tirsdag den 16. juli 2013

Chokolade Roulade

- for alle kage og chokolade'elskere


For intet kagebord uden roulade, vel? :) I så fald var denne skønne sag her naturligvis på kagebordet i søndags, hvor min kære fader havde fødselsdag. Hele familien var nemlig inviteret til kaffe i litervis, kage i kilovis og fødseldagsfejring i massevis :)

Egentlig er der ikke noget ekstravagant over denne roulade som sådan - altså lige udover at være ret så lækker. En roulade er bare en nem, hurtig og meget medgørlig kage, som kan være både vild og prangende, men som i den grad også sagtens kan nydes i al sin enkelhed. En roulade er nemlig så skøn og taknemmelig, at den både kan bære diverse slags fyld, frugt og mousser på en og samme tid, men som også smager helt fortryllende blot med en omgang flødeskum blandet sammen med lidt creme fraiche, vanille og flormelis.

Sidstnævnte udgave var den jeg gik efter i denne omgang, og mummenum det var læks :) 

Opskrift til én roulade (ca. 4-6 personer)

Roulade:
2 æg
125 g. sukker
50 g. smør, smeltet
2 tsk. hvedemel
1½ spsk. kakaopulver, usødet
3 spsk. kartoffelmel
1 tsk. bagepulver

Fyld: 
2 dl. flødeskum
2 dl. creme fraiche
1 vaniljestang, kornene (eller vaniljesukker)
2-3 spsk. flormelis
+ ekstra flormelis til drys/pynt

Pisk æg og sukker sammen til en luftig masse (ca. 5 min. med håndmixer), og kom smørret over i. Sigt bagepulver, mel, kakao og kartoffelmel sammen og vend det over i æggemassen. Vend nu forsigtigt blandingen sammen til den bliver jævn og glat, og gør så en bageplade klar med bagepapir. Hæld så dejen over på den beklædte bageplade og spred den godt ud, så den dækker hele pladen. 
Bag "kagen" ved 200 grader (over/under varme) i 5 min. Når den er færdig drysses overfladen med sukker, og en anden bageplade beklædes med et stykke bagepapir. Denne plade placeres så ovenpå den færdigbagte kage og begge plader vendes så rundt på samme tid, så kagen flyttes fra den ene og varme plade til den "nye" og kolde plade. Her skal kagen køle af og imens dette sker, dækkes kagen til med et fugtigt viskestykke, så bagepapiret nemmere slipper kagen, når den er helt afkølet. 
Imens kagen afkøler, så laves fyldet klar. Dette gøres nemt og hurtigt ved, at piske fløden stiv, tilsætte creme fraiche, flormelis og kornene fra vaniljestangen, hvorefter det hele røres godt sammen. 
Når kagen er afkølet og det fugtige viskestykke har blødgjort bagepapiret, så trækkes bagepapiret ganske forsigtigt af, så kagen ikke går i stykker og revner. 
Herefter skal fyldet smøres ud over kagen. Til sidst rulles rouladen stramt sammen og stilles derefter på køl i et par timer inden servering - gerne med bagepapiret rundt om, så du sikrer dig, at den holder formen, indtil den har sat sig helt. 
Tip: lav gerne rouladen dagen inden du skal servere den, og lad den så overnatte i køleskabet. Ligesom med lagkager bliver roulader også bare bedre af at have sat sig lidt. Vent med at pynte din roulade til lige inden du skal servere den. På den måde står den helt skarpt, og du sikrer dig, at den ikke revner eller krakelerer inden. Pynt med enten flormelis eller kakao, som sigtes udover. Du kan evt. bruge en skabelon af den ene eller anden art, så du får et fint mønster på toppen.

Note: en sød med stadig frisk roulade, som fint kan spises som den er, men som også sagtens kan fyldes op med enten friske jordbær eller hindbær. Næste gang skal der helt sikkert et par jordbær indeni, men denne gang blev de blot serveret on the side ;) 

6 kommentarer:

 1. Ser lækkert ud. Hvornår skal creme fraichen i fyldet?

  SvarSlet
  Svar
  1. Uuuhm du kan også tro, at det er en dejlig sag :) Creme fraichen kommer du i sammen med flormelis og vanilje :)

   Slet
 2. Mums siger jeg bare! Det er en rigtig god combo med en lækker chokoladeroulade og så en relativt neutral creme - det er det bedste! Synes ikke at en lys roulade kan bære det på samme måde, den bliver nu mere kvalm synes jeg...

  SvarSlet
  Svar
  1. Uhm ja - også en ret god kombination i min roulade verden ;) Ja, jeg tror jeg holder med dig på den med den lyse roulade. Der skal gerne et andet modspil med også - enten i form af lidt frugt eller lidt syre på anden vis :) Chokolade og natural og let-frisk creme derimod, det dur ;)

   Slet
 3. Sikke en dejlig chokoladeroulade :)
  Kom til at tænke på om man kan bruge alm. mel i stedet for kartoffelmel?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det tvivler jeg altså på, da kartoffelmelet er med til at stabilisere den meget tynde kage, når den skal rulles sammen :)

   Slet