lørdag den 2. februar 2013

Fuldkornspandekager m. citron

- for kyndelmissens skyld


Måske lyder det en smule underligt, men det er nu engang sådan det er. Idag er der nemlig kyndelmisse. En gammel kristen helligdag hvor det markeres, at vi er halvejs igennem vinteren. Kyndelmisse er ikke længere en officiel hellligdag, og har ikke været det de sidste 200 år, men stadig flere og flere kirker vælger dog, at markere dagen med en såkaldt lysgudstjeneste, evt. i forbindelse med dåb af en kommende konfirmand. 

Ved kyndelmisse afholdt man det såkaldte Kjørmes-gilde, som med andre ord var et sammenskudsgilde, hvor man spiste en kraftig suppe, pandekager m. øl (og/eller brændevin), eller stuvet hvidkål m. flæsk og pølse. 

Herhjemme er det ikke noget vi markerer, altså lige udover at lave en god stak pandekager - for man kan jo ligeså godt udnytte, at der findes sådanne skønne og gamle traditioner :) Bare fordi man kan, ikke? :) Og ift. lysmesse, så sker det da nok også, at der bliver tændt et stearinlys eller to i aften - bare for hyggens skyld, når pandekagerne nu skal indsluses i Jesu Legeme :) 

Well, opskriften skal I ikke snydes for, og oprindeligt kommer den fra Arla.dk, men da jeg ikke var helt tilfreds med ingredienserne (eller mangel på samme), så rettede jeg den lige lidt til :) I får den som jeg fik mig snøvlet frem til :) 

Opskrift til ca. 12-14 stk.

200 g. hvid hvede* 
3 dl. vand
1 dl. øl
3 æg
25 g. smør, smeltet
1 tsk. kardemomme
1 tsk. vaniljesukker
1 tsk. salt
2 spsk. sukker
1 økologisk citron, skal herfra

Kom mel og vand op i skålen, og pisk det sammen indtil der ikke er flere hele melklumper at finde. Tilsæt så øl, æg og smør til blandingen, og pisk det hele godt sammen. Til sidst tilsættes kardemomme, vaniljesukker, sukker, salt og skallen fra citronen. 

Pisk hele herligheden godt sammen og dæk skålen til med husholdningsfilm, og stil den så på køl i ½ time. 

Når den halve time er gået, tages dejen ud og pandekagerne bages ved middel varme på en pande. Da jeg doserede min mængde dej, brugte jeg lidt under 1 dl. til hver pandekage og sprøjtede panden med lidt sprayfedt inden hver pandekage skulle bages. 

*hvid hvede er med andre ord fintmalet fuldkornshvede. Hvis du ikke lige har dette på lager, så kan du  i stedet lave en blanding af rugmel og hvedemel. 
Note: en lækker og meget sprød pandekage, som smager friskt og lækkert af citron. Den hvide hvede gør pandekagen mere sprød og "grov", hvilket går rigtig godt i spænd med den friske citron, kardemommen og vaniljen. Uuhm. 

Spis pandekagerne med en god klat vaniljeis, eller bare med en klat marmelade, lidt flormelis, eller hvad du ynder at forkæle dig selv og dine pandekager med :) 

Rigtig glædelig Kyndelmisse (hvis man ellers kan sige det?) - og hvis ikke, så bare rigtig god weekend :) 

4 kommentarer:

 1. Og så fik jeg den vildeste lyst til pandekager... ;) Haha... det er altid farligt, at gå ind på din blog, Kristine ;)

  Fortsat god weekend :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha, i knoooow Gitte - i'm so sorry :) Håber dine pandekager blev mindst ligeså gode ;) God søndag :)

   Slet
 2. Lovely! This is sooo totally on my lunch list for next week ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. That's the spirit :) I hope you will find them just as good, as I did :)

   Slet