med flødeskum og en lille klat ribsgelé på toppen anbragt i en glasskål med sukker (som du så fint har gjort), var min mormors speciale til søndagskaffebord - og derfor var de heller ikke så store, som du laver dem til is. Man kan også lave ruller (og evt. dyppe enderne i chokolade), og fylde dem med flødeskun eller andet godt.

    Det letteste er kun at tage én kage ud ad gangen, luk ovnen og form hurtigt et kræmmerhus og stil det straks i et glas eller andet, der ikke har for bred en omkreds. Det er ikke en tosset idé at bruge et eller andet til at lægge kagen på, når du skal rulle den i form, for den er møj varm, og man brænder fingrene, hvis man skal holde den i hånden. De holder sig sprøde i en tætsluttende dåse lige som (andre) småkager.

    SvarSlet
    Svar
    1. Netop :-) Synes dog ikke det er noget problem hurtigt at folde dem alle fire. :-)

      Slet
  3. Mums... hvor lækkert!
    Dejligt du fik lov at komme med et lille touch, det er altid en god undskyldning for at prøve ting af :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jaaa, det er altså lidt vigtigt, at der lige er et eller andet hjemmelavet, til sådan en omgang købeis :) og ja, ekstra win win ift. at få afprøvet nogle ting ;)

      Slet