torsdag den 22. november 2012

Wienerbrød: Møllehjul m. creme

- en lækker og syndig basse


For som I sikkert husker, så havde vi "fedt og olie" - tema i hjemkundskab på seminariet for noget tid siden, og det blev "fejret" med den gode danske og fede wienerbrød. Vi fik lavet to forskellige slags, nemlig marcipanhorn  m. hasselnødder og så disse basser, som I naturligvis også skal have opskriften på. Selve dejen er den samme, men fremgangsmåden er en smule anderledes. 

Opskriften giver ca. 12 møllehjul

25 g. gær
1½ dl. mælk
2 spsk. sukker
1 æg
300 g. hvedemel
250 g. smør

Vaniljecreme:

2½ dl. mælk
2 spsk. sukker
½ stang vanilje
1 æg
1 spsk. majsstivelse

Lun mælken og rør gæren ud heri. Pisk ægget sammen i en anden skål og vend det, sammen med sukker, op i skålen med mælk og gær. Rør hvedemelet i lidt ad gangen og ælt til sidst dejen godt sammen til den er glat og smidig. 

Rul nu dejen ud på bordet i et rektangel (20x40 cm.) i ca. ½ cm. tykkelse. Sørg hele tiden for, at dejen er bevægelig, og drys derfor bordet godt med mel, inden dejen rulles ud. Når dejen er udrullet skal smørret på. Dette skal dog kun dække 2/3 af dejen. En god måde at fordele smørret jævnt på er, ved at anvende en ostehøvl til at skære smørret i skiver med. Fordel så smørret på 2/3 af dejen og fold så hele herligheden sammen i 3 lag. Start med at vende den side uden smør på ind mod midten og dernæst den anden side der indover. På den måde får du altså 2 buk på dejen, med stadig i 3 lag. Når første foldning er i hus stilles dejen på køl i 15 min. hvorefter den udrulles og foldes igen. Denne proces skal udføres 3 gange i alt. 

Når tredje udrulning og sammenfoldning er gennemført rulles dejen ud i 1 cm tykkelse og skæres i trekanter. Derefter laves fyldet. 


Bland mælk, sukker, vanilje, æg og majsstivelse sammen i en gryde og kog det op. Kog det ved svag varme, indtil det tykner en smule. Stil det på køl, og lad det køle helt af, førend det påføres dejen. 

Når cremen er helt kold og stiv placeres en klat med en tsk. i midten af dej-firkanten. Med en kniv skæres hvert hjørne af firkanten op, så der dannes fire "flapper". Hver af disse "flapper" har to hjørner, hvoraf det ene foldes ind mod midten. Dette gøres ved alle fire "flapper", så hveranden "flap" samles ind mod midten og dermed danner en "søstjerne" lign. kage. 


Lad nu stjernerne/møllehjulene hæve (uden klæde) i ½ time, pensl dem med så med et sammenpisket æg og bag dem ved 225 grader i ca. 15 min. Hold dog øje med dem undervejs, da de hurtigt tager farve og bliver færdige. Lad dem afslutningsvis afkøle på en rist. Note: en sprød og lækker smørkage, som man kun spiser en af :) En anden vigtig notits til wienerbrødet her er, at det slet ikke er så svært som man umiddelbart ville tro. Jeg husker tydeligt at blive skræmt af de mange lag og foldninger, men det er faktisk ret simpelt, så bare giv dig i kast med det :)

8 kommentarer:

 1. Hvor ser de lækre ud!

  Jeg har faktisk aldrig prøvet at lave wienerbrød - husbonden har tidligere været efter mig, om at prøve det, måske jeg snart skulle kaste mig ud i det (altså når jeg engang er flyttet ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. De var også super lækre. Ved du hvad - jeg synes virkelig du skal kaste dig ud i det. Hvis ikke det havde været for hjemkundskab, så havde jeg nok aldrig fået taget mig sammen til det, men nu skulle vi altså. Og det er jeg ret glad for, at vi skulle - det er slet ikke så besværligt, som man tror :)

   Slet
 2. Den ser rigtig god ud :)
  HAr dog altid holdt mig fra wienerbrød, synes det er svært at lave ordenligt :)

  SvarSlet
 3. De ser da bare sådan OK gode ud! ;) Jeg kunne godt spise en lige nu :-)! Mums altså!!

  SvarSlet
  Svar
  1. uha, jeg lover dig de var lækre - og sprøde :) Haps...

   Slet
 4. Haaaps! Direkte ind på listen over opskrifter, jeg må prøve :-)

  SvarSlet