fredag den 14. juni 2013

Blåbærtærte m. Vaniljecreme

- en sød og sommerlig sag


Perfekt til en dag som denne, hvor vejret ikke just er tunet ind på sommer, eller jo, dansk regnvåd sommer. Oh well, dermed desto mere grund til at bage sommerlige sager til dem man holder af. Så det gjorde jeg :-)

Senere skal denne tærte nemlig med nord på, da jeg har lovet at hjælpe mutter med, at dække bord til i morgen, hvor hun skal holde stor fest (50 års fødselsdag). Vi bliver 85, så der er nok at se til, og nok at dække op til. Der skal foldes servietter, skrives bordkort, stryges duge, pudses bestik, dækkes op og slæbes stole. Jep, der er rigeligt at tage fat på, så en god omgang kage er vel på sin plads, eller hvad? :) Det synes jeg, for blodsukkeret skal holdes stabilt og kage skal der til! 

Opskrift til én aflang tærte (eller én rund)

Mørdej:
150 g. hvedemel
75 g. blødt smør
½ sammenpisket æg
50 g. flormelis

Vaniljecreme:
50 g. sukker
40 g. majsstivelse
1 vaniljestang, kornene + den tomme stang
1 æggeblomme
½ liter sødmælk

Fyld:
2 bk. friske blåbær
50 g. hvid chokolade, spåner eller revet

Lav først tærtebunden ved at blande flormelis, smør, æg og hvedemel til en ensartet dej. Stil den på køl i en halv times tid, og rul den derefter ud på et meldrysset bord, hvorefter den tilpasse formen. Kom dejen ned i formen, og skær kanterne til. Bag tærtebunden ved 200 grader i ca. 20-25 minutter, eller indtil den er gylden i kanterne. Efter bagning køles tærtebunden helt af, før der arbejdes videre med tærten. 

Imens bunden bages og afkøles laves vaniljecremen. Pisk sukker, majsstivelse og vaniljekorn godt sammen med en 1 dl. af sødmælken. Tilsæt æggeblommen og pisk så dette sammen til en ensartet masse. Kog nu resten af mælken i en gryde sammen med den tomme vaniljestang, og tilsæt dernæst de øvrige ingredienser du lige har blandet sammen, når mælken koger - sørg for at piske hele tiden. Lad massen koge i 4-5 minutter runder omrøring og hæld den herefter i en kold beholder, som dernæst stilles på køl, tildækket med husholdningsfilm. Du kan med fordel vælge at lave cremen dagen inden :) 

Når cremen er færdig og kold, piskes den op igen og fordeles ud i tærtebunden, hvorefter blåbærrene placeres fint og pænt ovenpå. Du kan med fordel vælge at drysse lidt flormelis udover, men i mangel på samme blev det uden i denne omgang :) 
Note: en lækker, sprød og sød sommertærte, som kan spises alle sommerens dage :) OGSÅ dem uden sol, hvor regnen istedet står ned i lårfede stråler - ligesom idag :) Tærten kan desuden laves med alskens lækker sommerfrugt. Næste gang bliver det nok en bakke Føltved Jordbær, der står for tur i denne lækre sag :)

God fredag til jer alle :) Må den blive hyggelig og varm - også selvom det er indendøre med et tæppe og en varm kop kaffe :)  

6 kommentarer:

 1. Mums det ser lækkert ud :)
  Håber I får en fantastisk fest og din mor bliver fejret med manér :)

  SvarSlet
  Svar
  1. iiih den var også skøn og sommer-frisk :) VI havde en helt fantastisk fest igår, og det mærkes da også idag :)

   Slet
 2. Så flott matblogg du har!! Her kommer jeg tilbake:-)))
  Siri

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak for roserne Siri :) Dejligt at bloggens opskrifter har lokket, og forhåbentlig snart lokker dig tilbage igen :)

   Slet
 3. Hvor er den flot - skønne billeder - intet bær er lagt tilfældigt;-)
  Ja Føltved jordbær er også her i huset et hit.
  Den smukke skål med sukker, har glemt navnet på sukkeret - kan du give mig et hint?
  Hilsen
  Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Taaaak :) Og nej, det er de nemlig ikke. Gemalen var også ude og lure, og mente at jeg var lidt "syg i potten", da han opdagede, at alle bærrene var vendt med "snuden" opad :D haha! Lidt perfektionistisk skal man da være ;)
   Ååååh, jamen sukkeret hedder Weisser Kandis, og er købt med hjem fra en tysklandstur :)

   Slet