onsdag den 24. oktober 2012

Glædelig Fuldkornsdag

- og ja, du læste rigtigt


For da jeg tog en god tur på motionscyklen igår, med lidt radio kørende i baggrunden, så nævnte de pludselig noget med en fuldkornsdag d. 24 oktober. Det måtte jeg naturligvis kigge lidt nærmere på, for er der en hel dag, lavet til fordel for fuldkorn og dermed også en dag i bagningens tegn, så er det da med at slå til :)  Der blev derfor hurtig googlet, og frem kom det, at der idag er National Fuldkornsdag. 

Men hvad går denne nationale fuldkornsdag egentlig ud på? 

Jo, National Fuldkornsdag er en dag, hvor der sættes fokus på at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn. Derudover er National Fuldkornsdag en dag, der sætter fokus på, at fuldkorn ikke bare er hele kerner, men også kan være knækkede kerner eller kerner malet til fuldkornsmel. Det vigtigste er, at alle dele af kornet er med – også alle skaldelene. Det er her de fleste fibre, vitaminer og mineraler sidder. Fuldkorn er både hvede, rug, byg, havre, brune ris og røde ris, hirse (almindelig hirse), majs (tørret) og sorhum/durra. Derfor kan man få masser af fuldkorn, hvis man fx spiser havregryn, laver en salat med hele hvedekerner, vælger fuldkornspasta, vælger morgenmadscerealier med fuldkorn eller spiser fuldkornsbrød. Og det gælder både knækbrød, rugbrød og lyst brød. Bare det er bagt med fuldkornsmel.

Den Nationale Fuldkornsdag er organiseret af Fuldkornspartnerskabet som består af Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen, Foreningen af Kliniske Diætister, Fødevarestyrelsen og en række private fødevarevirksomheder. 

Og lyder det måske ikke som en super god idé? Det synes jeg - og netop derfor kunne jeg da heller ikke dy mig, da jeg igår fandt ud af, hvad denne dag gik ud på. Jeg fløj derfor fluks i køkkenet, og satte en koldthævet dej i køleskabet, så der var dejlige nybagte fuldkornsboller i morges. Opskriften får I naturligvis inden længe :) 

Kendte I til denne Nationale Fuldkornsdag, og i så fald, har I så planer om at bage lækre fuldkorns-sager idag? :) 


6 kommentarer:

 1. Hurra for fuldkornsdagen! Altid godt med et sundt fokus :)

  Jeg har absolut ingen planer om at bage i dag, så jeg håber, at du bager for to. Skal da også gerne prøvesmage, hvis det er ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha, du kan tro jeg bagte for to ;) Smagsprøverne må du selv afhente, men skynd dig ;)

   Slet
 2. Nej, jeg anede ikke der fandtes sådan en dag, men jeg har idag købt ind til at bage nogle grovkiks/knækbrød, da jeg manglede lidt til kosten med fibre i og god knæk.
  Tak for tippet om fuldkornsdagen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej men den er også helt ny, og det er vist første år den er her, så der er rig mulighed for, at lære den at kende ;)
   Uhm, grovkiks/knækbrød lyder ikke dumt. Velbekom ;) du fik jo alligevel lavet lidt i fuldkornets dag ;)

   Slet
 3. Nej tænk, jeg vidste slet ikke at denne dag fandtes. Og så opdager jeg det alt for sent - øv!
  Nu ved jeg det til næste år ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Pyt skidt - så ved du det til næste år ja, og så er du garanteret mere end beredt, når fuldkornsdagen står for døren ;)

   Slet