torsdag den 5. december 2013

Norske Klejner

- og julestemningen stiger 


Ooooh yes - hvis der er noget der emmer af jul, så er det da klejner! Og hvad der bringer endnu mere julestemning frem, er norske klejner.

Jeg har et skønt, skønt minde fra min farmor, som altid lavede norske klejner til jul. Hun lavede dem præcis i samme størrelse som disse, ikke for store og ikke for små! Hvad der karakteriserede klejnerne endnu mere var, at hun kom den dejligste og let-syrlige citronglasur på. Og så tænker du sikkert, at det jo også er standard med norske klejner, men jeg husker bare min farmors lækre klejner bedst, og forbinder det derfor nok mest af alt med hendes :) 

Det er dog ikke hendes opskrift jeg har her, desværre, men den minder meget om den i smagen. Opskriften har jeg selv redigeret lidt i, men den oprindelige opskrift er fundet i en mappe med hjemkundskabs-opskrifter fra min praktikskole :) Desværre uden kilde. Opskriften som jeg fik den bakset sammen, får I herunder. 

Opskrift til MANGE klejner

150 g. smør
1½ dl. mælk
1½ pk. gær
1 spsk. sukker
½ tsk. kardemomme
2 tsk. vaniljesukker
3 æg
500 g. hvedemel
+ 500 g. palmin

Fremgangsmåde: 

  1. Vend palmin over i en gryde og smelt det ved middel varme. Imens laves dejen.
  2. Smelt smørret i en gryde og tilsæt mælken
  3. Smuldr gæret ud i en skål og tilsæt den lune mælke/smør blanding. Rør gæren helt ud heri.
  4. Tilsæt sukker, kardemomme, vaniljesukker og æg til blandingen og kom til sidst melet i.
  5. Ælt dejen godt sammen og rul den ud på et meldrysset bord. Rul den ud i en ½ centimeters tykkelse.
  6. Skær klejnerne ud - ca. 3x10 cm og lav et snit i midten. Fold den ene ende ind i snittet og twist dejstykkerne som klejner.
  7. Kog klejnerne ved middel varme i den smeltede palmin indtil de er gyldne og sprøde. Husk at vende klejnerne undervejs. 
  8. Placer de færdigbagte klejner på en tallerken med et stykke køkkenrulle, så de overskydende palmin suges væk. 
  9. Pryd dine færdige og afkølede klejner med enten drys af flormelis eller en tyk glasur med citron




Note: en skøn og blød julebasse som emmer af jul og hygge. Da det er første gang, at jeg begiver mig ud i klejne-bagningen, og derfor ikke var klar over, hvor meget eller hvor lidt de hæver op under kogningen, så er jeg dog sikker på, at jeg næste gang vil lave klejnerne en smule større. På den anden side er det også ret hyggeligt, at man får flere små klejner, men de store skal der altså også prøves kræfter med en dag :) 

15 kommentarer:

  1. Mums, de ser lækre ud. Min svigermor laver dem også som en fast del her op til jul. Elsker dem!
    Hun plejer at lave en stor omgang og putte dem i fryseren. Når de så skal spises får de lige en lille tur i ovnen så de bliver lune - og så en gang citronglasur på :-D

    SvarSlet
    Svar
    1. Uuuhm, de er nemlig bare POKKERS gode ;) Den idé med fryseren er god, for der bliver da lige lidt flere klejner end man først tror ;)
      Uhhm, og hey - så er der jo også mulighed for lune klejner hele december ;)

      Slet
  2. Uhh jeg bryder mig slet ikke om de norske klejner man kan købe hos bageren! De er alt for store og så smager de så megetaf ffriture at det halve kan være nok... derfor er jeg nok mest til de almindelige danske klejner som min mor bager dem ;-) meeeen mon ikke jeg selv skal prøve din opskrift her så jeg måske kan lære at værdsætte de norske af slagsen også ;-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jooooo Agnethe, du bliver nødt til at prøve dem :) Det er altså bare noget andet, når man selv får lov at lave dem. Dog smager de jo stadig af fedtstof (eller man kan fornemme det), men det kan man jo ikke rigtig undgå, når de er kogt i palmin ;)

      Slet
  3. Jeg elsker også de store norske klejner, men er ikke så vild med selv at kaste mig over at stege dem i palmin. Så derfor har det hidtil været bagernes som er blevet nydt.

    Men hvor er jeg mange gang blevet skuffet - nogle gange er det bare brød som ligner klejner som er blevet bagt i ovnen. Dvs ikke den sprødhed som de får af en omgang i palmin.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jamen dog - hvorfor har du ikke turde kaste dig over palminen? Det er jo super simpelt, men ak ja, det er fedtet ;)

      Ja, det er nemlig ulempen ved bagerens version. De snyder måske lidt i ny og næ, desværre. Disse basser blev i hvert fald sprøde og lækre udenpå og bløde og luftige indeni - lige som en klejne skal være ;)

      Slet
  4. Jeg synes, at norske klejner er en meget værdig konkurrent til de klassiske danske! (måske endda lidt bedre, tystys!). Der er meget få julesmåkager, jeg spiser, men en klejne kunne jeg godt finde på at spise - især den norske udgave :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er da SÅ meget bedre end den danske :) So sorry to say :) Uuuhm, klejner er og bliver bare det dejligste indenfor julebag. Elsker dem. Specielt fordi de ikke helt går ind under kategorien "småkager", som alt andet til jul jo faktisk gør ;)

      Slet
  5. Klejner er min julefavorit. Jeg er helt pjattet med dem.
    Jeg har endnu ikke forsøgt mig med at lave dem selv, men måske er det snart på tide :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Uuuhf, så må du da igang Sofie :) det er pærelet, og det var som nævnt ovenover, også min første gang med hjemmekogte klejner, så tøv ikke :)

      Slet
  6. JA TAK! Hver evig eneste år laver min Ma'mor norske klejner. Store, snaskede banditter med masser af citronglasur. Jeg er på mavekneb hvert år ;) Lige om snart drager jeg til det nordjyske igen - hjem til min skønne ma'mor og den hemmelige opskrift hun ikke kan videregive. Klejner, tysk glühwein og hygge - så er det jul :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Orrrh jaaa. Jeg glemte jo helt den kære glühwein! Vi har da vist et par flaske stående fra sidste års skitur til Østrig - mon ikke den snart skulle lukkes op? - jeg tror det :) Gerne til et par lækre og fuldfede klejner :)

      God tur til det nordjyske søde du. Sikke en skam, at lørdag ikke lige kunne passe ind. Jeg arbejder jo ellers aldrig lige i tiden, men lige denne weekend kunne der klemmes en vagt ind til mig. Øv for en dum planlægning :(

      Slet
  7. Hej Kristine. Sad og ledte efter norske klejner på nettet da jeg har mistet min. Faldt over din. Prøv at lade dem hæve inden du laver dem. Ca en halv til en hel time. Så bliver de super..
    Knus fra en gammel kone på 62.
    Solveig

    SvarSlet
  8. Hvis man synes de bliver for fedtede når de er kogt i palmin eller svinefedt, så prøv at koge dem i rapsolie i stedet for. Hos os bruger vi rapsolie både til almindelige klejner og gærklejner/norske klejner.

    SvarSlet