søndag den 9. september 2012

Aksebrød

- dog uden kornakse
 
 
Så du kan være ganske rolig. For jeg tvivler på, at et brød med hele kornaks i, vil smage synderligt lækkert. Det der kommer et "aks" nærmest i dette brød, er nok de knækkede hvedekerner, og så selvfølgelig den smukke akse-form, hvor inspirationen jo er tyvstjålet direkte fra den dygtige Nana (at det så ikke blev ligeså flot som hendes, det er en heeeelt anden sag) fra tv-programmet på DR1 "Den store Bagedyst". Det er et super hyggeligt program, hvor der virkelig er inspiration at hente fra de mange dygtige deltagere.
 
Selvom selve formen på brødet er nappet fra Nanas fine Epi brød, så er det ikke den opskrift jeg har brugt til dette brød, men derimod min helt egen og lidt grove version, af et lækkert og luftigt hvedebrød. Opskriften som jeg fik den sparket sammen, får i naturligvis herunder.
 
Opskriften giver 1 (meget) stort brød eller to mindre
 
50 g. gær
5 dl. lunken vand
2 tsk. salt
2 tsk. sukker
½ dl. olie
100 g. havregryn
150 g. rugmel
100 g. knækkede hvedekerner
430 g. vårhvede (Vinjett)
 
Start med at blødgøre de knækkede hvedekerner i 2 dl. kogende vand, og lad dem køle af i ca. 10 min. før de tilsættes i dejen 
 
Rør gæren ud i det lunkne vand og tilsæt dernæst sukker, salt og olie. Kom herefter havregryn, rugmel og knækkede hvedekerner i og til sidst hvedemelet, som tilsættes lidt efter lidt, da det kan variere, hvor meget eller hvor lidt der skal i, alt efter hvilken type hvedemel du anvender.
 
Hvis du anvender røremasskine til at ælte dejen sammen med, så start med kun at ælte den sammen i røremasskinen, men afslut den sidste del af æltningen på et meldrysset bord, hvor hænder og arm-muller tages i brug :) Ælt da her i et par minutter for fuld udblæsing, og vend herefter dejen tilbage i skålen, som placeres et lunt sted med et viskestykke over. Her hæver dejen i ca. 40 min. hvorefter den vendes ud på bordet igen.
 
Rul her dejen ud til et smalt og aflangt rektangel, som måler ca. 10x40 cm. Placer nu den formede dej på et stykke bagepapir, som dernæst placeres på en bageplade. Gør dette inden du klipper i dejen, da den ellers bliver ret vanskelig at flytte med.  Klip nu med en skarp og rengjort saks ca. 8 klip i dejen, som på skift drejes ud til hver sin side af brødet. Pensl til sidst med et sammenpisket æg og bag brødet ved 200 grader i ca. 30 minutter.
 
Hvis du ikke helt forstod fremgangsmåden med saksen, så kan du se hvordan Nana gjorde det via. dette link. Spol da frem til tiden 43:28, hvor Nanas fremgangsmåde med brødet er filmet. Det kan jo være liiidt svært at forstå, hvis man ikke har set eller prøvet det før :)
Note: et skønt og luftigt kerne-brød, som har en skøn krumme, samtidig med "bare" at være et groft hvedebrød. Passer perfekt til både morgenmad, brunch, madpakke eller eftermiddags-snack, og i særdeleshed med en god skive ost på toppen :)

Næste gang jeg former brød i denne akseform, så vil jeg nok dele dejen i to, så jeg på den måde får to brød istedet for bare et. Det blev nemlig ret stort, og hævede lidt for meget sammen, hvilket derfor gjorde, at brødet ikke fik helt så skarpe kanter på "aksene", som jeg havde håbet på. Well, øvelse gør vel mester :)  

2 kommentarer:

 1. Hvor ser det lækkert ud søde Kristine! og sikke nogle flotte billeder som altid! :D Du er altså en kunstner :D Det bliver helt klart en opskrift der skal afprøves...

  SvarSlet
  Svar
  1. Taaak søde Agnethe :) Det er også et skøønt brød, især med lidt smør eller ost på og så en kop kakao on the side ;) YUM! Det er da hvad man kan kalde søndags hygge ;)

   iiih tak :) Du får det altså altid sagt på sådan en fantastisk pæn måde :$ **rødme, rødme** :)

   Slet