tirsdag den 12. marts 2013

Vino Flútes

- med en sjat rødvin


For efter sidste weekends hygge, hvor vi havde besøg og fik dejlig mad og lækker rødvin, så var der altså lige en lille sjat tilbage, og den skulle ikke gå til spilde. Jeg tænkte derfor, at der ikke var nok til at komme det i en gryderet (i hvert fald ikke nok til, at kunne give lækker smag), så derfor blev der tænkt ud af boksen - brødboksen :) 

Jeg gik derfor igang med et lille eksperiment, nemlig ved at anvende rødvinen i en omgang brød. Det endte så ud i en gang flútes, og opskriften skal I naturligvis have, for de blev - hvis jeg selv skal sige det - ret så vellykkede :) 

Opskrift til ca. 14 flútes 

50 g. gær
3 dl. lunken vand
3 dl. rødvin
3, 5 mælk
1 tsk. salt
½ dl. olivenolie
9 dl. rugmel
8-9 dl. hvedemel

Rør gæren ud i det lunkne vand og lun mælken til det er fingervarmt. Hæld den lune mælk og rødvin op i gær og vand-blandingen og tilsæt herefter salt, olivenolie og alt rugmelet. Rør massen til en jævn og grødet konsistens og kom så hvedemelet i lidt efter lidt. 

Når dejen er glat og smidig vendes den kort ud på bordet, slås igennem et par gange og vendes så op i skålen igen, for at hæve i ca. 30 min. 

Når dejen er hævet til dobbelt størrelse, slås den igen ned på et meldrysset bord. Her rulles den ud til en lang tyk pølse, og deles dernæst i 14 lige store stykker. Hver dejklump formes til små flútes og placeres på en bageplade beklædt med bagepapir. Sørg for, at der er et godt mellemrum imellem hvert flúte, da de vil hæve yderligere. Når alle dejklumperne er formet og placeret hæver de igen - denne gang 15-20 minutter. 

Varm ovnen op til 175 grader (varmluft). Rids et snit på langs i hvert flúte og bag dem så ved 175 grader i ca. 20 minutter. Det kan være at du, ligesom mig, skal vende og omrokere lidt i ovnen undervejs. Min ovn bager nemlig ikke helt lige i begge sider, så pladerne skal lige vendes lidt en gang imellem. 

Køl dine flútes helt af efter endt bagning, eller server dem lune og med en god klat smør på. 




Note: disse flútes er ikke kun fine at se på, men smager også helt fantastisk. De har en dejlig snert af syrlighed fra rødvinen, samtidig med at de er dejlig luftige og sprøde i kanten. De kan fint bruges som madpakke-brød, og i særdeleshed til tapas, supper eller til et stykke godt kød. Jeg ærger mig lidt over, at jeg ikke kom lidt nødder eller kerner i, da jeg tror det kunne være ekstra lækkert. Det må jeg lige huske til en anden gang ;) 

10 kommentarer:

  1. Det havde jeg slet ikke tænkt på - men hvorfor ikke, det lyder super godt. Det er lige før det skal testes til vinaften på lørdag. Så har vi jo også en undskyldning til at åbne en flaske rødvin i ugens løb - for det er jo bare en rest vin jeg skal bruge :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er også ret lækkert, og en fin måde at få brugt den sidste slat på, hvis man ikke gider drikke den, og ikke lige har planer om en god gang gryderet ;) Jeg synes i hvert fald, at det lyder som en dejlig idé :) Vin kan man altid drikke ;)

      Slet
  2. Åh, den opskrift tror jeg at jeg må lege lidt med næste gang jeg har haft gæster. Jeg drikker nemlig ikke selv vin så resterne er altid kun blevet brugt til sovs herhjemme. :)

    SvarSlet
    Svar
    1. ejh hvor godt :) Ja så kan du da ligeså godt bruge den i en omgang brød, frem for at smide det ud :) Vindrikker eller ej, så kan brødet snildt spises af begge parter ;)

      Slet
  3. Uhhh, de ser gode ud. Og sikke en god idé - jeg stirrer mig altid ond på den sidste lille bitte rest vin i flasken, fordi jeg ikke kan komme i tanker om, hvad den skal bruges til :)

    Mange hilsner fra

    Anne.

    SvarSlet
    Svar
    1. Haha, ja netop! Sådan har jeg også altid haft det, og nænner altså ikke at smide resten ud heller! Nu har du et bud på, hvad du kan bruge din næste slat rødvin på, så en kære mr. afløb ikke bliver fuld ;) #HIIK#

      Slet
  4. Jaa, herhjemme er der aldrig problemer med vinslatter - de kan altid drikkes ;) Men ej, det lyder jo som det perfekte kombi - brød og vin! Det er lige mig. Så skal jeg bare lige lære det med osten og så kunne jeg jo sagtens leve af det :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Haha, sprutso ;) <3 Ejh, og ja - lækker, lækker kombi :) Den del med osten kan jeg lære dig ;) Bare der ikke hvirvler sig en rødkit ind imellem. ADR!!!! Glemmer aldrig smagen af kostald i munden. Bvadr!

      Slet
  5. Har bagt dem her til morgen. De skal med hjem til nogle venner i aften, hvor vi skal have mørbradgryde. Jeg smed et par håndfulde mandler i, fordi du skrev at de kunne være gode med nødder og det var lige mandler jeg havde.

    Er du gal hvor er de bare lækre. Jeg havde ikke så meget gær, så jeg lavede kun en halv portion, og jeg synes dejen var meget våd, så der kom i hvert fald 1-2 dl mel mere i.

    Men flütene er bare blevet helt vildt lækre! Det er SLET ikke sidste gang de bliver lavet!!!!

    - Hvis man må skrive et lille ønske på, når du deler brødopskrifter, vil du så ikke skrive på hvilken konsistens dejen har når den er færdig? Det ville være super ;-)

    Tak for en mega fed blog, hvor har du bare mange lækre opskrifter, som bestemt skal prøves i fremtiden.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Rikke :) Dejligt de smagte dig/jer :)

      Jamen ønske kan man altid, men som udgangspunkt skal dejen være glat og smidig når det er en alm. dej, men når den derimod er koldthævet, så skal den være mere klistret ;) Og ift. melmængden, så afhænger denne jo også af, hvilken type mel du anvender ;) Jeg skal dog prøve, om jeg kan huske at inkorporere det i mine opskrifter ;)

      Dejligt du nyder bloggen. Det glæder mig ;)

      Slet