onsdag den 3. august 2011

Rugbrødslagkage

- lavet efter ønske


Og den er lavet til min veninde Rikke, som var til kaffe'slabberas i eftermiddags. Rikke havde fødselsdag for noget tid siden, og da jeg desværre ikke kunne deltage i hendes fødselsdag, ja så lovede jeg hende et fødselsdagsvisit hos mig, med en fødselsdagskage efter eget valg. Hun valgte så, at vi idag skal guffe os store og tykke i en rugbrødslagkage.


Jeg har aldrig hverken smagt eller bagt sådan en før, så jeg tog straks udfordringen op :-) Opskriften har jeg fundet på HendesVerden's hjemmeside, men har ændret lidt i den. Den opskrift jeg endte ud med, får i nedenfor.

Kagen:

4 æg (delt i hvider og blommer)
250 g sukker
2 spsk. koldt vand
125 g rugbrød
2 spsk. hvedemel
1 spsk. kartoffelmel
2 spsk. kakao
1 tsk. bagepulver
100 g hasselnødder

Fyld og flødecreme:

½ l. fløde
200 g. flødeost
2 tsk. vanillesukker
2 poser frossen bærblanding
+ lyserøde jordbærperlerTænd ovnen på 200 grader, så den er varm og klar. Del de fire æg op - en skål med blommer og en skål med hvider. Kom sukker og vand op i skålen med æggeblommerne og pisk til en luftig masse. Smuldr/riv herefter rugbrøddet så fint som muligt, og bland dette i endnu en skål, hvorefter hvedemel, kartoffelmel, kakao, bagepulver og hasselnødderne også tilsættes. Når dette er vendt godt sammen, hældes blandingen over i æggeblommemassen og æggehviderne piskes stive. Vend nu, som det sidste, forsigtigt æggehviderne i.


Når blandingen er jævn og fin hældes den op i en springform beklædt med bagepapir og bages ved 200 grader i ca. 40 min. Hold øje med den, da den i min ovn, havde en tendens til, og blive hurtigere færdig på toppen i forhold til indeni.

Jeg plejer at rulle et stykke sølvpapir henover, når den har fået den fine gyldne farve. På den måde sikrer du dig, at den ikke bliver sort og brændt i toppen.


Når kagen er færdig stilles den til afkøling på en rist. Imens kagen køler af, laves fyldet. Da SU'en ikke rækker til frisk frugt, så blev det en omgang frosne bær der måtte i. Jeg tog bærblandingerne op af fryseren et par timer inden, så de kunne nå og tø op. Den ene pose er beregnet til pynt ovenpå, mens den anden skal fordeles mellem bundene. Fyldet laves ved og piske fløden, og blande det sammen med flødeosten og lidt vanillesukker. Når kagen er afkølet og klar, deles den i enten 2 eller 3 bunde, alt efter, hvor høj kagen er blevet. Min kunne godt deles i 3 bunde, hvilket jo hører sig til, til en rigtig lagkage ;) Herefter kommes flødecremen på, og bærblandingen drysses fint ud over. På den måde er jeg fri for og blande bærrene i selve flødecremen, da den jo også skal bruges ovenpå kagen. Evt. kan man tage lidt fra til toppen, hvis man heller vil have bærrene blandet ind i cremen :)

Når kagen er lagt sammen med bær og creme, laves den sidste finish ovenpå kagen med creme og bær drysset pænt udover. Til allersidst kan man lave en bort af flødeskum på kagens side, så den får det helt rigtige lagkage udtryk. Jeg smurte bare flødecremen op langs siden og lavede små "dutter" nederst på den færdige kage.

Kagen var som forventet, god og sommerlig. Kombinationen mellem de lækre bunde med bid i (grundet rugbrøddet), sammen med den søde creme og de syrlige bær sad lige i skabet :) Den blev nydt til fulde på altanen med et glas koldt solbærsaftevand til, uuuhm...

Så er der sommerkage :)

12 kommentarer:

 1. Rugbrødslagkage er lækkert - den står også på menuen til Sørens fødselsdag sidst i august :)) Tror dog jeg vil bruge dit "fif" om bær dertil - for ellers kan den nemt blive lidt "flad" :)

  SvarSlet
 2. Ja jeg blev også positivt overrasket må jeg indrømme :) Ja, jeg tænkte at den nok kunne gå hen og blive lidt kedelig og trist. Specielt fordi jeg ikke er synderligt vild med flødeskum. Det giver liget det sidste pift ;)

  SvarSlet
 3. Kan du ikke lige køre hjem til min mor med et stykke?
  Hun ævler altid om rugbrødslagkage, men mine barndomstraumer nægter at bage en, for jeg husker det ikke som særligt lækkert:)

  SvarSlet
 4. Det kunne jeg da godt lige gøre :-) Der er en hel del tilbage, trods et rimelig godt indhug tidligere på dagen... Haha, det vedvarende traume skyldes altså, at du ikke har smagt Krissers rugbrødslagkage ;-) den er guuue :-)

  SvarSlet
 5. Hej

  Norv, den ser lækker ud! Jeg elsker rugbrødslagkage, den her ser dog meget bedre ud end noget af det, jeg har før har lavet.

  - Ungersvenden

  SvarSlet
 6. Den ser virkelig flot og indbydende ud! Du må godt advare i starten af indlægget, når du viser SÅ flotte billeder ;-)

  SvarSlet
 7. Jeg har ikke helt forstået konceptet med rugbrødslagkage, men denne ser jo virkelig lækker ud :-)

  SvarSlet
 8. Ungersvenden, den var også dødlækker :) og tusind tak for de søde ord også :)

  SvarSlet
 9. Piske - I'AM SOOO SORRY :D Det sker ikke igen ;) PROMISE :D

  SvarSlet
 10. Mademoiselle Black - samme her. Jeg synes også det lød mystisk, lige indtil udfordringen banede vejen ;) Det eneste rugbrøds-agtige der er over den, er jo bundende. Lækker det er nu faktisk :)

  SvarSlet
 11. Nøj, totalt flash back for en sønderjyde som mig! Det smager fantastisk når det er lavet rigtig :) Tror jeg må prøve at lave det selv på et tidspunkt.

  /Gitte

  SvarSlet
 12. haha, det kunne jeg forestille mig :) Ja der findes jo et utal af opskrifter, og alle er lige forskellige :) Dog er der bred enighed om selve bundene, hvilket jo er hoveddelen i rugbrødslagkagen ;)

  SvarSlet