onsdag den 26. december 2012

Mørke Hirsestykker m. græskarkerner

- saftige og lækre


Og helt perfekt til morgenmaden efter et par "fede" dage, med masser af fed mad og søde sager. For selvom maverne sikkert stadigvæk er godt fyldte ovenpå en overdådig julemiddag fra i  mandags, og måske endnu flere julefrokoster i vente de kommende dage, så skal man jo også have lidt godt dagen derpå - og gerne en smule sunder og grovere :)

Vores morgenbord bestod i hvert fald af disse lækre basser, både 1. juledag og idag 2. juledag, for selvom man måske ikke gider tænke på "grovhed og sundhed" lige nu, fordi det mere eller mindre stadigvæk er ret uoverskueligt, så kan man da altid trøste sig med talemåden "maven skal udvides til al den skønne mad, for at den kan have plads til det" - og så kan man stadig roligt starte dagen med disse ;) 

Opskrift til ca. 14 stk.

50 g. gær
1 dl. lunken vand
3 dl.kærnemælk (lunt)
1 dl. olie
1 tsk. salt
1 tsk. sukker
1 spsk. maltsirup*
3 dl. hirseflager
2 dl. sigtemel
3,5 dl. hvedemel
3 dl. hvid hvede*
+ græskarkerner til drys

*helt almindeligt hvedemel kan også uden problemer andvendes, som substitut til den hvide hvede, hvis du ikke lige har denne på lager. Forskellen på alm. hvedemel og hvid hvede er, at den hvide hvede er en tand grovere, da hele kornets dele er malet til mel. 

*hvis ikke maltsirup er fast inventar hjemme hos dig, så kan du erstatte med lidt alm. mørk sirup, eller komme lidt mørk øl i istedet.

Rør gæren ud i det lunkne vand og tilsæt dernæst den lune kærnemælk. Kom salt, sukker, maltsirup og olie op i blandingen og rør godt rundt. Tilsæt hirseflager, sigtemel og hvid hvede og rør det til en lind og jævn grød, før end hvedemelet tilsættes lidt efter lidt. Ælt dejen godt igennem til den er bløde og smidig. Kom endelige ikke for meget mel i, da den blive mere og mere smidig, jo længere tid til ælter. Når dejen er æltet godt igennem, stilles den til hævning under klæde i ½ time.

Når dejen har hævet færdig, rulles den ud på et meldrysset bord til en lang pølse. Af pølsen skæres 14 skiver, som hver især placeres på en bageplade beklædt med bagepapir. Vend skæresiden (den uden mel) op ad og lad dem endnu en gang hæve under klæde til de har nået dobbelt størrelse. Når brødene er hævet op, pensles de med vand og drysses med græskarkerner og bages så ved 200 grader i ca. 12-15 min.
Note: en meget lækker og saftig bolle, som smager af mere. Både maltsirup, hirseflager og græskarkerner giver en helt anden struktur og smag til bollerne, som får dem til at emme af sundhed - også selvom der faktisk er en smule fedtstof i :) Længe leve knas og struktur i brød ;)

Må I alle få en dejlig 2. juledag :) 

6 kommentarer:

 1. Hvor ser de bare smukke og lækre ud! Sådan en kunne jeg godt lige guffe! :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Forståeligt :-) de er også fremragende, og gå er det altså skønt med lidt andet brød end helt hvidt brød til den lune leverpostej her i julen :-)

   Slet
 2. ... andvendes???

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, husk at din and skal vendes :-) Og vi siger tak til dansk Sprognævn, som tydeligvis ikke holder juleferie, men i stedet går mere op i at rette folks TASTEFEJL!

   Slet
 3. YEAH! Sådan en basse trænger jeg til efter alle juledagene... De dage har dælme taget hårdt på mig, så lidt fibre vil min mave vist bifalde ;)

  Og et forsinket glædelig jul :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja ikke? Det var også det vi tænkte :) Godt med fibre og mindre stivelse til mavsen ;) HERLIGT! Ja tak, min krop har også været lidt sur på mig de sidste par dage, så nu er det godt, at det er ved at lakke mod enden :) No wonder at alle folk begynder på kur i Januar ;)

   Taak, og et forsinket glædelig jul til dig også søde :) Håber du havde en fantastisk jul i det nordjyske ;)

   Slet