onsdag den 19. september 2012

Hjemmelavet øllebrød

- uden hvidtøl


Men istedet med en helt alm. pilsner. Jeg havde nemlig ikke hvidtøl indenfor rækkevidde (grundet tiden), og det samme gjaldt en mørk øl, da disse ikke just er på hitlisten over yndlings øl herhjemme. Dog synes jeg jo, at øl hører sig til i en øllebrød, så jeg måtte jo istedet bruge det jeg havde - nemlig en helt alm. grøn Tuborg. Ja for øllebrød skulle der laves, for når man kæmper med lidt influenza rester, som denne ret gerne skulle kunne slå lidt ihjel, så kunne det altså ikke vente til, at hvidtøllet kommer på hylderne. 

Og da denne slags øl jo er en hel del stærkere end en hvidtøl, så brugte jeg altså ikke det hele, da grøden heller ikke skulle smage alt for meget af grøn Tuborg :) Hvis du i modsætning til mig, gerne vil have rig smag af grøn Tuborg, så kan du jo vælge at bruge hele øllen :) Opskriften får I naturligvis herunder. 

Opskrift til 4 store portioner

400 g. rugbrød
2/3 dåseøl (33 cl.)
6-7 dl. vand
85 g. sukker
1 kanelstang

Bræk rugbrødet i mindre stykker og vend det over i en mellemstor gryde. Hæld øl, vand og sukker over brødet og kom til sidst kanelstangen ned i blandingen. Lad blandingen stå og trække i 10 min. og kog derefter hele molevitten op. Lad den simre let i ca. 10 min. under omrøring eller indtil den får konsistens som en let tyk grød. 

Man vil undervejs kunne udrøre nogle af alle de grove klumper fra rugbrødet, men ikke alle de små vil man kunne få helt bugt med. Så hvis du ønsker en blød og cremet øllebrød, så kan du med fordel blende den med en stavblender (eller smide den op i en alm. blender, hvis du ikke ejer en stavblender) eller du kan køre den igennem en sigte/si, og på den måde sortere de "groveste" små stykker fra. 

Spis øllebrøden varm og evt. med mælk udover, eller med en lille klat flødeskum på toppen, hvis det altså skal være ekstra kræs. 






Note: En skøn og cremet øllebrød, som smager godt igennem af alt det, som en øllebrød skal smage af: nemlig øl og brød! Jeg brugte bare det rugbrød jeg havde på lager, som var en version med kerner i, og det fortryder jeg ikke et sekund. Den får på den måde en dejlig krumme, og en skøn tekstur med de små og blødgjorte kerner indimellem. Desuden kan jeg godt lide, at øllebrøden er mere grød end den er "suppe" - dermed sagt, at jeg gerne vil have den lidt tykkere end andre måske vil. Derfor skal du evt. tilsætte mere vand under opkogningen, hvis du ønsker øllebrøden tyndere. 

Endvidere er dette jo en dejlig måde at få brugt sine rugbrødsrester på, og dermed lavet i bedste "stop spild af mad" stil, og så er det jo bare skønt med varm morgenmad, til de kommende kolde efterårs-morgener. Ja jeg har hørt en fugl synge om, at vi får nattefrost i den her uge her i det nordjyske. Brrr. 

18 kommentarer:

  1. Det ser jo rigtig lækkert ud og jeg er stor fan af øllebrød, vi har dog aldrig brugt øl i vores version...
    Du kan med fordel sætte dit rugbrød i blød allerede aftenen før, så er det meget lettere at røre ud også ;)
    og så må jeg da lige kommentere det rigtig fine set up - jeg skulle måske ud og anskaffe mig nogle småting til at pimpe mine egne billeder op kan jeg godt se :D

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har godtnok set, at man slet ikke behøver bruge øl, men jeg tænker bare, at det hører hjemme i en gang øllebrød :) Well, tror dog at jeg skal prøve din version en dag, den lyder nem og lækker :) YUM!

      Iiih, tak for din kommentar ;) faktisk behøver man ikke bruge det vilde til oppyntning, bare man har nogle enkelte ting, så kan man altid variere lidt :) Lidt ekstra grej skader dog aldrig ;) Haha. Det har jeg i hvert fald erfaret ;)

      Slet
  2. Mm, elsker øllebrød - prøv evt at smide et par vanillestænger i næste gang, det giver en skøn sødme :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Uuuhj ja - det må jeg prøve. Tak for tippet ;)

      Slet
  3. Nu må jeg altså snart se at få smagt øllebrød - har jeg nogensinde fået det, har det været da jeg var meget lille, for husker absolut intet om det. Men elsker både øl og rugbrød - og grød for den sags skyld - så det må jo næsten være noget for mig (:

    - Anne

    SvarSlet
    Svar
    1. Ejh er dett rigtigt? Så må du komme igang - det er ret lækkert og skønt her i den kolde tid :)

      Slet
  4. Er også bare vild med øllebrød ;-)

    SvarSlet
  5. Jeg runder smagen af med lidt brun farin.

    En gang imellem koger jeg saften og skal af lidt øko appelsin med, det giver en dejlig friskhed.

    Og så lige iskoldt flødeskum. Jummmmmi.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja det lyder heller ikke dumt, og den med appelsinen har jeg godt set, men jeg havde ikke lige appelsin på lager ;) Den version må også afprøves ;)

      Slet
  6. Mmm!!! Jeg ELSKER øllebrød, og har faktisk også lige været i gang med at lave en ordentlig gryde fuld :)

    Jeg var også på en større jagt efter hvidtøl, men det lykkedes mig at finde det i Kvickly...:)

    Og så er min mening jo iøvrigt, at øllebrød SKAL spises med en dejlig STOR klat flødeskum på :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Dejligt med sådan en spandfuld på lager til de kolde morgener :) Skønt du fik fat i en hvidtøl - jeg ledte ikke, men opgav istedet på forhånd ;) haha. Ja, enig med flødeskum, meeeen jeg kan også nøjes med mælk på. :)

      Slet
  7. Jeg har ikke fået øllebrød siden jeg var 5-7 år, tror jeg men jeg kan huske, at jeg elskede det, og hvis mine forældre havde givet mi glov, havde jeg nok spist det morgen, middag og aften :) Så jeg bliver da nødt til at lave øllebrød en af de næste dage, og se om det er lige så fantastisk, som min barnlige jeg husker det :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Eeejh, sikke en fejl - så må du så absolut igang igen :) Det lader jo til, at du har været en hund efter det. Jeg håber du stadig kan lide det, og ikke bliver skuffet :)

      Slet
  8. Mmmh øllebrød er virkelig skønt. Har selv lavet en portion tidligere på ugen :)

    SvarSlet
    Svar
    1. dejligt :) det er altså også bare en nødvendighed i dette kolde og våde efterårsvejr! uhm. Godt med noget lunt i mavsen :)

      Slet
  9. Kristine!Du er én af de få, der formår at få øllebrød til at se super lækkert og indbydende ud :) Totalt gourmet ;)

    SvarSlet
    Svar
    1. Haha, jamen nu var den faktisk utrolig lækker også - men tak søde Gitte :) Jeg tager det absolut som en kompliment, da sådan en sag jo ikke er super fotogen ;) Haha.

      Slet