lørdag den 22. juni 2013

Jordbærtærte

- med et skud marcipan


For har man, som jeg, de dejligste danske jordbær (fra herlige Føltved) på lager, så er det vitterligt en skam, hvis de (bla.) ikke bruges på en skøn jordbærtærte som denne. Ja jeg var i hvert fald ikke i tvivl, da to bakker jordbær pludselig landede foran hoveddøren! Den ene bakke skulle bare ende som finger'hapser, imens den anden fik lov at lade livet til denne skønne basse. YUM! 

Ja jeg har endnu ikke fortrudt, hverken det ene eller det andet. Begge bakker var lige skønne, men på hver sin måde. Jeg har derfor kun én enkelt opfordring (måske to), nyd nu de danske jordbær mens I kan og nyd mange af dem :) 

Opskrift til én stor tærte (eller flere små)

Mørdej:
1 æg
170 g. hvedemel
100 g. koldt smør
50 g. stevia sukker (alm. sukker eller flormelis kan anvendes)

Bland alle ingredienserne sammen og ælt dejen til en ensartet masse. Når dejen er samlet og fast pakkes den ind i husholdningsfilm, hvorefter den lægges på køl i ca. ½ time, indtil den har sat sig helt. 

Mazarinmasse:
150 g. sukker
100 g. blødt smør
2 æg
170 g. marcipan
50 g. hvedemel

Imens mørdejen tager en slapper på køl laves mazarinmassen. Bland først smør, sukker og æg sammen, og tilsæt dernæst marcipan og hvedemel til sidst. Rør massen godt sammen, og stil de til side indtil mørdejen er på plads i tærteformen. 

Vaniljecreme:
1 æg
1 vanljestang, kornene
3 spsk. sukker
2 ½ dl. mælk
1 spsk. hvedemel

Det tager ikke så lang tid at lave mazarinmassen, så vaniljecremen kan du også nå at bakse sammen inden mørdejen skal i tærteformen. Cremen her skal også køle ned i en rum tid, så det er fint at få den lavet hurtigst muligt. Dette gøres ved at blande æg, mælk, vanilje og sukker i en gryde, som piskes sammen til en ensartet masse. Indstil blusset på middelvarme og rør under hele processen. Imens blandingen så småt begynder at blive lun, sigtes hvedemelet i lidt efter lidt. Når al hvedemelet er sigtet i skal blandingen varmes op til den tykner. Dette tager ca. 15 minutter under konstant omrøring. Når cremen er færdig hældes den over i en skål, dækkes med husholdningsfilm og stilles på køl indtil den er helt kold og fast. 

Du skal desuden bruge:
500 g. gode friske danske jordbær
2 dl. fløde (skal først blandes i vaniljecremen til sidst)
ca. 100 g. mørk chokolade til bunden

Imens cremen køles ned gøres bunden færdig. Tag din mørdej i køleskabet, rul den ud på et meldrysset bord, placer den i din smurte tærteform og hæld dernæst mazarinmassen udover. Bag bunden ved 200 grader i ca. 25 minutter, eller indtil den er gylden på toppen. Lad bunden afkøle helt, før den pensles med smeltet chokolade. Kom den evt. en tur i køleskabet for at mindske ventetiden. Imens bunden køler af er cremen ved at have sat sig, og denne kan nu blandes op med de 2 dl. fløde, som er pisket til skum. Denne blanding vendes så udover den færdige bund, som på dette tidspunkt har fået en dyne af chokolade over sig, og til sidst placeres de dejlige friske (og halverede) jordbær ovenpå. Du bestemmer selv hvordan du vælger at placerer dem. Du kan også lade jordbærrene være hele, fremfor at skære dem over som jeg har gjort det. Din tærte, dit valg :) 

10 kommentarer:

 1. Magisk jordbærregn - det vil jeg også have her på Sjælland :-D

  (... tror dog bare jeg ender med at tage ud til selvpluk i morgen ;-))

  SvarSlet
  Svar
  1. Hæhææ, det kan jeg godt forstå. Det var også magisk ;) Selvom selvpluk nu også kan være ret så hyggeligt. Især hvis der er godt vejr ;) God fornøjelse :)

   Slet
 2. Lige meget, hvor mange bloggere der disse dage lave jordbærtærte, så dør jeg af fråd hvér gang - og dette er ingen undtagelse! Ser skønt ud som altid :D

  - Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha, ja ikke? Jeg havde det på nøjagtig samme måde, og da jeg endnu ikke har blogget om en jordbærtærte endnu, så skulle det altså være ;) Jeg kunne ikke dy mig mere ;)

   Slet
 3. Mums! Ynglings sommer spise. :) Så skulle vejret da bare være til at sidde og nyde solen i haven med en god tallerken af denne skønhed og lidt iste til.

  SvarSlet
  Svar
  1. TOTAL! :) Netop - for vejret har da ikke vist sig fra sin pæneste side idag, desværre. Oh well. Så længe der er danske jordbær, så er det sommer nok for mig ;)

   Slet
 4. Og så var det lige endnu en gang man havde lyst til at invitere sig selv på kage omme hos dig! Jøsses det ser godt nok lækkert ud! Jeg MÅ da lave en jordbærtærte denne sommer - måske får jeg muligheden, når vi skal på ferie snart hjemme hos mine forældre, hvor der er fri adgang til deres jordbærbed! Årh nu vil jeg have jordbær!! NU NU NU!!!! :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha, hvor er du sød Agnethe :) Men hey - det lyder nu ikke helt tosset med eget jordbærbed hos dine forældre. Det må da være paradis, bare at kunne gå ombord i alle de skønne røde banditter! SNYYYD! :)
   Orrk hvor jeg forstår dig. Bare sig til kæresten, at babyen vil have friske jordbær! Så må man godt :) Hahahaha!

   Slet
  2. Uhh ja, du kan tro, jeg har nydt godt af mine forældres køkkenhave, da jeg boede hjemme og tættere på end nu - min mor har også lovet at tage rabarber med op til fryseren, når de kommer og henter bette gutten, som skal på ferie alene for første gang!
   Du siger noget! Netto ligger kun et stenkast herfra - mon han kan lokkes fra sin computer.... det er i hvert fald et forsøg værd!

   Slet
  3. Orrrk hvor lækkert. Det eneste mine forældre har i køkkenhaven er rabarber, men dem skal jeg da også hjem og molde en hel del af i morgen, når vi skal forbi til sankt hans :)

   UUuha, det lyder spændende med den første ferie uden mor og far :) Han skal nok klare den. Det lyder til, at han jo er i de bedste hænder. Og hvis ikke han opfører sig pænt, så har de vel en køkkenhave han kan luge ukrudt i :D HAHA!

   Orrrk Agnethe - GØR DET! Brug din søde charme og blik lidt med øjenen, så er den hjemme. Bare husk at bruge "babyen" som lokkemiddel ;) Den skulle virke hver gang, og jeg glæder mig til den dag, hvor jeg kan udnytte den sætning på det groveste ;)

   Slet