mandag den 5. august 2013

Rabarber Tarteletter m. marengs

- og et par syrlige ribs på toppen


Oooohj manner - sikke en blogpause! Den sidste uges tid er bare løbet ud mellem hænderne på mig, heldigvis grundet en del skønne aftaler, men også en anelse arbejde :) Det skal der naturligvis laves om på, så derfor skal I ikke snydes for denne skønne dessert! :)

For disse små lækkerbiskner blev nemlig lavet i fredags, hvor jeg og nogle dejlige tøser skulle spise, drikke vin og hygge os. Vejret var varmt og lækkert i fredags, så menuen skulle gennemgående være ret frisk og let. Lige umiddelbart er disse ikke yderst lette men derimod meget friske - både på grund af de let syrlige rabarber, men også grundet den friske og lette topping :) Slutteligt blev de lige piftet ekstra op af en omgang friske ribs, bare lige for at fuldende den lækre sommerstil :)

Opskrift til 12 stk.

Mørdej:
1 æg
100 g. flormelis
150 g. smør
200 g. mandelmel
100 g. hvedemel

Rør æg, flormelis, smør, mandelmel og hvedemel sammen, og ælt hele molevitten indtil du har en blød og lækker dej. Rul dejen ud på et meldrysset bord, og brug så en rund udstikker (eller et glas, der passer i størrelsen) til at udstikke cirkeler med. Størrelsen skal passe således, at den er stor nok til at dække bunden af muffinformen, men også 3/4 af kanten skal dækkes. Inden du placerer dejen i formene skal de smøres eller sprayes med lidt fedtstof, så du er sikker på, at kunne få dem ud igen efter endt bagning. 

Fyld:
1 æg
60 g. sukker
200 g. marcipan

Pisk æg, sukker og revet marcipan sammen, og kom det ned i de ubagte bunde. Bundene skal ikke fyldes helt op, men halvt (ca. hvad der kan være på en teske) Bag så bundene - med marcipanfyldet i - i ca. 15 minutter, eller indtil fyldet er blevet gyldent og bunden er bagt igennem. Stil dem efterfølgende til afkøling imens du laver rabarberfyldet og marengs.

Rabarber:
200 g. rabarber
60 g. sukker
1½ dl. vand
½ vaniljestang

Kom rabarberne op i en tykbundet gryde sammen med sukker, vand og kornene fra vaniljestangen + de tomme stænger. Lad hele molevitten koge op, og lad det simre i omkring 10 minutter. Køl dernæst blandingen helt af og fisk vaniljestængerne op. Stil den evt. på køl indtil den skal bruges. 

Marengs:
2 æggehvider
70 g. sukker
2 tsk. majssstivelse

Lav imens marengsen ved at piske æggehviderne stive, tilsætte sukker og til sidst majsstivelsen. Marengsen skal være pisket så stiv, at du kan lave fine hvide toppe i den, som holder formen.


Tag nu dine afkølede tarteletter, kom 1 spsk. rabarberfyld i, og top op med den lækre marengs. Bag så tarteletterne ved 150 grader i ca. 20-25 minutter, eller indtil marengsen har sat sig og er blevet gylden i toppen. 

Tilbehør:
3 dl. reme fraiche (18 %)
3 dl. fløde
2-3 spsk. flormelis
2 tsk. vaniljesukker

Pisk fløden stiv og vend creme fraiche heri. Smag til med flormelis og vaniljesukker, indtil den har den sødme, som du ønsker. Server tilbehøret iskoldt og nyd det ovenpå eller ved siden af.


Note: en frisk og samtidig både sød og syrlig sag. Den egner sig perfekt til en lun sommeraften med et glas iskoldt rose til. Ja kaffen kan man jo også snildt drikke her til - men kan man ikke drikke kaffe til alt bagværk??? ;)

I hvert fald vil jeg give denne dessert et par af min ebedste anbefalinger - den er HENRIVENDE, og så er det bestemt ikke sidste gang den er lavet. Heldigvis er der flere af mine forældres rabarber i fryseren, så der er lige til endnu en portion af disse - juhuuu! :) 

6 kommentarer:

 1. Ooooog MUMS siger jeg bare! Damn det ser godt ud Kristine! Ligner og lyder totalt som sådan en fancy dessert eller "kaffekage", man ville kunne få på en restaurant :D Og ja, mere sommerligt bliver det jo næsten ikke med den sammensætning, nu hvor jordbærrene køre på sidste vers ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. De var virkelig også FAAAANTASTISKE!!!! Og TAK sødeste Agnethe... Det var meget pænt sagt, men ak ja - den er blot lavet i mit ydmyge køkken i en MEGET varm lejlighed ;)

   NEJ netop - jordbærrene er ikke for sjove lige i tiden, og så må man jo hive sommerens rabarber op af fryseren ;)

   Slet
 2. Uh, de ser lækre ud. Jeg tænker på at servere dem til kaffen på søndag, hvor jeg har min familie til frokost. Tror du jeg kan lave dem aftenen før, eller bliver bundene bløde? J

  SvarSlet
  Svar
  1. Sikke en dejlig idé!! De bliver med garanti taget vel imod ;) Du kan sagtens lave dem aftenen før, men vent med at komme fyldet/cremen på til de skal serveres ;)

   Slet
 3. Sikke stille her er blevet.. uhu?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jaaa jeg ved det Bianca. Det er bestemt ikke optimalt, men der kommer meger snart liv herinde igen ;-)

   Slet