søndag den 30. september 2012

Stjernebrød m. pistacienødder

- en sød og lækker eftermiddags-godte


For efter at have set hvert eneste program af "Den store bagedyst", ja så bliver jeg altså ekstremt inspireret hver evig eneste gang. Og programmet med masser af gærdej og lyst brød som mesterværk var absolut ingen undtagelse. For de mandelstjerner Christian fra programmet fik kreeret, var jo så sindsygt flotte og dekorative, at jeg uden tvivl selv skulle prøve kræfter med dem. 

Det kom der så disse yndige basser ud af, men opskriften er altså ikke Christians, men derimod fremgangsmåden er tyvstjålet fra ham. Du kan finde meget mere inspiration inde på DRs hjemmeside, hvor alle opskrifterne fra programmet også er at finde.  Opskriften på Christians mandelstjerner kan du sågar finde lige her, meeeen opskriften på min version skal I naturligvis ikke snydes for, så den får I som altid lige herunder. 

Opskrift til ca. 10 brød

25 g. gær
2 dl. lunken vand
1 dl. mælk
½ dl. olie
 4 tsk. sukker
1 tsk. kanel
1 tsk. kardemomme
450 g. hvedemel
+ perlesukker (hagelzucker)
+ hakkede pistacienødder (eller andre nødder)

Rør gæren ud i det lunkne vand og tilsæt dernæst mælk, olie, sukker, kanel og kardemomme. Rør herefter hvedemelet i lidt efter lidt, og ælt indtil dejen er glat og smidig. Stil den til hævning et lunt sted og under klæde i ca. 30 min. 

Efter hævning slås dejen ud i 10 boller, som hver især snittes/trykkes med tre snit i midten (jeg anvendte et plastikkort - dankort, sygesikringsbevis, eller lign.) Herefter vendes "vrangen"  ud af bollen, så de små trekanter kommer til at vende ud af, som en lille fin stjerne med seks kanter. Stjerne placeres på en bageplade beklædt med bagepapir og hæver igen under klæde. Denne gang i ca. 15 min, hvorefter de pensles med et sammenpisket æg og drysses med sukker og hakkede nødder. 

Stjernerne bages i ca. 15 min. ved 200 grader. Brødene er færdige når kanterne og de små stykker pistacie får en lys gylden farve. Lad dem køle af på en bagerist, men nyd de første par stykker imens de stadig er let lune. 


Note: en dejlig let, lækker og sød bolle, som altså ikke smager af jul, men blot smager skønt af efterår og i den grad byder op til indendørs hygge :) Bollerne går rigtig godt sammen med smør eller nutella, men er også skøn i sig selv og helt som den er. Jeg lavede halvdelen af stjernerne med pistacienødder og den anden halvdel med hasselnødder. På den måde er der også lidt forskelligt at vælge imellem, hvis man vil have lidt variation :)

Som du sikkert kan se, så er sukker-stykkerne lidt større end normal perlesukker fra Danmark, hvilket skyldes at min version er fra Østrig. Jeg tog et par pakker med hjem, da vi var på skiferie tidligere på året, og jeg har desværre aldrig set det i Danmark før - så hvis du kender et sted man kan få denne version, så må du endelig give lyd :) Du kan dog fint anvende alm. dansk perlesukker til at drysse med, hvis du ikke lige ligger inde med denne lidt grovere version. 

12 kommentarer:

 1. Smukke ser de da i hvertfald ud !!!

  Hyggehygge
  Marianne

  SvarSlet
  Svar
  1. Og når de samtidig smager skønt, så bliver det jo nærmest ikke bedre :-)

   Slet
  2. Så nu har jeg prøvet at bage .. nogle ... dog ikke helt som dine.. Havde ikke alt på lager.. :-D

   Slet
  3. Jeps, rigtig gode , og ja endda også i dag.. Nu er de spist og skal helt sikkert bages igen..

   Slet
  4. Ja det er altså skønt at de kan holde sig lidt :) UHHM!

   Slet
 2. Meget fine - jeg kunne heller ikke stå for den elegante måde at lave stjerner på. Mon ikke jeg skal prøve det en dag... hm... :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej vel - det er jo SÅ elegant ! Jooow, det skal du da ;)

   Slet
  2. Hihihi ja jeg har ikke set hvordan de blev lavet..... SÅ måtte bare prøve mig frem... :-)

   Slet