tirsdag den 13. december 2011

Luciabrød

- for vi kan jo ikke komme udenom, at det idag er luciadag


Og da jeg ikke fik lavet luciabrød sidste år, ja så måtte jeg altså bare gøre det i år. Og hvad passer egentlig også bedre, end at slå tiden ihjel med bagning, nu hvor min kære lille bimse er ude hos dr. dyr for at få taget metalpladerne ud af benene? Ja jeg kan ikke komme på andre mere fornuftige ting - sååå luciabrød it is ;)

For mig har luciabrød altid været noget, vi fik på min folkeskole d. 13 dec. efter, at de store piger fra 7 klasse havde gået lucioptog ude på de store lange gange. Jeg mindes helt bestemt, at de luciabrød vi dengang fik, smagte himmelsk og ikke mindst af kardemomme. Jeg er dog ikke stødt på mange opskrifter, hvori kardemomme indgår, men det skulle der altså i min. I kan se mit bud på en opskrift på luciabrød nedenfor.

Opskrift til 12 stk.

100 g smør
2 ½ dl mælk
25 g gær
100 g. sukker
½ tsk. gurkemeje
½ tsk. kardemomme
1 æg
1 knsp. groft salt
500 g hvedemel
+ sammenpisket æg til pensling og rosiner til pynt

Smelt smør og lun mælken til den er fingervarm. Opløs så gæren i det fingervarme mælk og tilsæt det smeltede smør. Kom herefter sukker, salt, kardemomme og gurkemeje i, og pisk så ægget sammen og tilsæt dette også. Som det sidste tilsættes melet lidt efter lidt, alt imens dejen røres sammen.

Når dejen er rørt sammen tages den op ad skålen og æltes godt sammen. Stil den så til hævning et lunt sted under et klæde i en times tid. Varm imens ovnen på på 140 grader så den er klar og pisk et æg sammen til pensling.


Når dejen er færdighævet, tages den op ad skålen, rulles ud i en lang pølse på bordet og deles i 12 lige store dele. Disse dejklumper rulles så ud i en lang pølse og snoes herefter som et buttet og fint lille 'S'. Dette gøres med alle dejklumperne, hvorefter de placeres på en beklædt bageplade. Inden de sættes i ovnen skal brøddene lige efterhæve i ca. 20 min. hvorefter de så kan pensles med sammenpisket æg og pyntes med 2 rosiner i 'S' samlingen.

Brødene bages ved 240 grader i ca. 7-8 min. eller til de er let gyldne.


Og nu vil jeg have mig sådan en luciabasse her med en god omgang smør på, drikke en rygende varm kop kaffe og lure på et par tændte stearinlys. Alt dette vil jeg på bedste vis prøve at nyde, indtil de forhåbentlig snart ringer fra dyrehospitalet med en melding om, at alt er gået efter planen, og at jeg igen kan hente min bimsepige hjem.

Når hun igen er hjemme i sikker havn, så skal jeg helt sikkert dele sådan en basse her med hende - MED SMØR på ;) Intet er godtnok til min bette pige, og forkæles skal hun - specielt idag :)

10 kommentarer:

 1. Ahh de ser skønne ud. Mine egne står og hæver sidste gang, og skal forhåbentlig snart i ovnen. Nu kan jeg snart ikke vente længere. Held og lykke med vuffer, skønt at høre du er så glad for den

  SvarSlet
 2. Hvor er de fine :)
  Jeg havde også bagt nogle og taget med på job, men så længe mit kamera strejker bliver det lidt svært med opskrifter :(

  SvarSlet
 3. Nej, hvor ser de bare lækre ud, Kristine! :) - og så glæder jeg mig til at høre om lille hunnis tilstand efter lægebesøget!!

  SvarSlet
 4. Tante sød: Uhm guf ;) Jeg håber der bliver gode og lækre. Tak for støtten :) Det gik godt det hele, og jeg har mig nu en meget træt og dopet bimse i favnen.

  SvarSlet
 5. Malene: Taaak for det ;) åååh ja, øv for det. Jeg håber snart du får det op og køre igen :) Det er jo ikke til at undvære billederne.

  SvarSlet
 6. Carina: Uuhm, de er også virkelig lækre - trust me :) Og Chillum er også ret vild med dem ;) Haha. Me rigeligt med smør ;P

  Hun har det godt (under omstædnighederne i hvert fald), og alt gik somd det skulle. HUn er dog meget meget dopet nu, så der går nok lige til i morgen, før jeg har min "nogenlunde normale" hund igen.

  SvarSlet
 7. De ser søreme også indbydende ud! Jeg synes, jeg har set en enkelt opskrift med kardemomme i (og det er jo en af mine yndlingskrydderier :-)), men ellers ikke - og det er jo en skam, for kardemomme er skønt i bagværk :-)

  SvarSlet
 8. Piske: UHm de er også lækre :) især med smør på ;) Jaaa, kardemomme er ko sååå lækkert et krydderi, og burde efter min mening også være i flere brød og boller. HAPS det er lækkert :) og det blev selvfølgelig også yderst lækkert i disse luciabrød ;)

  SvarSlet
 9. Hej Kristine, Jeg glæder mig meget til dine luciabrød, særligt fordi der er kardemomme i. Jeg tror sættenissen har været på spil, da du skriver, at ovnen skal sættes til 140 grader og brødende skal bages ved 240 grader :-)
  Jule hilsner Christina L.

  SvarSlet
 10. Altså brødende uden d til sidst..... ;-)
  Christina L.

  SvarSlet