mandag den 29. april 2013

Espresso Hot Cross Buns

- med riiiigelige mængder chokolade også


Lavet til den herlige Louises ankomst. For igår var jeg så heldig, at have besøg af den søde Louise (Loui & Bearnaisen). Der skulle naturligvis diskes op med lidt lækkert, og temaet var kaffe ;) NO SHOT SHERLOCK!? :) 

Well, sådan kan det jo nemt ende, når to kaffe'kællinger stikker hovederne sammen til en god gemen omgang kaffe'slabberas, samt livs'situations catching up. Louise havde bedt om, at få bagværk æltet på den kære og højt elskede Assistent, og det fik hun så :) Nemlig disse lækre buns, som er æltet på fulde hammer i den skøn'herlige røremaskine. Opskriften er lavet med inspiration fra Butter Baking, som absolut er et besøg værdigt :) Så har du et par timer, du ikke ved, hvad du skal fordrive med, så vil jeg absolut anbefale, at dreje den vej indenom ;) 

Opskrift til 12 store Espresso Hot Cross Buns

Dej:
50 g. gær
115 g. sukker
3,75 dl. lunken mælk
ca. 800-900 g. hvedemel
50 g. smør
1 æg
30-40 g. instant kaffe (blandet op med lidt varmt vand)
2 tsk. kanel, stødt
½ tsk. muskatnød
½ tsk. ingefær, stødt
1 tsk. vanilleessens
1 tsk. salt
100 g. mælke chokolade, smeltet
80 g. kokosmel
200 g. mørk chokolade, hakket

Glaze:
50 g. sukker
3 spsk. kogende vand

Pynt/kryds:
60 g. hvid chokolade, smeltet
- alternativt en alm. glasur eller icing

Rør først sukker, gær og den lune mælk sammen, og rør indtil gæren er helt opløst. Rør dernæst æg, instant kaffe, vanilleessens, smeltet chokolade og det bløde smør i, og rør indtil det er jævnt fordelt. Bland imens i en anden skål kanel, muskatnød, ingefær, salt, mel og kokos sammen. Tilsæt nu denne tør-blanding til det våde og ælt dejen godt sammen. Tilsæt afslutningsvis det hakkede mørke chokolade, og stil dejen til hævning et lunt sted og under klæde i ca. 1 time, eller indtil den er hævet til dobbelt  størrelse. 

Efter endt hævning formes dejen til 12 lige store boller, som placeres i et smurt ovnfast fad. Lad dem hæve endnu en gang inder klæde - denne gang ca. ½ time. Bag bollerne ved 200 grader i ca. 20 minutter. 

Imens bollerne bages, laves sukkervandet/glazes, for når de hives ud af ovnen, skal de - imens de stadig er varme - pensles med denne klister-svend :) Denne glaze laves ved blot at røre sukkeret ud i den kogende vand, indtil det er helt opløst. Bollerne pensles så med to lag af denne sag, og du får et smukt og glinsende resultat på toppen. Når bollerne er afkølet prydes de til sidst med det hvide kryds på toppen, og så er du klar til at nyde disse lækkerier med en iskold klat smør :) 

Note: og én note kun! De er FOR LÆKRE! Så har du tid og ingredienserne på lager, så skal du virkelig, virkelig gøre dig selv den tjeneste, at lave disse fyldige og særdeles usunde basser. De er så skønne, og er lidt en blanding mellem kage og bolle. De er i udseende meget lig chokoladeboller, men da de ikke er helt så luftige som chokoladeboller, så er der lidt mere kage over dem. De smager henrivende lækkert med iskoldt smør på, og kan klart anbefale at spise dem kolde MED den kolde smør. Orrrrrk. 

1, 2, 3 - en ekstra tur på motionscyklen er vist tiltrængt senere idag, for jeg ved da godt, hvad min eftermiddagskaffe skal bestå af ;) Øøh, eller måske formiddagskaffe!? Man kunne jo være sød, og nappe et par stykker med ind på hovedbiblioteket, når jeg skal mødes med min studiegruppe derinde her kl. 9.00!? Måske de ville sætte pris på det!? Jeg tror jeg tager chancen ;) Og så vælger jeg nok lige, at cykle ind til byen, så bliver det hele bare lidt mere OKAY ;) Muhahaha! 

GO CHOKO'NUTS - IT'S MONDAY! :) 

8 kommentarer:

 1. Hvor lyder de bare gode - kaffe i desserter går aldrig af mode, og så er de jo tilmed fyldt med nogle af mine favorit krydderier i det søde køkken - yum!

  - Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Jaaa, bare kaffe generelt, er og bliver bare deeeelikat ;) MAn smager desværre ikke kaffen helt så meget heri, som jeg havde håbet, men hey - så kan folket med mindre trang og kærlighed til kaffe også være med ;)

   Slet
 2. Mums hvor ser de lækre ud! Jeg elsker også kaffe, og tænkte på om du, som jo også er kaffe-fan, måske kunne finde på engang at lave et indlæg om kaffe, og hvilke mærker/bønner som du foretrækker. Det er jo altid godt med lidt kaffe-inspiration. :)

  Kh Helle (som p.t. drikker en dampende varm kop indisk kaffe brygget på sin snart 8 år gamle Moccamaster :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er de virkelig også Helle :)

   Mht. din efterspørgsel, så kan du tro jeg gerne vil dele ud af min kaffe kærlighed :) Vildt god idé ;) og hey - det lyder da ikke helt tosset med sådan en gang indisk kaffe. Se det har jeg vist aldrig prøvet ;) Den del med Moccamasteren kan jeg så nikke genkendende til, så jeg glæder mig jo over at høre, at din kører på 8 år. WOooow :D

   Slet
  2. Det vil jeg se frem til! :) Min venindes forældre har haft deres Moccamaster i over 20 år og den brygger lystigt flere kander dagligt, og det fede er at designet er identisk med dem man kan købe i dag. Så selvom maskinen er lidt dyr, så får man virkelig også noget for pengene. :)
   Og indisk malabar kaffe er generelt mild og uden bitterhed, så det er den perfekte morgenkaffe, eller til os der stadigvæk øver os i at drikke kaffe uden mælk ;)

   Slet
  3. Eeeejh er det sandt? Altså mine forældre har også en, og den er da nok også efterhånden en 5 år gammel, men 20 år alligevel!? Ejh mand - så er det da noget af et kup, hva!? :) Jeg elsker allerede min meget højt, og ja, måske er den dyr i anskaffelse, men hvis man så er sikret kvalitet og dejlig brygget kaffe, så er der vel ikke andet end win ved det !? :)

   Den indiske sag der, skal jeg da vist have fingrene i. Den lyder lækker, og lige noget for mig, så elsker alskens slags kaffe, men stadig gerne vil have en mild en af slagsen om morgenen :)

   Slet
 3. Årh, det er så farligt, at læse din blog, søde ;) Dem her skal jeg bestemt prøve at lave til min søster... Lavede daim muffins til hende igår, og hun blev så glad så glad :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jaaa, jeg ved det godt søde Gitte :) Og du skal i særdeleshed passe på med, at lave dem her, for de er SÅ vanedannende!! VIRKELIG! men skide hamrende lækre, hvis jeg selv skal sige det :) HAAAPS!

   Jeg er sikke rpå, at din søster også vil elske dem. Daim muffins er altså heller ikke sådan at kimse ad ;) UUHm. Jeg kunne godt bruge sådan en lige nu...

   Slet