mandag den 4. marts 2013

Mørke maltstykker m. skyr

- og en god portion hasselnødder


En mørk og intens sag med masser af saft og kraft, som passer perfekt til dette årstids-skifte. Disse basser blev nemlig bagt den samme dag, som vinteren officielt sagde farvel, og foråret sagde daw daw! Lige siden har vejret været solrigt og lækkert, så lad os endelig håbe, at det bliver ved.

Vi "fejrede" i hvert fald det dejlige vejr med disse skønne brød, som blev nydt i selskab med den dejligste veninde Maj, som kiggede forbi til en kop aftenkaffe og et varmt, nybagt maltstykke. Allerede nu kan og vil jeg lige nævne, at disse brød er - intet mindre end fantastiske - og de skal meget snart laves igen, og igen, og igen. Jeps - en ny favorit er fundet, og gud hvor er jeg blevet pjattet med skyr i bagværk. Hvis ikke I allerede har prøvet det, så synes jeg absolut I skal give det et forsøg :)

Nå, men opskriften skal I selvfølgelig også have, for disse herligheder må I altså bage. Til de af jer, der ikke har maltmel på lager, så kan det købes i Salling, SuperBest og Kvickly. Derudover kan det naturligvis også købes i de fleste helsekostbutikker.

Opskrift til ca. 16 stk.

50 g. gær
4 dl. lunken vand
300 g. skyr
3 tsk. salt
160 g. rugmel
2 spsk. mørk maltmel (aurion)
450 g. hvedemel
100 g. hasselnødder, hele

Rør gæren ud i det lunkne vand, og tilsæt dernæst skyren. Opløs skyren så meget som muligt, og tilsæt herefter salt , rugmel og maltmel. Rør disse tre ingredienser godt sammen, indtil en glat, tynd, lind og mørk grød kommer til syne. Begynd herefter at tilsætte hvedemelet lidt efter lidt, alt imens der røres/æltes på fulde hammer. Denne dej skal æltes godt igennem, og må derfor meget gerne laves i en røremaskine, ellers kommer dine muller i hvert fald på prøve ;) 

Well, når al hvedemelet er tilsat kan dejen stadig virke klæg, men det skal den også være. Hvis du synes den er alt for klæg, så tilsætter du naturligvis mere hvedemel, for den skal være klæg og en kende klistret, men den skal samtidig være fest og formbar :) 

Når dejen er klar og gennemæltet vendes den over i en meldrysset skål, dækkes til med et klæde og hæver nu lunt i ca. 30-45 minutter (eller til den når dobbelt størrelse). Efter hævningen vendes dejen ud på et meldrysset bord, rulles rustikt ud til en lang og let flad pølse, hvoraf en 3 centimeters brede stykker skæres. Stykkerne placeres på en bageplade beklædt med bagepapir, og hæver nu endnu en gang med klæde over. Denne gang ca. 20 min. 

Når stykkerne har hævet den sidste gang skal de bages. Bag stykkerne ved 200 grader (varmluft) i ca. 15-20 minutter. Lad herefter stykkerne køle helt af, førend de serveres eller kommes i tætlukkede poser. Kan med fordel fryses ned.
Note: et skøn og smagfuldt brød, som både smager smukt og er smukt. Den skønne smag af det mørke maltmel trænger godt igennem, samtidig med at de hele hasselnødder giver en dejlig sprød og knasende surprise. Uuhm. Spis dem med enten sødt eller salt pålæg - de kan klare begge dele - men en klat chokolade-pålæg fra Sorgenfri Specialiteter kan klart anbefales. Denne version er med lakrids, og er et af de nyeste skud på stammen fra Sorgenfris chokolade-pålægs sortiment. 

4 kommentarer:

 1. De ser knaldgode ud, og jeg har tilfældigvis maltmel! Sikke et sammentræf ;)

  Kan man ikke nøjes med at bruge fx creme fraiche i stedet for skyr?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jubiii - fedt Botten :) Og jo, det vil jeg da mene du kan. De bliver nok en del mere usunde på den måde, men altså - du skal jo også spise for to, så det går vel lige op ;) haha!

   Klø på med dem - du vil IKKE fortryde :)

   Slet
 2. Wow - de ser jo helt eeeeevil ud! Flot og interessant farve :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Uhhhm, de var også ret evil - som i DAMMMN EVIL GOOD !!! :) Ja farven er ret interessant, og ikke ligesom andre brød med alm. maltmel i, men den mørke udgave giver lige en del mere farve :)

   Slet