fredag den 16. december 2011

Småkagefabrikken: Julens lækreste brunkager

- for det er de simpelthen


Og det synes min far aka. The cake fantic sørme også, for hver gang der røg en plade brunkager til afkøling, ja så var de faktisk væk da en ny plade skulle afkøles - men hey, det er da et dejligt tegn når de ryger så hurtigt ;)

I hvert fald var disse lækkerbiskner en del af "småkagefabrikken's" produktion idag og nednunder får i opskriften som jeg lavede den - dog med inspiration fra den gode Blomster Mette ;)


Antal: MANGE - (som Mette skriver i hendes bog "nok til hele julen", men det passer altså ikke hvis min far er under samme tag som brunkagerne)

250 g. smør
125 g. lys sirup
250 g. farin
2 tsk. potaske
1 spsk. koldt vand
3 tsk. stødt kanel
1 tsk. stødt nelliker
2 tsk. stødt ingefær
1 tsk. stødt allehånde
90 g. syltet appelsiner i tern
30 g. pistacie kerner (også de saltede)
150 g. hele smittede mandler
500 g. hvedemel

Smør, sirup og farin smeltes til det er ca. 70 grader og gryden tages af varmen.
Herefter blandes kanel, nelliker, ingefær, allehånde og hvedemel sammen og så tilføjes syltet appelsin, mandler og pistacie.
Potasken og vand røres sammen i en kop og tilføjes i den varme sukkermasse. Det hele æltes straks sammen til dejen er ensartet og vendes derefter ud i en beholder eller et fad på ca. 18x18 cm. Denne skal være foret med bagepapir på både bund og sider, så dejen er nem at få op igen, når dejen er kølet af. Sørg for at få presset dejen godt ned i hjørnerne så den fylder formen helt ud. Læg ligeledes bagepapir som top og stil dejen på køl natten over.

Når dejen er kølet ned og klar til bagning skæres den ud i 5 baner. Hver bane skæres så i tynde, men stadig hele skiver og bages så på en bageplade beklædt med bagepapir ved 180 grader i ca. 9-12 minutter.

Kagerne sættes straks til afkøling på en bagerist efter bagningen.


NOTE:

Uhhhm mums siger jeg bare - de kan virkelig virkelig anbefales, også selvom de måske er lidt omstændige, da der skal en helt del ingredienser i. Jeg vil dog fortælle, at jeg til opskriften brugte de almindelige saltede pistaciekerner, og det kan man altså sagtens gøre med god samvittighed. Jeg kan i hvert fald ikke smage, at de har været saltet (meeen jeg pillede dem også godt og grundigt inden) :)

Spis dem gerne til en lidt for spændende håndboldkamp (Danmark-Frankrig) med en god kop the eller kaffe on the side ;) GUF!

6 kommentarer:

 1. De ser dælenme også gode ud :-D

  SvarSlet
 2. Vibeke: Det er de edderfløjteme, undskyld sproget, også :) GUUUF manner!!

  SvarSlet
 3. Ser SÅ godt ud .. Håber også på at jeg på et tidspunkt for tid til julebagning ... Suk .. Disse er i hvertfald på bage-ønske-listen ;)

  SvarSlet
 4. Nanna: iiih, de er også bare så helt fantastiske gode. Godt de trods alt er kommet på listen ;) Så venter vi bare på at tiden kommer til dig også. Du må snart have noget juleferie du kan bruge? :D

  SvarSlet
 5. Rigtig god idé pistaciekerner i - det er rigtig flot med de grønne strejf :-)

  SvarSlet
 6. Piske: Jaaa, de bliver både smukke og får samtidig en kækker krumme. GUF! JEg er faktisk specielt vild med, at de smager lidt af appelsin. Uhm :) Det er lige noget for miiiig :)

  SvarSlet