lørdag den 7. juli 2012

Hyldeblomstsaft

- og nærmest fra egen avl


For efter at have moldet en kæmpe portion hyldeblomster ude på landet, som jeg desværre ikke nåede at få brugt, inden de blev triste og visne, ja så måtte jeg jo på rov igen. Dette var dog nemmere sagt end gjort, for herude hvor jeg bor, der er der åbenbart ikke sådan et overflod af hyld, som der er længere nordpå. Well, well. Jeg kørte en tur ud i det blå og jeg ledte.....og ledte......og ledte endnu mere.....og så ledte jeg lidt mere endnu......men uden held......

Så blev jeg tvær og havde egentlig opgivet, lige indtil aftenturen med bimsen stod for døren. Vi gik vores sædvanlige korte tur på lejlighedernes skønne grønne arealer, men da Chillum ikke rigtig kunne tage sig sammen til at få gjort sit, ja så blev turen lige en smule længere end vi plejer. Og heldigvis for det, for pludselig stod den største og flotteste hyld foran os, som var den sendt fra hylde-guden(!?), også kan jeg ellers garantere, at turen hjemad gik i et raskt trav; ind efter kurv og saks og så måtte mutter her på rov igen - denne gang i egen "have".

Opskrift til ca. 3 liter koncentreret saft

2 liter kogende vand
2 breve citronsyre
40 friske hyldeblomstskærme
1300 g. sukker
2 økologiske citroner

Bring først vandet i kog og skyl og rens imens hyldeblomstskærmene for dyr og snavs. Vend herefter de rensede hyldeblomstskærme op i en stor gryde (eller skål), skyl citronerne og skær dem i tynde skiver, som herefter vendes op i gryden til hyldeblomsterne. Hæld dernæst al sukker udover, tilsæt citronsyren og hæld så til sidst det kogende vand udover. Rør lidt rund i hele blandingen, indtil al sukker er opløst.

Læg så låg på gryden og stil til sidst blandingen på køl i ca. 3-4 dage. Når blandingen har trukket længe nok, pilles de største skærme op og hældes derefter op i et dørslag og derefter igennem en tæt si, for at få filtreret saften helt. Et kaffefilter eller et viskestykke kan også fint bruges for at få de sidste flimser væk.


Og nu er jeg bare SÅ klar til at modtage en masse gode og solrige sommerdage med stil. Gerne på altanen med et glas iskoldt hyldeblomstsaft i hånden- så kære vejrgud, kom lige igang, ikk? :)

Og hvis du stadig ikke har fået lavet årets hyldeblomstsaft, så kan du stadig nå det - men du skal skynde dig. For der er nemlig ikke helt så mange hyldebloster tilbage længere, meeeen hvis du er heldig, så kan du finde dig et par buske, der lige har nok blomster tilbage til at kunne bidrage til en god omgang saft :) Afsted det gik :)

18 kommentarer:

 1. Hej Kristine
  Jeg har også fået lavet en del saft..Mums..
  Jeg fandt en lækker opskrift på citronsyre pakken, hvor der er grape, ingefær og kanel i..det bliver altså super lækkert, lidt sur men på en lækker frisk måde ;-)

  God sommer fra mig

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lotte :) Uhm skønt med et godt saft lager :) Jeg så faktisk godt den opskrift på bagsiden af citronsyre posen, men holdte mig nu til den gode gamle ;) Næste år skal den der da vist afprøves ;)

   Slet
 2. Min saft er klar til at blive filtreret i dag - Den smager og dufter fantastisk :)

  Hvordan opbevarer du din saft? Har læst, at man kan hælde den i isterningeposer, så har man altid kold saft klar..

  SvarSlet
  Svar
  1. Skønt Sarah ; Glæd dig til den er klar. :)

   Ja det trick med isterningeposer eller fryseposer er altid godt, men denne gang røg de bare på atamonskyllede patentflasker :)

   Slet
 3. Jeg lægger en 2-liters frysepose i en aflang beholder, fylder med saft, lukker med en klemme, og sætter den i fryseren. Næste dag kan de stables i fryseren. Lav ikke portionerne for store - saften holder sig ikke længe i køleskabet. Saft fra bær gemmer jeg på samme måde; jeg også drikker den sure saft blandet med postevand.
  Elsebeth

  SvarSlet
 4. Det ser lækkert ud :-) Jeg fik heldigvis også lavet hyldesaft i år. Dog en lidt anden udgave med 50 hyldeblomstskærme, 2 liter vand, 1 kilo rørsukker, 4 øko citroner og ca.30 gram citronsyre :-) Så er der dejlig saft til sommeren og den kolde vinter. For man kan sagtens komme saften i isterningeposer og fryse dem :-) Det holder godt, og smagen forbliver den samme :-)
  Så må solen gerne komme frem igen:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ejh hvor skønt Louise ;) Ja den minder meget om denne, men alligevel ikke helt ;) og ja, det er skønt med et godt lager til både sommer og vinter :)

   Slet
 5. jeg elsker bare dine billeder - selv var jeg så heldig at få foræret en flaske hyldeblomst af en sød veninde .... den er godt nok allerede drukket!

  SvarSlet
  Svar
  1. Taaak :) Dejligt du synes om dem :) uhm hvor skønt, men ja - de er hurtigt væk igen. Herhjemme er den første flaske også væk ;)

   Slet
 6. Heldigt at din søgen gav pote - hyldeblomstsaft smager jo bare rigtig godt :) Jeg køber dog min hyldeblomstsaft i butikkerne, men er ikke i tvivl om at hjemmelavet må være lidt bedre :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, men det manglede da også bare efter så ivrig en søgen ;) jamen købeudgaven er også god, meeeeeen du har ret - den hjemmelavede er bare bedre ;)

   Slet
 7. Hyldeblomst er så lækkert! Indbegrebet af sommer!
  Prøv at lave havrehyld:
  1 dl havregryn (finvalsede) i en skål, og hæld 3/4 dl konc. Hyldeblomst saft over og lade det trække lidt. Skær imens noget frugt i tern (plejer at bruge 2 små nektariner). Hæld noget neutral yoghurt/græsk yoghurt (ca 1,5 dl) over havregrynene. Pynt med frugten og gerne også lidt hakkede mandler. Det er bare godt! :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Netop - sommer it is :) Uhm den lyder fantastisk lækker, den må jeg da lige have med i mine morgenadsovervejelser :) Tak for tippet. :) God dag!

   Slet
 8. Kristine, dine billeder er bare gudesmukke! Har været lidt væk fra bloglandet, men hvor er det skønt at kigge forbi og se sommeren i billedform på din blog. Jeg har hyld ude foran døren, men har slet ikke haft tid til at få hverken plukket eller syltet i år. Men heldigvis kommer de jo igen næste år :-)

  SvarSlet
 9. Heeeeeej Camilla :) Long time no see. Dejligt du er tilbage igen, og endnu mere skønt er det da, at kunne byde dig velkommen tilbage hertil, med glæde over hvad du finder :) TAK!

  Mht. hylden, så skal du ikke skamme dig, for jeg ved du har haft en hel del andre skønne ting at tage dig af, så mon ikke du får tid igen næste år :) Hvem ved, måske din hyld bare har vokset sig endnu større og endnu mere mægtig næste år ;) jeg tror det :D

  SvarSlet
 10. Kære Kristine

  Sikke en fin side du har dig her.
  Hvad hvis man ikke har plads i køleskabet til sine gryder.
  Kan det stå i en kælder tror du - i de tre dage det skal trække??
  Eller bliver det fordærvet så??

  Vh. Heidi

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det Heide :) og undskyld mit længeventede svar, men din kommentar var røget i mit spam-filter - desværre. Jeg håber du fik lavet lidt saft, og hvis der er tilpas koldt i din kælder, så kan du sagtens. Dog skal du huske på, at der jo skal være køleskabskoldt i kælderen, hvilket jeg tvivler på, at der er midt i juli måned???

   For at være på den sikre side, ville jeg gøre plads i køleskabet istedet :)

   Slet