onsdag den 28. august 2013

Det store krydderurtebrød

- et dejligt saltet og velkrydret brød


Og det er naturligvis denne uges madpakkebrød! For som jeg har nævnt før, så har jeg jo madpakke tjansen herhjemme, og så er der jo, mindst én gang om ugen, en rigtig god grund til at få fyret op under min kære Assistent (og den elsker det, mindst ligeså meget som jeg gør). 

Denne gang blev det et stort og dominerende brød, som er proppet op med en god omgang tørret basilikum, og slutteligt strøet med en gang urtesalt (i denne omgang af den lækre hjemmelavede version, som min søde veninde Maj havde kreeret,). 

Opskrift til ét stort brød

50 g. gær
3 dl. mælk
2 dl. kærnemælk
2 tsk. salt
3/4 dl. olivenolie
3 spsk. tørret basilikum
ca. 700 g. hvedemel
+ urtesalt/kryddersalt til drys

Rør gæren ud i den kolde mælk og tilsæt dernæst kærnemælk, salt, olivenolie og tørret basilikum. Sigt hvedemelet i lidt efter lidt, indtil dejen er elastisk og glat. Ælt dejen godt, inden den stilles til hævning i 1 time under klæde. 

Slå dejen ud på et meldrysset bord og form dejen til én stor brød med let-spidse ender. Placer det på en bageplade med bagepapir, snit et lang snit på lang af brødet, og tre små snit på hver side af det lange snit. Stil brødet til hævning endnu en gang - under klæde. denne gang hæver brødet i ca. 15-20 minutter. 

Pensl brødet med koldt vand og drys urtesalt udover. Bag brødet ved 200 grader i ca. 30 minutter, eller indtil det er gyldent og sprødt på over og underside. Brødet skal lyde helt hult, når der bankes på det. Lad brødet køle af, før første skive til madpakken skæres.  
Note: brødet SKAL naturligvis ikke nødvendigvis bruges til madpakken, for det egner sig også eminent som tilbehør til aftensmaden. Det egner sig i særdeleshed godt til gryderetter - især dem med kylling og lidt spice - tro mig, det er testet ;) 

8 kommentarer:

 1. Hvor ser det lækkert ud!!! Men hurtigt spørgsmål: Når du skriver "slå dejen ud", slår du så bare luften ud af dejen efter den har hævet og former den umiddelbart efter? Eller ælter du den også? :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også VIRKELIG lækkert...
   Jeps - jeg slår luften ud, former brødet og stiller så til hævning igen ;)

   Slet
 2. Bagte dit brød i dag og brugte det til aftensmad med diverse pålæg. Mums, det var lækkert og friskt og dejligt med krydderierne. Tak for en super opskrift. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt at det faldt i din smag :) Det er nemlig et ret lækkert brød, som har rigtig mange og gode anvendelsesmuligheder :)

   Velbekom! Er glad for, at den kunne bruges :)
   God weekend :)

   Slet
 3. Ser rigtig lækker ud. Glæder mig bare til vinterens gryder retter, der passer noget godt brød rigtig godt til

  SvarSlet
  Svar
  1. Uhm ja. Herhjemme skal det helt sikkert også laves til de kolde aftener med lune gryderetter på menuen. MUMS! :)

   Slet
 4. Ih hvor lækkert! Tak for opskriften :-)

  SvarSlet
 5. Det er nemlig lækkert :-) og Velbekom da.

  SvarSlet