fredag den 1. februar 2013

Kardemomme Rolls

- en krydret og lun godte


For normalt laver man jo nok Cinnamon Rolls (kanelsnegle), men da jeg er en sucker for alt bagværk med kardemomme i, samtidig med at jeg fik en ustyrlig lyst til "snegle", ja så endte det altså med Kardemomme Rolls - eller Kardemomme snegle. 

Dejen og fremgangsmåden er egentlig den samme som ved kanelsnegle, med med en smule ændringer undervejs. Der er eksempelvis kommet lidt kardemomme i dejen, og så er noget af kanelen i remoncen også blevet udskiftet med lidt kardemomme. Denne omgang rolls er heller ikke lavet på traditionel vis med enkelte snegle på en bageplade, men derimod lavet som en hel kage, hvor snegle er droppet fint ned i et fad/springform, og bagt som én stor kage. Uuuhm. Jeps - alt i alt er det bare blevet én stor kardemomme drøm! Og som det sidste touch, så er basserne naturligvis pyntet med en god omgang hvid  glasur.

Dej:

50 g. gær
3 dl. lunken vand
2 dl. yoghurt
1 dl. mælk
2 tsk. salt
½ dl. sukker
2 tsk. kardemomme
100 g. bødt smør
12 dl. hvedemel

Remonce:

100 g. smør
100 g. lys muscovadosukker
½ tsk. kardemomme
2 tsk. kanel

Rør gæren ud i det lunkne vand og tilsæt dernæst salt, kardemomme, sukker, mælk og yoghurt. Rør det bløde smør i, og tilsæt så hvedemelet lidt efter lidt, og ælt indtil dejen er lækker blød og smidig. Lad dejen hæve under klæde i ½ time, hvorefter den er klar til udrulning. 

Når dejen har hævet færdig, vendes den ud på et meldrysset bord og rulles ud til et rektangel. Remoncen smøres udover, og dejen rulles sammen som en roulade. Når "rouladen" er lukket helt sammen, skæres ca. 1 cm brede snegle ud, og placeres fint i en rund springform med bagepapir i bunden. Alle sneglene kan ikke være i springformen på samme tid, men lav så endnu et fad med de resterende snegle i.

Bag nu sneglene ved 200 grader i ca. 15 min. eller indtil kagen er gylden på toppen. Kagen skal ikke være alt for bagt, da den skal være en smule blød og "saftig" indeni.

Når kagen er færdigbagt tages den ud af formen og afkøles en smule, hvorefter den prydes med glasur. Nyd kagen mens den stadig er en anelse lun.
Note: en lækker, blød og krydret kardemomme kage, som passer til det meste. Et iskoldt glas mælk, en skoldhed kop kaffe og en dejlig varm kop the. Åh ja, mulighederne er mange, og det samme er ingredienserne i selve kagen. Du kan komme mere kanel i og mindre kardemomme. Komme lidt appelsinskal og saft i dej og remonce, eller komme lækre sager som nødder og rosiner i. Det er kun fantasien der sætter grænserne, så det er bare med at komme igang. Især ideen med lidt appelsinskal i, skal så absolut afprøves en dag :) 

4 kommentarer:

 1. Og det er jo her, at en print-og-smag-knap virkelig savnes! Så havde jeg trykket på den lige med det vuns :-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Hahaha, ååååh ja - men ved du hvad? Jeg har ledt og ledt efter den, men jeg kan simpelthen ikke finde den inde i layout-indstillingerne???? Er det ikke mærkeligt? :)

   Slet
 2. Åha, elsker kardemomme, og elsker "gærbrødskage" ala pistaciestænger, kanelsnegle osv., så de her må være et sikkert hit! Måske en gang lime i dejen ville være godt?

  - Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Uuhm ja - mee toooo! Gud ja, sådan en æblestang, kanelstang eller pistaciestang der kunne jeg også nemt klemme ned lige nu! HAPS!!! Årh ja, lime kunne nok være lækkert. Jeg er dog den vilde appelsin-lover, så jeg tænker det skal i næste gang :D Derefter må jeg prøve med lime :D

   Slet