søndag den 22. juli 2012

Bedstefars skæg

- i form af kage


For denne kage har jeg ganske enkelt drømt og at lave, så mange mange gange, men det er aldrig blevet til noget. Et par æg stod i køleskabet og ville meget gerne bruges, så idag blev det tid til at lave bedstefars skæg kagen.

Jeg fandt opskriften inde hos den dygtige Anne au Chocolat, og lavede kun en enkelt ændring, nemlig ved at bruge alm. hindbærmarmelade istedet for hindbærribs syltetøj :) Det havde jeg nemlig ikke lige på lager, så det måtte blive hvad gemmerne kunne biddrage med ;) Opskriften får I naturligvis herunder.

Kagen:

185 g smør, blødgjort
225 g sukker
275 g mel
3/4 tsk bagepulver
3 æggeblommer
175 ml mælk
3/4 glas hindbærmarmelade

Marengs:

3 æggehvider
185 g sukker

Smør og sukker piskes sammen og æggeblommerne hældes i en ad gangen. Mel og bagepulver tilsættes og som det sidste hældes mælken i. Rør dejen godt sammen og hæld den i en smurt/begapapirs beklædt bageplade/bageform (ca. 30x40 cm). Bag kagen ved 200 gader i ca. 15 min.

Imens kagen bages laves marengsen. Hæld æggehviderne op i en ren skål, pisk dem stive og tilsæt så sukkeret. Pisk nu marengsen, indtil den er glat og sej. Når kagen er færdigbagt smøres hindbærmarmeladen ud over kagen, hvorefter marengsen tils idst smøres ud over. Bag igen kagen ved 200 graders varmluft i ca. 10 min. indtil marengsen er gylden og sprød.Nyd kagen afkølet og med en god kop kaffe til - naturligvis :) Kagen er utrolig  nem at lave smager  faaantastisk. Kagen kan sagtens tages med - evt. på picnic, men sørg dog for, at have skåret kagen ud hjemmefra, da det på den måde bliver en anelse nemmere. På den måde undgår du også at skulle bruge teske, da den så kan sætte sig lidt i stykkerne, inden den skal nydes.

10 kommentarer:

 1. Selvom jeg aldrig har smagt den kage, så savler jeg bare ved synet af den! Den er bare SÅ lækker ud!!! Måske skulle man vove skindet og lave den... Er det bare mig eller er den ikke oprindeligt lavet med noget citronstads under marengsen og ikke hindbær (hindbær er jeg dog større fan af må jeg nok sige!)

  SvarSlet
  Svar
  1. NETOP - og jeg havde heller aldrig lavet den selv før (godtnok smagt den, men ikke lavet), så det skulle selvfølgelig afprøves, og det blev en ren succes ;) Nej jeg tror du har ret - altså med citronen, meeeeen det er vist en udenlandsk model ;) I hvert fald har den altid været med hindbær i min familie :)

   Slet
 2. Åh jeg havde glemt alt om den her kage! Godt du lige fik mindet mig om den, den er SÅ god :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha, meee tooooo ! Godt jeg kunne minde dig om den ;) Den er himmelsk :D

   Slet
 3. Mums - bedstefars skæg er nu ikke sådan at kimse af! Det er 100 år siden jeg sidst har smagt den, men hov - der dukkede lysten pludselig op igen :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej vel? En absolut undervurderet og alt for sjældent lavet kage :) Godt, så må du igang ;) Vi skal huske på at kreere de gamle og glemte kager også ;)

   Slet
 4. Er vild med de fine billeder :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange mange tak :) Godt du nyder hvad du ser ;)

   Slet
  2. Den oprindelige (gamle) opskrift fra Gluten/Amo har fyld af: Æblegrød eller marmelade. Indlysende nok med æblegrøden. Den var som regel ved hånden på den tid, hvor de fleste spiste 2 retter mad ;)

   Slet
  3. Ja, men her er der jo også marmelade i ;)

   Slet