onsdag den 15. maj 2013

3 i 1 - småkager


- med kun én dej, med forskelligt fyld


Smart, enkelt og nemt. For synes du ikke også, at det er rart at have lidt at vælge imellem? Det synes jeg, og derfor tænker jeg også, at mine kaffe'gæster må mene det samme. I hvert fald er der nu ikke særlig stor chance for, at mine kommende kaffe'gæster oplever, at de ikke kan lide småkagen til kaffen, for nu er der hele tre slags at vælge imellem, nemlig en med rosin/kanel, en med lakridspulver og en helt tredje med chokolade/orange.

Og er du nu så uheldig, at du rent faktisk ikke kan lide hverken den ene eller den anden slags alligevel, så er der også råd for det. Denne opskrift er nemlig så taknemmelig, at den kan rumme lige nøjagtig den slags "fyld/smag", som du bedst kan lide. Det være sig ren chokolade, vanilje, kanel, ingefær, kardemomme, kokos eller hvad man nu finder på. Det meste kan altså fyldes i dejen, så det er bare med at springe ud i det. Det eneste du skal gøre, er at smække selve "grunddejen" sammen, og så kan legen gå igang :) 

Opskrift til ca. 80-100 stk. 

400 g. hvedemel
150 g. flormelis
300 g. koldt smør
3 spsk. sammenpisket æg

Fyld 1:
1 dl. rosiner
½ tsk. muskatnød, stødt
2½ spsk. kanel, stødt

Fyld 2:
1 dl. mørk chokolade, hakket
1 økologisk appelsin, revet skal heraf

Fyld 3:
2 spsk. lakridspulver
+ evt. lidt citronskal

Pisk smør og flormelis sammen til en cremet masse og tilsæt dernæst hvedemelet lidt efter lidt. Ælt så dejen sammen til en smuldret masse, som herefter samles med ægget og til sidst hænderne.

Når dejen er samlet, vendes den ud på et meldrysset bord og rulles ud til en tyk pølse. Pølsen deles i tre lige store stykker, som så fyldes og blandes med de tre slags fyld/smag. Når hver del er blandet jævnt med fyldet, rulles dejen igen ud til en aflang pølse. Denne gang en ca. 20 cm. lang pølse, som pakkes ind i husholdningsfilm og som dernæst lægges på køl i mindst 2 timer, eller ½ time i fryseren. 

Når hver pølse har sat sig og ige er blevet hård, tages den ud af køleskabet, pakkes ud af filmen og skæres ud i skiver på ½ centimeters tykkelse, som så placeres på en bageplade beklædt med bagepapir. Småkagerne bages ved 200 grader i ca. 7-10 minutter. 


Note: en skøøøøn småkage, som er både sprød og smuldrende - på den helt rigtige småkage måde :) Det jeg elsker ved denne opskrift, er at den er så taknemmelig som den er. Du kan mixe den med lige præcis den slags fyld/smag, som du elsker allermest, en samtidig også sørge for, at der er lidt til enhver smag. 

Udover at være taknemmelig på smagsfronten, så er den også helt eminent at kreere, når du lynhurtigt skal bruge en småkage til kaffen. Du kan nemlig lave dejen ii forvejen og lade den ligge på køl (indpakket i husholdningsfilm) indtil du pludselig får gæster. På den måde kan du hurtigt hive en "pølse" ud af køleskabet, skære den i skiver og komme dem i ovnen, og bum - så er der nybagte småkager. Dejen kan holde sig (ubagt) i 2-3 uger på køl. 

6 kommentarer:

 1. De er også faaaaantastiske med citron eller lime smag. Din grundopskrift ligner meget den jeg bruger til jul nemlig, hvor der kreeres forskellige småkager med netop kun én dej. Dejlig nemt og et sikkert hit hver år. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det kunne du godt bilde mig ind, for er alt bagværk ikke bare skønt med lidt syrligt? :) Og det skal da også afprøves en dags tid, når citron/lim lageret igen er fyldt ;)

   Slet
 2. Joo, nu du lokker så pænt, så kan jeg da sagtens komme forbi til kaffe og småkage - Skal vi sige om en times tid ? ;)
  Dejen til småkager kan faktisk også sagtens fryse, så er det bare at skære og bage løs :D (Total mormor-trick..)

  SvarSlet
  Svar
  1. Fedt at du skriver det med frysning, det var netop mit næste spørgsmål :) Nemmere bliver det da ikke!

   Slet
  2. Jeg synes ikke du dukkede op sødeste Louise? ;) Der var ellers ekstra kaff' på kanden ;) Uuuh, smart med at fryse dem også. HALOOOO hvor bliver det da bare kun endnu nemmere at servere nybagte småkager. Nu er der ingen undskyldning ;)

   Slet
  3. Hurraaa Bitten. Så er der jo lige grobund for at smække sådanne sammen til fryseren, så der er småkager til de kommende barselsbesøg ;)

   Slet