fredag den 8. marts 2013

Coffee Granola

- med mørk chokolade


For hvis bare man kommer det ovenpå en sund omgang skyr, så må det vel også gerne være en smule usundt. Bare for at opveje, så balancen igen er lige - right!? 

Well, denne lækre omgang granola blev kreeret igår, og er nu klar til at blive nydt på min morgenskyr her i weekenden. Inspirationen fik jeg inde hos "The Kitchen is My Playground", men er lavet om i både mål og indhold. Min opskrift og fremgangsmåde kan I derfor se herunder. 

Opskrift giver ca. 7 dl. granola

4 dl. grovvalsede havregryn
1 dl. mandler, grovhakket
1 dl. græskarkerner
½ dl. hørfrø
4 tsk. instant kaffe
2 dl. kogende vand
2 tsk. vanilje essens
1 spsk. honning
+ evt. 2 dl. mørk chokolade knapper (hakket)

Bland først havregryn, de grovhakkede mandler, græskarkerner og hørfrø sammen i en skål. Bland så kaffen med det kogende vand og tilsæt vanilje essensen og honning. Vend kaffen ned i de tørre ingredienser og rør godt rundt. Bred nu massen ud på en bageplade beklædt med bagepapir og rist massen ved 200 grader (varmluft) i ca. 10 min. Husk at vende rundt i granolaen undervejs. 

Når granolaen er tør og crispy tages den ud af ovnen og chokoladen drysses udover imens granolaen stadig er varm. På den måde smelter chokolade en smule ind i granolaen, og giver dermed en lækker knasende og overraskende sprødhed, når din granola indages og nydes :) 

Køl din granola helt af og kom den efterfølgende i en lufttæt bøtte eller et mellemstort syltetøjs glas med tætsluttende låg.
Note: en sprød og lækker topping til din morgen yoghurt eller skyr, som smager lækkert af bitter kaffe, sød vanilje essens, knasende mandler og mørk chokolade. Uuuhm. Kaffe smagen er dog ikke ligeså intens som jeg havde håbet, men det kan der vel gøres noget ved næste gang, hvor der nok skal brygges en lidt stærkere kaffe til formålet :) 

12 kommentarer:

 1. Godt du advarer om, at kaffesmagen ikke er så intens - men der skal jo også stadig være en grund til at tage en kop morgenkaffe :D

  Jeg er nødt til at lave det dér i dag, kan jeg mærke... Må hellere bruge espresso så.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nå, det gik ikke helt som forventet. Havde kun finvalsede havregryn, som klumpede sig ret meget sammen, hvilket resulterede i, at dele af granolaen ikke blev så sprød.
   Brugte i øvrigt espresso, men det smager ikke en pind af kaffe alligevel.
   Det' en ommer (når jeg altså har spist det, jeg lavede i dag, det skal jo ikke gå til spilde ;)

   Slet
  2. Netoppp :) Morgenkaffen kan vi jo ikke undvære ;)

   Slet
  3. ØV! :( Hmm, kunne godt forestille mig, at de finvalsede ville suge for meget kaffe til sig, og ende med at blive for våde? ØV!

   Og mht. espresso, så skulle den da smage endnu mere, eller hvad? Min instant version smager af ret meget, og gav da også kaffe-smag til müslien. Ikke noget vildt og voldsomt, men smagen er der trods alt stadigvæk. Næste gang må du lige lave en psyko stærk alm. kaffe i stedet ;) Ellers må du bare komme og spise lidt af min ;)

   Slet
  4. Lige en opfølgning: Nu har jeg lavet den med grove gryn i stedet, og den blev helt perfekt :) Ny morgenmadsfavorit!

   Slet
  5. Jubiiii! Tak for opfølgningen! Dejligt det faldt ud til den side i sidste ende, men ja. Er den ikke bare fantastisk, når det virker? :)

   Slet
 2. Hold da op, den ser lige så lækker ud, som jeg havde troet!! Dét må jeg prøve :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Og det smager endnu bedre end det! Oooooh my!

   Slet
 3. Kan den laves uden chokolade? Og stadig blive sprød og lækker? Uden chokoladen er den jo ikke så slem på sunhedsfronten jo (;

  SvarSlet
  Svar
  1. Du kan sagtens lave den uden chokolade ;) Og ja, du har helt ret. Den bliver lige en kende mere syndig med chokoladen i ;)

   Slet
  2. Tak for svaret!
   Og forresten et spørgsmål til: hvad er vanilje-essens? Og hvad kan det evt. erstattes med? (vaniljesukker, vaniljestang, vanilje-sirup ect.)
   Og kan det helt undlades, eller skiftes ud med noget andet?(-:

   Slet
  3. Velbekom ;)

   Vaniljeessens er det samme som vanilje ekstrakt. Du kan få det i små flasker som også frugtfarve købes i. Jeg bruger den fra Dr. Oetker. Men ja, du kan måske erstatte det med en vaniljesirup, da den helst skal være flydende :) Jeg vil ikke mene, at du helt kan undlade den, da den giver sødme til den let bitre kaffe også :)

   Slet