fredag den 10. maj 2013

Battenberg Cake

- i chokolade og appelsin edition


For efter at have stødt på denne smukke og finurlige kage et hav af gange i både magasiner, på nettet og i tv, ja så måtte jeg skisme også afprøve den. Jeg har set den i flere versioner og farver, men da jeg havde et par tarvelige appelsiner, som efterhånden gloede ulmt på mig, så måtte de altså lige indgå i hele herligheden her. De kom derfor i den ene dej, og den anden blev så med kakao, for hvad er det nu liiiige, der passer bedre sammen end appelsin/orange-smag og chokolade!? Jeg kan ikke rigtig komme på det!? :)

Nå, men jeg lavede kagen igår, hvor den også blev samlet og pakket sammen igen, og så fik jeg den så pyntet og finpudset i morges, så den kunne blive klar til snarlig afgang :) For denne lille sommer'yndige sag skal nemlig med hjem til svigermekanikken i eftermiddag, hvor svigermor forhåbentlig giver en lille kop kaffe til, og hvem ved - måske scorer vi os (igen, igen, igen) en omgang aftensmad!? :) 

Opskrift til ca. 4-6 personer

175 g. smør, blødt
175 g. flormelis
3 store æg
175 g. hvedemel
2 tsk. bagepulver
70 g. majsmel
2 spsk. kakao
2 spsk. mælk
1 økologisk appelsin, revet skal og saft heraf
+ chokolade/marmelade
+ marcipan/fondant

Gør først formen klar, ved at opdele en lille bradepande (eller et ovnfast fad) i to dele med en strimmel stanniol. Dette gøres ved, at folde et passende stykke stanniol, som placeres i midten. Dernæst klippes et stykke bagepapir til, så det også passer ned i formen. Bagepapiret foldes henover banen med stanniol og dernæst ned i bunden af formen. Spray evt. med lidt sprayfedt, så du sikrer dig, at kagen vil slippe efter bagning. Nu er din form opdelt i to rum og klar til dejen.

Pisk sukker og smør til en luftig og cremet masse, og pisk dernæst æggene i et ad gangen, sammen med 1 spsk. mel mellem hvert æg. Sigt resten af melet, samt bagepulver i blandingen og tilsæt til sidst majsmelet, og vend det forsigtigt rundt i dejen. 

Del nu dejen i to lige portioner i hver sin skål. Rør i den ene skål den revne appelsinskal og saft i, og i den anden røres kakao og mælk i. Fordel så de to deje i hver sin ende/rum af bageformen. Den mørke kakao dej i det ene rum og den lyse dej i det andet rum.

Bag så kagen ved 180 grader i ca. 30 minutter, eller indtil kagen er hævet godt op og føles eftergivende, når den får et lille let tryk på toppen. Lad kagen køle af i formen i 5 minutter, og vend den herefter ud på en bagerist, hvor den afkøler helt og aldeles. 

Når kagen er kølet hel af, deles hver kagedel på langs, til i alt 4 dele, og kanterne skæres til, så de bliver helt skarpe og lige. Hver "bjælke" smøres nu på to af siderne med enten chokolade, chokolade-spread eller marmelade, som på den måde samler hver af "bjælkerne" til én stor "bjælke". Sørg for at placere farverne korrekt, så de er forskudt af hinanden, og på den måde danner de fine "skak-tern".

Når din kage er samlet, skal den pyntes. Du kan vælge at pynte den med marcipan eller fondant. Jeg brugte i denne omgang fondant, da jeg havde fået et par pakker af Dr.Oetker for lidt tid siden, som altså lige skulle bruges, inden det var for sent. Det skal dog ikke være nogen hemmelighed, at jeg hellere så den beklædt med marcipan, da jeg egentlig ikke bryder mig synderligt meget om fondant generelt. Well, nu håber jeg istedet, at svigermekanikken kan hjælpe lidt til, og at svigermor laver en kop kaffe til denne fine svend, for den skal altså med der hjem til eftermiddag :)

Forresten kan hele denne fremgangsmåde til både opdeling af kagen + samlingen + indpakning i fondant/marcipan ses på denne fine side: What The Fruitcake

Note: en flot og yndig lille kaffe'kage, som egner sig perfekt til et lille kaffe eller the visit. Dermed også sagt, at der altså skal noget væde indenbords, når denne fætter skal indtages, for den er altså noget tør. Jeg har aldrig prøvet at lave sådan en sag før, men jeg har læst mig til, at det da heller ikke skulle være nogen svampet fornøjelse, at indtage denne lille skønhed, meeeeeen, det må da kunne gøres lidt bedre? I så fald vil jeg prøve at ændre lidt i opskriften næste gang. Måske tilføje lidt yoghurt og/eller et skvæt olie. 

6 kommentarer:

 1. Ej, ej, ej.. Jeg skulle da lige have været et smut forbi da jeg kørte nedover! Kunne snildt have snuppet et stykke med på farten - også selvom den var lidt tør - det betyder bare endnu mere kaffe ;D

  SvarSlet
  Svar
  1. Jaaaah, det skulle du nemlig, men tør kage eller ej, så er det bedre end ingen kage og ingen kaffe. Og så var smagen jo egentlig vinder god, meeeen lidt tør desværre. Det må jeg lige prøve igen engang ;) Men hvad pokker? Er du allerede på vej hjem til Århus igen? Øøøv for en kort sviptur til det mørke nord. Håber du har fået stillet kage og kaffelysten. Ellers ved du, hvor du kan finde mig og min kaffemaskine :)

   Slet
 2. Hej
  Ville bare lige sige at denne her kage ligger på foodgawker: http://foodgawker.com/page/2/.
  Jeg dog også lige et spørgsmål: kan denne kage godt laves uden marcipan eller fondant?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Hej :) Ja tak, det ved jeg godt. Jeg har selv lagt den derud ;) haha. Hvis du tager et kig på navnet under billedet, så står der også "cookiecrumble". Så det er såmænd bare derfor. Du kan også følge med på hele mit galleri derinde lige her: http://foodgawker.com/post/archive/cookiecrumble/

   Ja det kan den sagtens, og du kan istedet for fondant og marcipan vælge at overtrække den med chokolade eller mousse, men den holder nu bedst formen, hvis den bliver beklædt i enten fndant eller marcipan :) Det er ligesom med til, at holde de fire "bjælker" samlet :)

   Slet
 3. fantastisk flot :) dine billeder er så utrolig flotte :)så enkelt og dekorativt :) kagen ser også meget lækker ud :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange mange tak søde Eileen :) Dejligt du kan lide billederne :) Det er jo trods alt det eneste jeg kan "lokke" med, når man ikke kan dele ud til alle læserne, af alle sine kreationer ;)

   Slet