onsdag den 18. september 2013

Gulerodsboller m. brie og hørfrø

- en saftig og mættende bolle


Som underligt nok IKKE er madpakkebollen denne uge. Nej for da Peter har været på kursus de første to dage i denne uge, og er på skole resten af ugen, ja så betyder det, at jeg har madpakke-fri :) Nå, men det kunne jeg så ikke helt finde ud af alligevel, for bages - det skulle der altså :) 

Efter at have afholdt fødselsdag denne måned, så er madbudgettet ret lavt lige pt. Vi har derfor ikke handlet til denne uge, men har i stedet prøvet at få brugt lidt fra skabene, køleskabet og fryseren. Det var også tilfældet med bollerne her, for med to halve pakker gær, en halv brie, en sjat kæremælk, og en rest gulerødder i køleskabet + mel og frø fra skabene, så varede det ikke længe før der var sat en omgang boller til hævning. 

Opskrift giver 15-18 boller

50 g. gær
4 dl. kærnemælk
2 dl. vand
½ dl. olie
2 tsk. salt
1 dl. hørfrø
4 gulerødder
½ brie
5 dl. fuldkornshvedemel
8-10 dl. hvedemel
+ 1 æg til pensling
+ ekstra hørfrø til drys

Lun kærnemælken og rør gæren ud heri. Tilsæt dernæst vand, olie og salt. Skræl og riv gulerødderne groft og vend dem op i de våde ingredienser sammen med hørfrø og den halve brie, skåret ud i mindre stykker. Tilsæt alle 5 dl. fuldkornshvedemel og rør det godt ud. Tilsæt som det sidste hvedemelet lidt efter lidt, alt imens dejen æltes godt igennem. Slå til sidst dejen ud på et meldrysset bord, hvor den æltes godt og grundigt og dernæst stilles til hævning under klæde i ca. 45 minutter. 

Vend dejen ud på et meldrysset bord igen, og del så dejen op i 15-18 lige store dele. Form dejen til boller, placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir og lad så bollerne hæve endnu en gang - denne  gang ca. 15 minutter. 

Pensl bollerne med et sammenpisket æg og drys med lidt ekstra hørfrø. Bag bollerne ved 200 grader i ca. 15-20 minutter og lad dem efterfølgende køle af på en bagerist. 
Note: en saftig og fyldig bolle, som kan anvendes til salt pålæg. Den går i særdeleshed godt sammen med anden ost, eller som en sandwich med salat, kylling og ost i. Ja altså - den gode gamle klassiker med smør, den holder jo stadig - også selvom det er brie i bollerne ;) Og netop på grund af brien, så er marmelade altså heller ikke dumt herpå ;) 

4 kommentarer:

 1. Lyder som nogen boller jeg må afprøve :)

  SvarSlet
 2. Kan man erstatte brien med noget andet? Er nemlig ikke helt blevet voksen nok til at spise brie endnu ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du kan komme lige den ost i, som du ynder at spise ;)

   Slet