torsdag den 8. november 2012

Wienerbrød: Marcipanhorn m. hasselnødder

- en sprød og sød lækkerbisken


Og endnu en af fordele ved, at have hjemkundskab som valgfag. For i denne uge har vi haft om olie og fedtstoffer, og ingen fedtstof-undervisning uden wienerbrød, for det er da nok en af de vildeste smørbomber man kan finde på at lave, men godt smager det nu altså alligevel ;) 

Jaja, vi danskere er glade for smør, og det samme gælder for Fru Suhr (Suhrs kogebog: MAD, hvor opskriften er lavet udfra), for hun vil meget gerne have 300 g. smør i denne opskrift, men der valgte vi altså lige at skære ned til 250 g. smør (læs: så passede det med en pakke), og den kunne måske godt være skåret endnu mere ned. Opskriften får i naturligvis som vi fik dem kreeret. 

Opskriften giver ca. 10 mellemstore horn

Dej:
25 g. gær
1½ dl. mælk
2 spsk. sukker
1 æg
300 g. hvedemel
250 g. smør

Lun mælken og rør gæren ud heri. Pisk ægget sammen i en anden skål og vend det, sammen med sukker, op i skålen med mælk og gær. Rør hvedemelet i lidt ad gangen og ælt til sidst dejen godt sammen til den er glat og smidig. 

Rul nu dejen ud på bordet i et rektangel (20x40 cm.) i ca. ½ cm. tykkelse. Sørg hele tiden for, at dejen er bevægelig, og drys derfor bordet godt med mel, inden dejen rulles ud. Når dejen er udrullet skal smørret på. Dette skal dog kun dække 2/3 af dejen. En god måde at fordele smørret jævnt på er, ved at anvende en ostehøvl til at skære smørret i skiver med. Fordel så smørret på 2/3 af dejen og fold så hele herligheden sammen i 3 lag. Start med at vende den side uden smør på ind mod midten og dernæst den anden side der indover. På den måde får du altså 2 buk på dejen, med stadig i 3 lag. Når første foldning er i hus stilles dejen på køl i 15 min. hvorefter den udrulles og foldes igen. Denne proces skal udføres 3 gange i alt. 

Når tredje udrulning og sammenfoldning er gennemført rulles dejen ud i 1 cm tykkelse og skæres i trekanter. Derefter laves fyldet. 

Fyld:
300 g. marcipan
20 g. hakkede hasselnødder
1 æggehvide
ca. 2 spsk. flormelis

Bræk marcipanen i små stykker og bland det sammen med æggehviden, flormelis og nødder. Rør det hele sammen til en fast masse og fordel det så i toppen af dej-trekanterne. Fold trekanterne sammen til et horn og stil det til hævning på en bageplade beklædt med bagepapir i 30 min. Vend samlingen nedad. 

Pensl til sidst hornene med et sammenpisket æg og drys med lidt hakkede hasselnødder. Bag ved 225 grader i ca. 15 min. men kig til dem efter de første 10 min., da de hurtig tager farve og form. 


Note: En lækker, sprød, blød og sød kage, som kan varieres i det uendelige. Du kan lave mange forskellige former for wienerbrød, og du kan sågar lave dine helt egne favorit wienerbrød ved blot at tilsætte netop det fyld, som du synes bedst om. Det være sig nougat, chokolade, marcipan, kagecreme, syltetøj, nutella osv. osv. Mulighederne er mange, så det er bare med at få lavet dejen. Og nåeh ja, så kan de jo formes på adskillige sjove og dekorative måder :) Vi lavede to slags wienerbrød idag, nemlig marcipanhorn og møllehjul m. vaniljecreme. Dem får I naturligvis også en opskrift på en af e kommende dage :) 

8 kommentarer:

 1. De ser bare helt vildt lækre ud Kristine!! :) Hvor fint at man virkelig kan fornemme alle lagene

  SvarSlet
  Svar
  1. De var også yderst lækre :) Og ja, jeg må også indrømme, at det var det vi alle gik meget meget op i, da det jo ellers ikke rigtig kan kaldes for wienerbrød mere :) Ja de gik nærmest konkurrence i, at få de flotteste lag :D Haha

   Slet
 2. Tak for lige at minde mig om, hvor lang tid siden det er, at jeg har fået wienerbrød! Det burde jeg snart forkæle mig selv med igen... :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. You welcome :) Og ja, det burde du virkelig. Og som første gangs "wienerbrøds-bager", så er jeg overrasket over, hvor "simpelt" det egentlig er (godtnok en del omstændigt, men skidt) og hvor meget bedre det smager, når man selv har kreeret det ;)

   Slet
 3. Hvor ser det altså helt vildt godt ud !!!!!

  Hyggehygge
  Marianne

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :) De blev også ret vellykket, trods førstegangs'bagning af wienerbrød ;) Uhm, og de smagte himmelsk :)

   Slet
 4. YUM!
  Hvor ser de bare lækre ud og de flotte lag er jo ramt perfekt, ser det ud til :)
  Jeg kunne godt bruge sådan en, hehe :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak søde Anne :) og ja, bare lagene får jo nærmest tænderne til at løbe vand ;) HAPS !!!

   Slet