tirsdag den 24. november 2015

Konkurrencetid: FEDT!! :) og nu med de heldige vindere

- og det er i bogstaveligste forstand


For som den opmærksomme læser har registreret, så har der været et stort fokus på fedtstoffer herhjemme. Faktisk har det fokus også været på jobbet - ikke kun i madpakken, men også i mine skønne madkundskabsklasser, som har haft fedt på skemaet de sidste par uger ;) Vi har snakket en hel del om mættet og umættet fedt, og endda lavet opskrifter, der nærmest kun bestod af smør, hvorefter de skulle prøve at lave dem, hvor de var væsentlig forbedret ift. fedtindholdet - altså udskiftet med umættet fedt. 

I den forbindelse har jeg haft en god snak med Becel, som faktisk også var på besøg på skolen for snart to uger siden, og det var SÅ FEDT :) Der kommer snart et indlæg om selve besøget, men nu.........videre til den fede konkurrence :) 

Becel har nemlig været så søde (i samarbejde med #gåforhjertet) at udlodde  2x goodiebag med becel produkter OG 2x gavekort på 200kr. til Coop, så du kan handle ind til en lækker ret - evt. med fokus på mindre mættet fedt og mere af det umættede :) 


PRÆMIE
Gavekort á 200 kr. til Coop samt en lækker goodiebag fra Becel. Der udtrækkes to vindere, som hver får et gavekort samt goodiebag.

KRAV
Reglerne for at deltage i denne konkurrence - ja de er simple. Du skal blot skrive en opskrift ind i kommentarfeltet herunder, hvor du har lavet om på den, så den er blevet bedre/sundere ift. fedtindholdet - altså udskiftet mættet med umættet.
+ HUSK DIN MAILADRESSE, så jeg kan få fat i dig, hvis du er den heldige :) 

INSPIRATION
Det kan eksempelvis være, at du har skiftet smør ud med olie/flydende fedtstof, har erstattet sukkeret med sød frugt, har brugt kylling/kalkun eller fisk frem for fedt okse/svinekød eller hvor du har udskiftet fede mejeriprodukter med de mere lette og/eller evt. med vand. Der er mange muligheder, og jeg er sikke på, at du ligger inde med en masse gode opskrifter, som bare venter på at blive delt herunder, så du både kan være med i konkurrencen, men samtidig også har muligheden for at inspirere os andre til et sundere alternativ :)

KATEGORI
Kategorien for disse opskrifter må meget gerne være fra "madpakke"-kategorien. Altså opskrifter som kan tages med som madpakke, enten i skole, på arbejde, som snack på farten eller på skovturen, når der skal indhentes gran og kogler :) 

OPDATERING PÅ TO HELDIGE VINDERE
De to heldige blev nemlig Charlotte Kjelgaard og Minyi Mak - stort tillykke til jer begge :) Jeg har sendt jer en mail. 

5 kommentarer:

 1. Denne her er lettet rigtig meget ift. originalopskriften . Jeg har brugt vand og jævnet med maizena istedet for 4 gange så meget fløde og creme fraiche 38 % har jeg udeladt. Det er faktisk en rigtig nem ret at lave, så den er super for travle familier. http://www.opskriftsamleren.dk/opskriftsamleren/194/enebaergryde-med-kartoffelmos

  Kh.
  Anne-Marie ama(at)grafvika.dk

  SvarSlet
 2. Når det nu skal være madpakkeagtigt, vil jeg dele min grunddressing til madpakkesalater - der plejer at blive brugt en masse mayo og creme fraish, men jeg har gjort dem en smule sundere. Jeg tager en dl skyr (fromage frais kan også bruges i en snæver vending). Så tager jeg sådan cirka 2 spsk citronsaft, en tsk flydende honning, en tsk god mayo, en stor tsk sennep, salt og peber og rører det rundt og så er det sådan set klar til at være grunddressing. Her er lidt forslag til salater det kan bruges til:

  Tunsalat:
  En dåse drænet tun. En portion dressing. 400 g blomkål, ærter, majs og gulerødder i små stykker (man kan få den blanding på frost). Et rødløg. 4 spsk syltede agurker i små stykker. Bland det hele sammen - vil du gerne have en helt smooth tunsalat ala mousse, skal du blende det. Det bliver total lækkert.

  Kyllingesalat:
  Ca 350 g kylling - kogt, stegt, bagt eller hvad man foretrækker. En portion dressing. Et lille æble i fine tern. Et lille rødløg. Alt røres sammen - det er det. Vil man være en kende mere eksotisk, kan man bruge en mango i stedet for et æble.

  Kikærtesalat:
  En dåse kikærter. En portion dressing. 400 g blomkål, ærter, majs og gulerødder i små stykker (man kan få den blanding på frost).Karry. Det hele blandes - det er det. Skøn vegetarisk frokost.

  Kikærtesalat 2
  En dåse kikærter. En portion dressing. En rød chili (mere eller mindre efter smag og behag). Saften af en lime. En avocado. Det hele blandes og spises helst med det samme.

  Det hele smager virkelig godt både på rugbrød, knækbrød og i hjemmelavede boller, og det fantatsiske er, det kan totalt tilpasses til, hvad man kan lide, og hvad man har :) har man skinke, peberfrugter og hvidløg - jamen så er det det, man hakker ud og rører dressingen op i! Den er bare dejlig nem at gå til.

  Min mail er trine2901@hotmail.com

  SvarSlet
 3. Opskrift på sundere romkugler (ca. 10 stk)

  1,5 dl nødder (ca. 75 g.)
  20 g. Kokosmel (kom mere i, hvis massen er for våd)
  10 friske- eller udblødede dadler (uden sten) (ca. 120 g)
  3-4 tsk rom aroma (alt efter hvor meget du kan lide rom)
  evt. En lille tsk. Mandelessens (kan udelades)
  4 tsk kakaopulver
  Krymmel: (det er valgfrit, men er du gået helt sort? Så er der nogle eksempler herunder :-))

  kokosmel
  frysetørrede bær
  Kakao nibs
  Kakaopulver
  Hakkede nødder
  Sukkerkrymmel (vær opmærksom på, at der er sukker i)

  Fremgangsmåde:
  Hak mandlerne i en minihakker – gerne så de stadig er lidt grove.
  Tilsæt derefter (de udstenede) dadlerne og blendes.
  tilsæt rom aromaen (og mandelessensen) samt kakaopulveret.
  Massen formes til 10 små trøfler
  Til sidst rulles trøflerne ud i den selvvalgte krymmel (kun fantasien sætter grænser)

  God 'rulle-lyst' (desuden, så er opskriften perfekt til jul ;-P)

  Email addresse:
  Minyimak@hotmail.com

  Navn:
  Minyi mak

  SvarSlet
 4. Jeg skal da lige nå at være med i denne her konkurrence, for den er da for FED! ;o)

  Min forbedrede opskrift må blive på noget så simpelt og dejligt som pølsehorn, for det kan vi godt lide at have med på madpakke! :o) Opskriften på dejen kan også bruges til f.eks. pizzasnegle.
  Jeg har skrevet den oprindelig opskrift og i parenteserne er mine forbedringer. Tænker at det var sådan du havde tænkt.

  12 pølsehorn

  50 g smør ( 50 g Flydende becel)
  0,5 liter mælk (0,5 l vand)
  50 g gær
  4 tsk sukker (1 tsk sukker)
  1½ tsk groft salt
  800 g hvedemel (600 g hvedemel og 200 g grahamsmel

  12 pølser af god kvalitet (kyllingepølser)

  Rør gæren ud i vand og flydende Becel. Tilsæt de øvrige ingredienser (hold lidt mel tilbage). Slå dejen godt sammen. Dæk skålen med fx et låg og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 1 time. Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Tilsæt evt. resten af melet. Del dejen i 12 stykker og rul hvert dejstykke ud til en lang pølse.

  Sno nu dejen om pølserne ( del evt. pølsen i to). Pølsehornene lægges på en bageplade med bagepapir og efterhæver tildækket i ca. 15 min. Pensl pølsehornene med sammenpisket æg, for en flot overflade efter bagning. Bag dem midt i ovnen ved 200 grader - til de er gyldne, ca. i 20 minutter. Husk at ovne bager forskelligt! :o)

  God bagelyst og skovtur.

  Prinsessekjeldgaard@hotmail.com

  SvarSlet
 5. Sikke en fin konkurrence :-)

  Opskriften er på en sund ''pasta''ret. Pastaen er udskiftet med squash i strimler og kødsovsen er inspireret af det thailanske køkken:

  2 pers.

  500 g hakket oksekød
  2 spsk hakket hvidløg
  2 spsk hakket løg
  2 spsk hakket ingefær
  1 tsk rød karrypasta
  1 spsk risvinseddike
  ½ dl vand
  1 spsk boullion
  2 spsk fiskesauce
  1 tsk Kokossukker fra Tropicai
  Olie
  1 squash
  Hakkede peanuts
  Hakkede krydderurter

  Brun oksekødet af på en pande og hæld eventuelt væden fra.
  Opvarm olien i en stor gryde og svits løg, hvidløg og ingefær.
  Når løgene er klare tilsættes karrypastaen.
  Squashen rives groft eller drejes på en spirali.
  Herefter dampes squashen, jeg brugte dette super smarte universallåg - som er mega anvendeligt.
  Tilsæt herefter risvinseddike til gryden.
  Når det har stegt et par minutter tilsættes vand, boullion, kokossukker og fiskesauce.
  Tilsæt oksekødet og bring det i kog.
  Pynt med hakkede peanuts og friske kryddeurter.

  Opskriften stammer herfra: http://www.feltlikeafoodie.com/thai-bolognese-with-rice-noodles/


  mettebfrederiksen(snabela)hotmail.com

  SvarSlet