søndag den 28. april 2013

5x Morgenbrød

- men med den helt samme dej


For med to fødselarer i hjemmet, der i torsdags skulle forkæles på deres fælles fødselsdag, så måtte der naturligvis også lækkerier på bordet - også til morgen. Peter havde snakket om et helt traditionelt fødselsdagsbord med rundstykker og flag, men da jeg havde god tid, blev det altså hjemmebag, hvilket vel også er at fortrække, når man nu kan vælge ;)

Valget faldt på en helt traditionel og usund hvid hvededej - helt plain, dog med lidt birkes og sesamfrø som drys. Præcis som fødselaren elsker dem. Derudover er de så formet og foldet på 5 forskellige måder, så det føles lidt som om, at du rent faktisk har været ved bageren for at blande en god gang blandet rundstykker. Smaaaart, hva? :)

Opskrift til ca. 25 stk. 

50 g. gær
3 dl. mælk, lunet
2 dl. kærnemælk, lunet
2 dl. yoghurt
1 æg
100 g. smør, blødt
1 spsk. groft salt
2 spsk. sukker
ca. 1 kg. hvedemel
+ ét sammenpisket æg til pensling
+ birkes, hørfrø og sesamfrø til drys

Rør først gæren ud i den lune mælk og tilsæt dernæst den lune kærnemælk, æg, smør, yoghurt,  salt og sukker - afslut med hvedemelet som tilsættes lidt ad gangen. Ælt i ca. 15 minutter.

Når dejen er blød og smidig stilles den til hævning et lunt sted og under klæde i ca. 40 minutter, hvor den hæver til dobbelt størrelse.

Efter hævning vendes dejen ud på et meldrysset bord, hvor den skæres ud i 20 lige store dele, som herefter foldes og formes lige som du ønsker det. I denne portion blev det som sagt til 5 forskellige slags, nemlig 5x horn, 5x ruller, 5x fletninger, 5x knuder og 5x 3-brød.


Horn: Tag de fem klumper dej og slå dem sammen til en. Rul denne rundt ud på et meldrysset bord, og skær med en kniv eller et pizza-hjul dejen ud i slices. Disse slices rulles sammen fra den brede ende og ned, til du har et horn. 

Ruller: Tag de fem klumper dej og rul ud i små rektangler. Sørg for at kanterne er helt lige, og rul så rektanglet sammen, så du til sidst står med en rulle, som er lige i kanterne og lige brede i begge sider. 

Fletninger: Tag de fem klumper og del hver klump i tre lige store dele. Disse tre dele rulles ud til ca. 10 centimeter lange pølser, som herefter hæftes sammen i den ene ende og dernæst flettes sammen som en helt almindelig fletning. 

Knuder: Tag de fem klumper dej og rul dem ud til fem pølser. Bind dernæst en knude på midten af hver pølse, og sørg for at begge ender er lige lange. Vend herefter den ene ende ind under knuden og den anden ende hæftes fast ovenpå knuden. 

3-brød: Tag de fem klumper dej og del i tre lige store del. Rul hver del til en rund bolle, som placeres side og side i en smurt muffinform. På den måde bages alle tre boller sammen inde i ovnen, og giver et fint udtryk når de kommer ud. 

Hvis du synes beskrivelsen er en anelse for kompliceret og ikke-forståelig, så kan du hoppe ind på dette link, hvor fremgangsmåden er vist med billeder på de fleste af brødene :)

Fælles for alle brødene er, at de skal pensles med sammenpisket æg, drysses med sesamfrø, hørfø og/eller birkes, og dernæst bages ved 200 grader i ca. 10-15 minutter, alt efter hvor store og hvor mange brød du vælger at lave ud af dejen.


Note: en yderst lækker og velsmagende bolle, som emmer af hygge og lune. Dejen er super skøn at arbejde med, hvilket naturligvis er vigtigt, hvis man skal nørkle så meget med den, som jeg har gjort her i form af de mange forskellige foldninger og formninger. Du kan selvfølgelig helt selv bestemme, hvor meget du gør ud af formningerne, men har du tiden, så er det altså hyggeligt, hvis der er lidt forskelligt at se og smage på.

Brødene er samtidig utrolig lækre og saftige, hvilket naturligvis skyldes al den lækre smør, yoghurten og ikke mindst kærnemælken, som alle giver en dejlig blød og svampet konsistens til både brød og kager. Uuuuhm!

Og 1, 2, 3 - NU vil jeg hoppe i køkkenet og kreere lækkerier, for om nogle timer kommer den sødeste Louise på formiddagskaffe'visit! Juhuuu, hvor jeg altså glæder mig til at se hende :) God søndag y'all :) 

4 kommentarer:

 1. I read your blog and translate with google translator but i am not sure what is the difference between mælk and kærnemælk because google just said milk for
  both

  SvarSlet
  Svar
  1. Yearh, Mælk = Milk, and Kærnemæk = Buttermilk :)

   Slet
 2. Mælk = Milk
  Kærnemælk = Buttermilk.
  :-)

  SvarSlet