torsdag den 14. marts 2013

Grov surdej

- lavet på rugmel


For efter at haft stor succes med den herlige hvede surdej, så skulle den grove version da også afprøves. Jeg har allerede brugt den grove i et godt og saftigt pragteksemplar af et rugbrød, og det skal I naturligvis nok få opskriften på snarest :) 

Inden I korser jer over dette påstyr med surdej og ventetid, så vil jeg godt lige slå fast, at det slet ikke er så kompliceret, som det gummidelbart lyder. Det eneste man skal væbne sig med er tåmodighed, og hvis du ikke ejer et gram af det, ja så skal du nok alligevel holde dig fra at lave brød med surdej. For ikke nok med at du skal vente en tre dages tid, før din surdej overhovedet kan anvendes til noget, så skal dejen, når den er mikset sammen med surdejen, også hæve i en dags tid, og sidst men ikke mindst, så skal surdejen jo også passes, plejes, luftes, motioneres og snakkes med ;) 

Ja, det er næsten et fuldtidsjob at holde surdej, og når man ligesom mig har to af slagsen på lager, så er der godt gang i babysitter-tjansen :) Hertil skal det dog siges, at det måske kræver lidt god hukommelse og planlægning, men udover det, så er det nemt gjort og hurtigt overstået, når det først bliver en rutine i hverdagen :) 

Grov surdej:

Dag 1:
2 dl. vand
2 dl. rugmel
½ dl. hvedemel
1 spsk. honning

Bland alle ingredienser godt sammen, og kom det i en skål tildækket med husholdningsfilm. Lad den stå på køkkenbordet ved stuetemperatur til næste dag. 

Dag 2:
1 dl. lunken vand
1½ dl. rugmel

Tilsæt vand og rugmel og rør godt rundt, så alle melklumper er jævnt fordelt. Kom husholdningsfilm over igen, og lad den boble surt til næste dag.

Dag 3:
1 dl. lunken vand
1½ dl. rugmel

Tilsæt igen vand og rugmel og rør godt rundt, så alle melklumper er jævnt fordelt. Kom endnu en gang husholdningsfilm over, og lad den stå og ulme surt endnu en nat.

Dag 4:
Jubiii - din surdej er klar og voksen nok til at komme ud i den favre brød-verden, og ligesom ved hvede surdej kan du bruge denne surdej til de fleste slags brød. Udskift blot det meste af gæren med 1,5 dl. surdej og kom kun en lille gær-klump i. Jeg plejer at bruge en klump på størrelse med en ært.

Din surdej er nu også voksen nok til, at komme ind i køleskabet at bo. Den  behøver ikke længere den ulme stuetemperatur, men kan nu klare sig fint i køleskabet. Nogle foretrækker dog at have dem stående fremme (ikke på køl), men for mig fungerer det bedst i køleskabet, hvor jeg personligt har bedre styr over de sure svende :) Prøv dig frem, og se hvad der fungerer bedst for dig :)


Fodring og motion:
Husk at fodre og "motionere" din surdej 1-2 gange om ugen. Dette gøres med 1 dl. vand og 1,5 dl. rugmel, og så en god omgang omrøring. På den måde er der altid "nok" surdej, til når du næste gang skal bage med surdej, og din surdej holdes samtidig "frisk" og ikke mindst i live. Dette betyder så også, at du skal huske at bruge af din surdej, da den ellers vokser sig kæmpe stor og styg! Alternativt kan du, hvis den vokser fra dig, give noget væk, evt. som en lille værtindegave ;) 

4 kommentarer:

 1. Jeg har min til at stå på køkkenbordet, for så husker jeg at røre i den hver dag Samtidig er min en blanding af hvede og rug, så jeg kun behøver at have gang i en slags :-)

  Men skal du ikke røre i din hver dag hvis den står i køleskabet, eller kan du nøjes med at gøre det når du fodre den?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen den her er også staret op med hvedemel, som du kan se i opskriften, men dog ikke synderligt meget, for så kunne man jo ligeså godt nøjes med en blanding, som du også har det :) Jeg synes nu det alligevel er hyggeligt, at have begge slags :) Så er der lidt at vælge imellem ;)

   Niks, jeg rører kun i den hveranden til hver tredje dag, når den er på køl. Oftest bare når den skal fodres egentlig :)

   Slet
 2. Ja, syntes surdeje er dumme - de smager ånssvagt godt i brød, men vælger altid, at dø meget grimt og lugtende herhjemme ;)

  Ej, skal da vist snart have, gang i sådan en fætter igen :) Har haft stor succes med, at fryse surdej ned, når der ikke lige bliver bagt så meget.

  SvarSlet
  Svar
  1. hahaha - ja hvis de ellers ikke ender i tasken som madpakke ;) Hahaha! Det er alligevel det sjoveste jeg længe har hørt ;)

   Wow, fryse den? Neeeeejh hvor smart. Det vidste jeg ikke, man kunne? Det er sgu da smart, hva? :) Det må jeg da prøve, hvis det en dag tager overhånd ;) t

   Slet