fredag den 19. april 2013

Sprøde Speltknækbrød m. surdej

- som bare lige giver dét ekstra til smagen


For endnu en weekend banker på døren, og nøjh jeg synes denne uge er fløjet afsted! Ja jeg synes altså lige der har været weekend, for med en uge spækket op med diverse planer, opgaveskrivning og praktikkoordinering for næste år - for ikke at tale om en hulens masse arbejde, så er der heller ikke meget uge tilbage, og det er egentlig meget godt, nu det skal være ;) 

Denne weekend står heldigvis i "frihedens" tegn. Den skal nemlig kun bruges på hygge, afslapning, en enkelt 40 års fødselsdag, lidt lektier og så en smule rengøring. Og nåeh ja - en smule tid i køkkenet :) Ja jeg gik jo så allerede igang, da jeg kom hjem idag. Vi havde nemlig den sidste undervisning i faget pædagogik idag, og da vi så fik fri lidt tidligere end vi plejer, ja så bød det naturligvis køkkenet op til dans ;) En lille indkøbsseddel blev derfor kradset ned, jeg fik handlet på vejen hjem og wupti - disse lækkerier blev bakset sammen i en ruf. 

Opskrift til ca. 16 stk.

90 g. groft/fuldkorns speltmel
100 g. hvedemel
1 tsk. groft salt
3/4 dl. olivenolie
3-4 spsk. koldt vand
½ sammenpisket æg (resten bruges til pensling)
+salt og peber til drys

Bland alle ingredienserne sammen og ælt til en smidig og blød masse. Vil dejen ikke hænge sammen i første omgang, kan mere vand tilsættes. Lad dejen hæve under klæde i 2-3 timer, og slå herefter dejen ud på et meldrysset bord, hvor den rulles tyndt ud og udstikkes/skæres ud i den ønskede form. Placer dine knækbrød på en bageplade beklædt med bagepapir, prik huller med en gaffel, pensl med sammepisket æg og drys til sidst med salt og peber fra kværn. 

Bag dine knækbrød ved 200 grader (varmluft) i ca. 5 minutter. Hold øje med dem, da de hurtigt tager farve og sprødhed til sig ;) 
Note: et lækkert og sprødt knækbrød, som egner sig særdeles godt til en god omgang ost. Selv har jeg allerede onduleret de første 5 styks med en god brie og lidt kræs på toppen - og ja, de er godkendt. "Kræset" på toppen er en skøn og sød sag, som jeg lover at blogge om snarest, for den er himmelsk, og så skal I jo ikke snydes :) 

GOSH jeg elsker ost, og hvem ved - måske skal jeg lige nyde endnu et par stykker til aftensnack i aften - der er vel for pokker weekend, og må I have en dejlig en af slagsen :)

6 kommentarer:

 1. YUM! Lige pt. er jeg hoppet på WASA's surdejsudgave, meeeen de her kunne snildt overhale dem. Jeg vil gerne købe en pakke - bringer du ud ;)?
  Ooog god weekend til dig, søde :) Nyd den

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har også godt nlurte lidt på den, men jeg tænkte - næææh du, jeg prøver sevlv. Om de smager ens, det tvivler jeg på, meeeen de smager nu godt, og ja - jeg pakker gerne ned og bringer ud. Bare ikke til KBH - så måske når du kommer hjem igen. Ps. jeg glæder mig til i morgen ;) Jeg sidder allerede klistret til skærmen ;) Muhahaha. God weekend søde, og held og lykke <3

   Slet
 2. De ser super lækre ud, de skal klart prøves. Har bagt en del knækbrød, men jeg synes ikke de kommer i nærheden af dem man køber.

  Men det synes jeg disse her ser ud til at gøre - så det må da klart testes :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. De er også super gode Mette, og selvom de er lavet på olie og ikke smør, så holder de sig lækre sprøde. Jeg er sikker på, at surdejen gør store underværker ;)

   Slet
 3. Sikke mange lækre ting og super flotte opskrifter du deler :) Tak!!
  Har du en opskrift på den grove surdej fre denne opskrift?

  Hilsen Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Anne :) Det var pænt sagt :)
   Jeps, det kan du tro. Du kan finde den her: http://krissers-cookiecrumble.blogspot.dk/2013/03/grov-surdej.html :)

   Slet