tirsdag den 16. april 2013

Æblebars m. karamel

- men ikke hvilken som helst slags karamel


Dette vidunder er nemlig endnu en HARIBO kreation, hvor der endnu en gang er anvendt de fabelagtige blocks, ligesom dem jeg brugte til at lave denne skønne Cheesecake m. æblegele. Denne gang har jeg istedet anvendt de brune blocks, nemlig den variant med smag af karamel, og den absolutte favorit herhjemme. Åååh gud, hvor er de lækre - som i virkelig lækre!

Nå, men denne skønne fætter her, er egentlig lidt af en blanding mellem crumble, crumb bars, æblekage og tærte! Ja, og netop derfor kalder jeg dem bare for æblebars, for det er immervæk en bar med æble :) Bum.

Opskrift til ca. 14-16 bars

Dej: 
350 g. hvedemel
100 g. stevia sukker (eller alm. sukker)
1 tsk. vaniljeessens
1 tsk. bagepulver
160 g. smør
2 æggeblommer

Fyld:
4-5 dl. æblemos
30 g. stevia sukker
1 spsk. citronsaft
1 spsk. maizena

Drys:
50 g. knuste makroner

Karamel-topping:
1 pose karamel blocks
2-3 dl. vand

Rør først fyldet sammen ved blot at blande æblemos, sukker, citronsaft og maizena sammen. Stil det til side imens du laver dejen. 

Bland mel, sukker, bagepulver, citronskal og vaniljeessens sammen i en skål og vend den kolde smør ned i - gerne i tern. Bland det hele godt sammen, og brug til sidst fingrene til at smuldre det godt sammen. Tilsæt nu æggeblommerne og ælt dejen til en blød og let klistret dej. Vil den ikke hænge sammen kan lidt lunken vand med fordel tilsættes. 

Fordel nu 2/3 af dejen i en bradepande beklædt med bagepapir, og sørg for at trykke den godt ud i kanterne. Tag nu dit fyld og vend udover bunden. Også dette skal bredes godt ud i kanten, da du ellers kan risikere at få et hjørne stykke, der ikke har æblefyld imellem :) Drys de knuste makroner uudover æblemosen og vend så den sidste del af dejen udover fyldet i små klumper og bag nu kagen ved 200 grader i ca. 35-40 minutter

Lad den køle næsten helt af i formen, inden du vender den ud og skærer den i små bites. Imens kagen bages laves karamel-toppingen. 

Bring en gryde med vand i kog og vend dine blocks op i en varmefast skål (den skal passe ned i gryden, da det skal smeltes over vandbad) og placer den ned i gryden. Tilsæt lidt af vandet og rør godt rundt i skålen imens blocksene langsomt smelter over det varme vandbad. Når du har fået en jævn og flydende masse, og dine blocks er smeltet er glazen færdig. Du kan evt. komme ud for, at mere vand skal tilsættes undervejs, men gør det lidt efter lidt, da der heller ikke må komme for meget vand i. 

Når din kage er færdigbagt, afkølet og skåret ud i mundrette bites, sprøjtes den lækre karamel udover i fine striber. Og selvom det ikke ses så tydeligt på billedet, så giver karamel-toppingen en fin og skinnende finish, og en smag du kun turde drømme om. Du kan naturligvis også lave din egen personlige yndlings karamelglaze til at pryde dine bars med - eneste opfordring herfra lyder på, at det skal være en glaze med karamelsmag, da det bare smager herligt sammen med smagen af æbler :)





Note: en lækker sød og æblet sag, som absolut ikke er sund, men derimod helt vanvittig lækker! Smagen er frisk, men stadig sød og skøn. Denne sødme kommer blandt anden fra æblerne, som samtidig giver lidt syre, men også den søde dej sammenholdt med de søde makroner i midten spæder godt til med sødme. Uuuhm. En lækset sag, som gerne laves igen herhjemme OG hos svigerne, som desuden var helt pjattet med dem, og nød en klat flødeskum til ;-)

8 kommentarer:

  1. Ser lækkert ud. Jeg er også vild med de der caramel blocks! også æble/karamel komboen! :)

    Jeg læste lige din opskrift igennem... hvor kommer makronerne ind henne?

    SvarSlet
    Svar
    1. De er også intet mindre end fantastiske.... ;-) både heri, men altså også alene i slikskålen ;-)

      Wooops. Bare ovenpå æblemosen ;-)

      Slet
  2. Åh de ser flotte ud - og lækre!!

    SvarSlet
    Svar
    1. Taaaak. Det var de også kan jeg så hurtigt fortælle :)

      Slet
  3. Jooo, nu du spørger så pænt - så kan jeg da godt klemme sådan en lækker fætter ned ;)

    SvarSlet
  4. Det lyder vildt gode - tror nu dog jeg selv ville lave en karamel af kondenseret mælk. Du skriver 100 gram stevia sukker eller alm sukker - men er det samme mængde sukker man skal bruge af de to slags? Jeg troede man skulle bruge meget mindre stevia eller en del mere alm sukker? Jeg har nemlig lige købt stevia, men har ikke brugt det til bagning endnu... hører gerne om dine erfaringer med at bage med stevia hvis du vil skrive lidt om det. Og forskellen på stevia rørsukker og den mere fine? tak:-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Selvfølgelig :) Og det kan man naturligvis gøre, helt uden problemer ;)

      Altså når jeg bruger stevia sukker bruger jeg samme mængde sukker som anvist i opskrifterne :) Jeg har dog hørt, at det skal måles op i volumen, da stevia sukkeret er noget lettere end alm. sukker - altså 1 dl. alm. sukker svarer til 1 dl. stevia sukker, bare med 50 % færre kalorier ;)

      Jeg har desværre ikke super mange erfaringer med det, udover at det smager ligeså godt som alm. sukker. Jeg kan i hvert fald ikke smage forskel, så er jeg er ovenud tilfreds ;)

      Slet