torsdag den 2. august 2012

Stikkelsbærmarmelade

- af den røde slags


For godt nok har jeg fryseren fuld af grønne stikkelsbær, som jeg fik lov at hamstre hjemme i Maries mors have for lidt tid siden, men da arbejdet blev prioriteret en smule højere end stikkelsbærrene, så endte de i fryseren, så de i hvert fald ikke gik til spilde. De ligger derfor nu og venter på, at blive til en dejlig varm stikkelsbærgrød, som skal nydes når temperaturene falder og dagene bliver kortere og mørkere.

De røde basser her er en helt anden historie, da de er hamstret hjemme hos min farfar. Han meddelte nemlig den anden dag, at den røde og stikkende busk var klar til plyndring, så Peter og jeg drog fluks afsted.

Det blev til en enorm portion, så jeg valgte at dele den op og lave en lille portion marmelade af den ene del. Opskriften er der som sådan ikke noget hurlumhej ved, da den kun indeholde bær og sukker. Sukkeret jeg anvendte, blev af den pose økologisk syltesukker, som jeg fik fra Dansukker. Opskrift og fremgangsmåde får i herunder.

400 g. stikkelsbær, pillet (grønne eller røde)
250 g. syltesukker
1 stang vanilje

Star med at pille enderne af sikkelbærrene og skyl dem dernæst grundigt. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og mas dem ud i lidt at sukkeret, for at skille kornene fra hinanden. Vend bær, sukker og vanilje op i en gryde og giv blandingen en opkog under omrøring.

Når sukkeret er smeltet og bærrene så småt begynder at blive bløde, tag da gryden af blusset og blend hele herligheden til en blød, sød og cremet massse. Hæld marmeladen på skoldede glas med det samme og luk tæt. Stil marmeladen på køl, og lad den stå til den er helt kold og fast.


Nyd den på et godt stykke hjemmebag og opbevar marmeladen på køl indtil den igen skal udnyttes på morgen, middags eller eftermiddagsbordet :)

Note: Denne marmelade er der ingen hokus pokus ved, da der kun er tilsat sukker og vanilje. Hvis du ønsker lidt smagsvariation, kan du tilføje lidt citron eller appelsin til marmeladen. Du kan også komme lidt krydderier i, hvis du ønsker en mere spicy version. Jeg selv derimod, kan godt lide de klassiske marmelader, så jeg jeg holdte mig derfor bare til sukker og vanilje, så smagen af de friske og søde stikkelsbær, rigtig kunne komme til sin ret - og jeg fortryder det ikke et sekund :)

8 kommentarer:

 1. Uha lækker marmelade, elsker altså bare stikkelsbær, tror da måske jeg skal have plantet dem i haven, jeg har jo gang i sådan et marmeladebed i haven, lavede blå, brombær og hindbær marmelade sidste år. Skøn inspiration. Ha en dejlig dag

  SvarSlet
  Svar
  1. Ohj ja, hvis du har muligheden for det, så skal du da absolut gøre det :) Jeg glæder mig selv til den dag, hvor jeg endelig flytter i hus med have :) Så skal der sørme plantes bær i stride strømme ;)

   Slet
 2. Wow, dine billeder er virkelig smukke:)
  Men jeg er helt enig: Røde stikkelsbær er uden tvivl en klasse for sig!
  Men jeg er generelt også et bærmenneske.
  Kunne man forestille sig at lave en stikkelsbærsnitte frem for hindbærsnitte?

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Maria :)
   Jeps, de røde er virkelig smukke, selvom de grønne nu også kan gøre det ret så godt ;) Bær er bare LÆKKERT :) Yumm.

   Uf ja, en stikkelbærsnitte kunne da være ideelt. Tak for ideen Maria. Den tror jeg da liiiige skal afprøves ;)

   Slet
 3. Wow, hvor ser det lækkert ud :-) Jeg ELSKER stikkelsbær, men de er svære at få fat i, i hvert fald for mig.....

  KH
  Birthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også en super lækker marmelade Birthe :) Jeg er også ret vild med stikkelssbær, men har ikke haft heldd med at få fat i dem før i år. Men så fandt jeg så også ud af, at farfar havde haven fuld, så nu ved jeg da hvor jeg skal molde næste år også ;)

   Slet
 4. Fantastisk når man kan komme på plyndringstogt :)
  Lyder virkelig lækkert :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er nemlig intet mindre end fantastisk :) Nu ved jeg jo også hvor jeg skal plyndre næste år ;)

   Slet