tirsdag den 3. februar 2015

3x Mini Jam Tarts

- en alsidig svend


For er du i tvivl om, hvad du skal servere til eftermiddags eller aftenskaffen, så skal du bare lave en portion af disse svende. De er geniale, for de er yderst taknemmelige - forstået på den måde, at mørdejen er lækker, blød og nem at arbejde med, og så kan du komme lige præcis det fyld i, som du allerbedst kan lide. Jeg tænker, at mine næste gange skal fyldes til randen med den slat lemon curd, jeg har tilovers fra sidste uge, hvor de dejlige seminariepiger var på kaffevisit og blev trakteret med en omgang "afternoon tea". Disse basser blev også lavet til denne anledning, og passer ganske godt til sådan en anretning - salt, surt og sødt. Uhm! Og nåeh ja, så kan de fryses ned og tages op til en impulsiv hyggestund. Win Win. :)

Opskrift til ca. 30 stk. (mini)

Mørdej
75 g. sukker
75 g. smør
130 g. hvedemel
1 vanillestang (eller 1 tsk. vanillesukker)
1 spsk. vand
1 lille æg


Fyld
1 dl aroniamarmelade
1 dl hindbærmarmelade
1 dl blommemarmelade
Alternativt fyld: Lemon curd, chokolade, Dulce de Leche mfl.

Fremgangsmåde

 1. Skrab kornene ud af vanillestangen, bland det med lidt af sukkeret og vend det herefter sammen med resten af sukkeret og ægget. 
 2. Pisk det godt sammen og tilsæt dernæst det bløde smør og vand, og til sidst melet. 
 3. Ælt dejen godt sammen til den den er glat og jævn. Stil den på køl i en times tid og rul den herefter ud på et meldrysset bord. 
 4. Stik runde cirkler ud til minimuffinformen - jeg brugte en med riflet kant. Du kan naturligvis også nøjes med en glat en af slagsen. Alternativt kan et lille glas bruges som udstikker. 
 5. Når dejen er stukket i cirkler, placeres den centreret i mini-muffinformen, og presses derefter ned i bunden af hvert hul. 
 6. Herefter fyldes de op med den ønskede marmelade og bages ved 200 grader i ca. 6-8 min. 
 7. Hold øje med dem, da de er færdige, når kanten af dejen bliver sprød og gylden.
 8. Opbevar tærterne mørkt og køligt - hvis de da holder så længe :) 

Variation
Som det fremgår af teksten, overskriften, men desværre ikke af billederne, så havde jeg jo tre varianter. Den sidste variant, som ikke er på billederne, er varianten med jindbærmarmelade, som også fik selskab af et skønt lag hvid glasur og et drys frysetørrede hindbær. Ja egentlig bare en hindbærsnitter udgave i tærteform - lækkert var det, og det fremgår da også på billederne, da der jo ikke var flere tilbage, da fotografere her skulle igang ;) Nå, men hvorom alting er, så ved I nu, at denne mulighed altså også er der ;) 
Note: skønne, sprøde, søde og alsidige små tærtebasser, som ikke kun smager sødt og lækkert, men som samtidig også er lidt søde og hyggelige at kigge på, hvis du spørger mig!? Og det bedste af det hele - de passer lige i én haps, og dem kan man snildt nå mange af på en aften ;) Når bare man spiser små mængder, så feder det ikke, vel? :) 

4 kommentarer:

 1. Uhmm de ser lækre ud og jeg kan godt lide, at det er nemt og at de kan laves med forskelligt fyld, så der er forskellige smagsoplevelser :-)
  God dag ønskes.

  SvarSlet
  Svar
  1. Netop, Maria ;) Nemt, enkelt og alligevel forskelligt alt efter smag.
   Og så er størrelsen helt perfekt efter min mening :)

   Slet
 2. Hvor fint med de små stjerner :D Det er jo næsten dukkekager! Ren nostalgi.

  - Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha - ja det er rigtigt, Anne :) Dukkekager til kaffen. Tøset og fint - perfekt til en Afternoon Tea ;)

   Slet