mandag den 18. marts 2013

Mørke durumboller

- en fyldig og mættende sag


Og sådanne boller skal der jo også laves en gang imellem, da de jo er helt perfekte til madpakken. De kan dog også fint spises til morgenmaden - det er i hvert fald afprøvet herhjemme :) 

Opskrift til ca. 18 stk.

50 g. gær
3 dl. lunken vand
½ dl. olie
3 tsk. salt
1 spsk. honning
2 spsk. mørk maltmel
300 g. durummel
+ hvedemel for resten (ca. 200 g.)

Rør gæren ud i det lunkne vand og tilsæt dernæst olie, salt og honning. Rør den mørke maltmel helt ud i den våde blanding og begynd så langsomt at tilsætte durummelet lidt ad gangen. Når durummelet er rørt helt ud skulle du gerne ende med at få en ret klæbrig dej. Her kommer hvedemelet ind i billedet, da dette skal tilsættes lidt efter lidt, alt imens der æltes for fulde hammer. Tilsæt hvedemel indtil dejen er glat og elastisk og til at ælte i hånden. 

Smid et klæde over skålen og lad dejen hæve i ca. 30 minutter, eller indtil den når dobbelt størrelse. Slå herefter dejen ud på et meldrysset bord, del den i 18 lige store stykker, form til boller og placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad dem efterhæve under klæde i ca. 20 minutter. Snit et kryds (med en skarp kniv) i midten af bollen, pensl med sammenpisket æg og bag bollerne i ca. 10-15 minutter ved 200 grader (over-under varme). 
Note: en meget fast, men blød bolle, som ikke smuldrer og som derfor er god til madpakkens lækre pålæg. Som det også ses på billederne, så er strukturen i bollen meget jævn og "fast", hvilket egentlig beskriver bollerne meget godt. De var ikke luftige som jeg ellers plejer at elske boller, men jeg tror det skyldes durummelet. Det var dog en ganske god "fasthed" bollerne fik, da det ikke var en klæg måde de var faste på, men bare lidt mere tunge end normalt. De mætter tilmed godt og smager skønt af en den mørke maltmel sammen med den søde honning. Uuhm :) 

5 kommentarer:

 1. De ser lækre ud :-)
  Hvor finder du maltmel? Kan det købes i almindelige supermarkeder?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var de virkelig også Merete :-) Jamen jeg køber begge slags, den lyse og den mørke maltmel i enten salling super eller super best :-) de har et dejligt udvalg fra aurion bageriet :-)

   Slet
 2. Mmmmm rigtig super nem og god opskrift! Jeg fik købt maltmel i Salling igår og fik bagt dem til morgenmad idag...nammenam de var gode! Og passer også perfekt til små bebser på 1 år der ikke har så mange tænder til at tykke kerner endnu :)
  Endnu en dejlig opskrift! :)Tak

  SvarSlet
  Svar
  1. Ejh hvor dejligt ;) Skønt du fik fat i maltmelet ;) Det kan være lidt af en jagt, hvis man ikke ved, hvor man skal lede efter det ;)
   Dejligt de faldt i god jord, både hos bebs og mor ;)

   Slet
 3. Ja godt du skrev de havde det i Salling, ellers havde jeg vist ikke fundet det:)Nu har jeg både en mor og en veninde der også vil ind og købe det ;)

  Jeg har før bagt dine UTROLIG fantastiske fastelavnsboller med bagefast creme, men kan pludselig ikke finde opskriften :(( Har ledt og ledt efter den men uden held. Kan du hjælpe mig?
  Tak for en formidabel flot blog med nogle smukke madbilleder :)

  SvarSlet