fredag den 6. januar 2012

Pirogger

- til aftensmad, frokost eller som madpakke


Ja du bestemmer, for de kan jo indtages som lige præcis det måltid du ønsker. I hvert fald var det hvad der til aften var på menuen herhjemme. Vi fik vores elskede hundebimse hjem idag, og da sådan en handicappet vimse bimse hun skal overvåges 24/7, så skulle aftensmaden altså være nem og hurtig.

Da der efter gårsdagens aftensmad var en rest tilbage af disse skønne oksespyd, ja så blev de i bedste "stop mad spild" stil blandet med lidt tern af emmentalerost og pesto - og hermed blev de så ofret som fyld til piroggerne. Vi havde også et par stykker laks i fryseren, samt en sjat spinat der skulle bruges, så disse to ting blev rørt sammen med lidt cremefraiche, rødløg, salt og peber og vupti - to smagsvarianter blev fremtryllet :)

Dej: 6 store pirogger (man kan med fordel lave 10 små istedet)

25 g. gær
2½ dl. lunken vand
1 tsk. salt
250 g. hvedemel
120 g. durummel

Rør gæren ud i vandet og tilsæt så salt, hvedemel og durummel. Ælt dejen godt sammen og stil den så til hævning i enten køleskabet i 2 - 4 timer eller på køkkenbordet ved stuetemperatur i 1 time.

Når dejen er færdighævet deles den op i 6 (eller 10) lige store stykker, formes så til boller og til sidst rullet godt ud på et meldrysset bord med en kagerulle. Den ene halvdel af cirklen fyldes nu op med det fyld du nu måtte have på lager (eller har lavet til dem) og lukkes så sammen ved hjælp af en gaffel, som siderne af piroggen trykkes sammen med.

Som det sidste pensles piroggerne med et sammenpisket æg og bages så i en forvarmet ovn ved 210 grader i ca. 20 min.


Forslag til fyld:

250 g. spinat
250 g. laks uden ben og skind
1 lille rødløg, finthakket
1 dl. cremefraiche

+ og/eller en kødrest du nu måtte ligge inde med. Det kunne evt. være kyllingestykker/strimler, skinketern/strimler, bacon, kødsovs o.lign. Pep evt. kødfyldet op med en opgang pesto, lidt ost eller en klat ketchup :)

Rigtig god aften til jer alle fra en meget glad "hundemor", der igen har sin elskede hundebimse hjemme! HURRA!

10 kommentarer:

  1. De ser superskønne ud - god måde at bruge rester på :-)

    Og dejligt at hun er tilbage!

    SvarSlet
  2. Yessss! Pirogger! De er nemlig meget gode, men desværre oversete retter. Og Pirogger er gode for Stop Spild Af Mad tankegangen, da man kan nemlig proppe alle mulige rester i.

    Din blog har hermed fået en ny læser :-)

    KH
    Selina Juul
    fra
    Stop Spild Af Mad

    SvarSlet
  3. Mums, hvor ser de bare lækre ud!

    Og dejligt at du har fået Chillum hjem igen, jeg håber at hun har det godt :)

    Forsat go' dag til dig (;

    SvarSlet
  4. Pirogger er og bliver lækre :) Mums!

    Dejligt lille Bimse er hjemme igen :)

    SvarSlet
  5. Piske: Jaa, pirogger er jo geniale til rester, og så bliver de "grimme" rester også gemt væk i et pænt dejskjul ;)

    Ja, vi er så glade for at have hende tilbage, og jeg er helt sikker på, at hun synes det samme ;)

    SvarSlet
  6. Selina: HELT ENIG ;) det er lidt ligesom havregrød, meget meget undervurderet, desværre.

    - og velkommen til. Er glad for du fandt vejen hertil :)

    SvarSlet
  7. Pernulle: De var sørme heller ikke tossede ;) og dejligt at kunne bruge sine leftovers til skøn spise :)

    Jaaa, det er så rart at have hende hjemme igen, og hun synes bestemt det samme :) Hun har det under omstændighederne godt, så det kan forhåbentlig kun gå frem ad nu :)

    SvarSlet
  8. Sussi: du har nemlig helt ret - en simpel og lækker spise, som altid er en succes ;)

    Ja - hun nyder også godt af både dyner og masser af nusning på mavsen kan du tro ;)

    SvarSlet
  9. Hmm 2,5 L vand.. er det ikke i overkanten?

    SvarSlet
  10. anonym: jo da, det var en svipser. Det er selvfølgelig 2,5 dl. :-) Det får jeg rettet med det samme :-) tak.

    SvarSlet