onsdag den 26. september 2012

Speltbrød m. Perlespelt

- og en lækker saftig krumme


Og det passede jo perfekt til den lille hyggelige brunch, som jeg havde kreeret til tøserne fra Cupcake Mafiaen i søndags. Der skulle ske lidt nyt på brødfronten, for det er jo mere end "lovligt" at eksperimentere ekstra meget, når vi er i hinandens selskab, for eksperimenteres det skal der jo - især som madblogger :) 

Opskriften er lavet ud fra, hvilken slags mel jeg havde på lager, så det er altså lidt et slump brød. Jeg skrev dog målene ned undervejs, så I kunne få nytte af det, hvis det blev en succes, og det gjorde det jo - heldigvis :) Opskriften får I herunder. 

Opskrift (ét stort brød)

25 g. gær
3½ dl. lunken vand
1 tsk. salt
2 tsk. brun farin
300 g. speltmel
50 g. rugmel
250 g. hvedemel
100 g. perlespelt
2 dl. vand (til kogning)

Start med at koge perlespelten let - ca. 5 minutter, og lad den herefter køle af, før den tilsættes i dejen. Når perlespelten er afkølet røres gæren ud i det lunkne vand og dernæst tilsættes salt, brun farin og den kogte perlespelt.

Tilsæt nu al speltmelet og al rugmelet og rør det godt ud. Herefter tilsættes hvedemelet lidt ad gangen, da det ikke er sikkert, at hele mængden er nødvendig. Dette kommer lidt an på, hvilken hvedemel der anvendes, så hold lidt igen, og tilsæt det lidt efter lidt imens dejens røres sammen. 

Ælt dejen godt igennem inden den stilles til hævning. Her dækkes den med et klæde, stilles et lunt sted og hæver så i 1 time. Når første hævning er overstået slås dejen ud på et meldrysset bord og formes til den form, du nu engnag ønsker dit brød. Mit blev formet som et ovalt brød, men under hævningen endte det i et rundt brød :) Herefter placeres det på en bageplade beklædt med bagepapir, og hæver endnu en gang under klæde - denne gang 45 min. 

Når den sidste hævning er veloverstået snittes 5 fine nit i brødet. Et på langs og tre i hver side af brødet. Brødet bages nu ved 200 grader i ca. 25-30 min. Brødet er færdigt, når der kommer en hul lyd fra dets indre, når der bankes i bunden af det. Lad det afkøle på en bagerist og spis det til morgenmaden eller som brød på madpakken. Note: et lækkert og saftigt brød, som tager sig særdeles godt ud på brunchbordet. Det er ikke for kedeligt, da der er lidt bid i det i form af perlespelten, men det er heller ikke for groft. Det er en skøn blanding mellem et groft og lyst hvedebrød, som får de varmeste anbefalinger herfra. Det er ikke sidste gang, at jeg bager brød med perlespelt :) 

6 kommentarer:

 1. Jeg har tidligere bagt boller med perlespelt, og du har helt ret i at de bliver super saftige. Desuden er det lækkert at man svagt kan fornemme de bløde perler. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, de bliver nemlig rigtig lækre, og som du siger, så får den lige lidt bid i form af de bløde perler, som pludselig dukker op. HAPS! Et skønt brød, som bestemt ikke er bagt for sidste gang :)

   Slet
 2. Åh Krisser! Det er så lækkert at følge din blog. Den bliver bedre og bedre for hvert nyt indlæg. Er helt vild med dine billeder - du er virkelig blevet dygtig på det sidste.

  Kram fra Louise, din gamle kollega fra Pieces ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. iiih hvor er det altså rart at høre søde Louise :) Taaaak <3 Jeg er sær super glad for at høre, at man kan se en fremgang ;) Mange tak for de smukke roser. Håber virkelig snart vi ses igen <3 Knuuus.

   Slet
 3. Hvor ser det bare vildt fint ud altså! elsker når der bliver lavet 'mønstre' i brød, det gør det så fint :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Taaak :) Ja jeg er også helt pjattet med lækre OG pæne brød med mønstre i. Det gør ikke noget, at et godt brød også ser godt ud ;)

   Slet