søndag den 22. april 2012

Thebrød

- med sort the


Og mange andre lækkerier, for det er nemlig lavet på de skønne og forholdsvise nye melsorter fra Amo; nemlig Evolo, Vinjett og Vinjett fuldkorn og så lige en sjat hørfrø for at få lidt kant :)

Opskriften er jeg altså lidt stolt af, for den er ikke lavet ud fra nogen fancy opskrift eller det der ligner, nej den er bare lavet på slump med melsorterne, dog afvejet inden de blev smidt i skålen, for jeg kunne mærke det blev et godt resultat ;) - og så er det jo vigtigt, at kunne give opskriften videre :) Derfor får i den nøjagtig, som jeg lavede den og endda med præcise mål.

Opskrift til to små brød

50 g. gær
2 dl. sort the*
2 dl. mælk
2 tsk. salt
2 tsk. sukker
200 g. Evolo*
215 g. Vinjett*
200 g. Vinjett fuldkorn*
30 g. hørfrø


*af the brugte jeg en sort økologisk hyldeharmoni fra KOBBS The, som havde smag af både hyldeblomst og hamilleblomst. En dejlig kombination til et ellers rustikt brød.

*meltyperne evolo og vinjett kan naturligvis udskiftes med alm. fuldkorns rugmel og hvedemel, men der er bare noget helt fantastisk over disse tre varianter, så de er klart at foretrække :)


Fremgangsmåde:

Rør gæren ud i det lunkne the og tilsæt dernæst mælken. Rør herefter salt, sukker og melsorterne i lidt efter lidt. Slut til sidst af med at komme hørfrøene i og ælt dejen godt og grundigt igennem.

Stil dejen til hævning i ½ time og form herefter brødet i den ønskede form. Du kan med fordel bruge en hævekurvm, hvor dejen så hæver den sidste ½ time i (hvis ikke du bruger hævekurv skal dejen stadig hæve ½ time yderlige på bagepladen, efter dejen er formet.)

Måden jeg formede mine brød på, var ved at dele dejen i to lige store dele, rulle begge ud på et meldrysset bord til pølser og spidse/rulle enderne til, så de var endnu tynder og helt spidse. Dette brød skal ikke pensles, da det vil ødelægge den fine melstruktur og det rustikke look :)

Bag brødene ved 200 grader i ca. 35 min. eller indtil brødet lyder hult, når du banker i bunden af det. Brødet skal selvfølgelig også have en sprød, rustik og gylden overfalde.Spis brødet lunt eller afkølet og med en god portion lækker pålæg til - det ændrer ikke god- og sprødheden. Server evt. brødet til en let tapas med hjemmelavet pesto, en god pølse, oliven, syltede hvidløg, ost og et godt glas rødvin til :)

Det går sig naturligvis også rigtig rigtig godt til søndags morgenbordet med en god ost og en dejlig kop kaffe eller the - det er i hvert fald afprøvet i dag og med succes :)

8 kommentarer:

 1. Det må altså afprøves :-) Har nemlig lige købt den the i Metro igår :-)
  Det ser jo for lækkert ud!

  SvarSlet
  Svar
  1. haha, det var også der jeg faldt over den :) Skægt nok alligevel ;) Du kan i hvert fald roligt give dig i kast med dette brød. Det er yderst lækkert :)

   Slet
  2. Det vil jeg straks gøre:-)
   Jeg tænkte at billig øko the kan man ikke få nok af... Og når det nu er de to smagsvarianter, ja så skal det helt sikker prøves:-) Og Metro er jo et farligt sted at handle :-)

   Slet
  3. Netop :-) og ja, man skal passe lidt på i Metro. De har jo oftest en ting eller to, man simpelthen MÅ have med hjem :-)

   Slet
 2. Hvor er de smukke Kristine :) og spændende kombi!

  SvarSlet
  Svar
  1. Taaak søde Line. Jeg er faktisk også selv ret stolt af "formen" og det rustikke look. Og samtidig med at det bare smager af ren lækkerhed, så bliver det vel ikke bedre :)

   Slet
 3. Ej hvor lyder det altså spændende! :)
  Og så er de intet mindre end smukke - og det er tæller jo også en hel del :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også ret spændende Anne, og lækre samtidig :) Jaaaa jeg er også selv lidt imponeret over mine "forme skills" :) Dejen må dog have hjulpet mig en hel del på vej ;) Jeg elsker rustikke brød, og det må disse siges at være :)

   Slet