søndag den 13. januar 2013

Groft Grydebrød

- en ny elev i favorit-klassen


For efter at have bagt det dejligste og smukkeste grydebrød, med en efterfølgende og særlig ros fra min kære broder omkring brødet, så måtte jeg da bage endnu et :) VI havde nemlig lovet at tage brød med til morgenmaden på skiferien, og der endte det skønne grydebrød altså også sine dage - nærmere betegnet i familien Hansens maver, i Norge, i Rauland :) Og det blev såååå godt modtaget.

Derfor måtte det bages igen, men denne gang i en lidt anderledes udgave, for lidt skal der jo ske. Og efter en  (for mig) lang pause på bloggen, så var det jo en herlig mulighed for, at få banket lidt op herinde igen :) Ja, jeg må jo indrømme, at der har været lidt rigeligt med praktik starten den sidste uges tid, og så er det altså bare hårdt at starte op efter en "fyldig" jul. Men vi starter blidt ud - igen :) Så her får I naturligvis opskriften på det "nye" og modificerede grydebrød. Fremgangsmåden er helt den samme som her, men I får den lige for Prins Knud :) Det eneste der er ændret i opskriften er sådan set melet, hvor lidt af hvedemelet er udskiftet med rugmel - det fungerer fantastisk :) Egentlig ville jeg have haft lidt kerner i også, men det glemte jeg i processen, bum. Well, here it goes. 

Ét stort brød

5 g. gær
5 dl. vand
2 tsk. salt
4 dl. rugmel
6 dl. hvedemel

Rør gær og salt ud i vandet og tilsæt melet. Rør hele blandingen godt rundt, indtil der ikke er flere tørre mel klumper i dejen. Dejen skal have en klistret og elastisk konsistens, så melmængden er altså helt korrekt. Dejen skal være våd, og kun lige hænge sammen. Lad nu dejen blive i skålen og kom husholdningsfilm henover. Stil så dejen på køl i 12 timer, hvor den får lov at hæve og arbejde.

Når dejen har hævet på køl, tages den ud og vendes ud på en meldrysset bord. Her foldes dejens "sider" indover hinanden på skift, hvor du altså ikke må ælte, men blot skal folde. Når du har gjort dette et par gange, skal dejen vendes over i et oliesmurt fad, som også er drysset let med mel. Her dækkes dejen igen med film og hæver nu endnu engang, dog ved stuetemperatur, og denne gang i 2 timer.

Når hævetiden er ved at være slut varmes ovnen op til 250 grader. Kom din støbejernsgryde med ind i ovnen fra starten af, så den kan nå at blive varm i takt med, at ovnen også varmer op. Gryden skal nemlig være rygende varm, når dejen ploppes deri. Når ovn og gryde er varmet op, tages gryden, dejen vendes i og låget smækkes på til sidst. PAS PÅ - GRYDEN ER VOLDSOMT VARM. Lad nu brødet bage i 30 min. ved 250 grader (varmluft). Når de 30 minutter er gået tages låget af, og brødet bages ved 230 grader i ca. 10 min. så den sidste skorpe dannes.

Når brødet er færdigt, vendes det ud på en bagerist og afkøles helt, inden det serveres. ENDNU ENGANG: PAS PÅ, OG HUSK GRYDEHANDSKER, FOR DET ER DJÆVELSK VARMT!!!!
Note: endnu et yderst lækker brød, som i denne udgave er en anelse mere groft end den tidligere :) Det skal dog siges, at det bestemt ikke gør det ringere - tværtimod :) Det eneste der gik lidt skævt denne gang, var at det måske lige fik en smule for meget uden låg :) I hvert fald nåede det da at få en anelse mere farve, end hvad godt er, men men men - det kan altså sagtens spises, mere farve fik det ikke. De første par skiver er i hvert fald også røget ned her i eftermiddag, og de blev dynget godt til i god ost og koldt smør. HAPS!

Resten af dagen skal nu bruges i afslapningens tegn. For efter en hel dag med praktikforberedelse (i tysk), så er jeg ved at være godt brugt :) Den står derfor nu på sofahygge med hundebimsen og gemalen. Aftensmaden bliver en lækker og let salat idag, og mon ikke brødet skal serveres hertil også. Senere skal vi både se Borgen og håndbold, så en søndag i sofahyggens tegn må vi vist sande, at det i den grad bliver :) 

3 kommentarer:

 1. Jeg nåede ikke at få det til at hæve så længe i køleskabet, kun fra morgen til aften, men hold nu op det er et godt brød, er i hvert fald ikke sidste gang det bliver lavet :)
  Tak for en dejlig blog med mange lækre opskrifter

  SvarSlet
  Svar
  1. Sådan :) Lækkert det endte ud i et godt brød, også selvom hævetiden ikke blev så lang :)
   Nej vel? Det er nemlig et voldsomt lækkert brød. Uhm. Kunne skisme godt hapse en skive lige nu, men det er long gone det brød :) ØØØV!

   Velbekom da - dejligt du finder godt med inspiration herinde :) Det glæder mig.

   Slet
 2. Hej Kristine. Jeg har prøvet at lave dit lækre grydebrød og det smager bare fantastisk. Dog havde jeg problemer med, at det blev meget klægt. Ved du, hvad det kan skyldes?
  Vh Julie

  SvarSlet