torsdag den 9. februar 2012

Fuldkornsbrød

- små og delikate


Peter skrev nemlig til mig tidligere idag, imens han sad til foreslæsning, om der var nybagte boller når han kom hjem. Der måtte jeg dog skuffe ham, for vi havde ikke mere mælk i hytten. Jeg bedte ham derfor tage et par liter mælk med hjem, også kunne han få friskbagt en times tid efter. Det gjorde han så, men med sig hjem havde han også to lækre kyllinge sandwich fra Katjas. (ja, han var vel så sulten, at han bare ikke kunne vente)

Jeg klaskede dog en dej sammen allligevel, for med de to liter mælk, havde han også købt lidt lækkert pålæg tiltænkt det friskbagte brød, så inden vi satte os med hver vores sandwich, blev der først slået en dej op og dernæst sat til hævning.


Da jeg havde en lille slat tilbage af min skønne sæk ølandshvede, så tænkte jeg at jeg ligeså godt kunne få det brugt, og da jeg samtidig ikke gad en helt alm. omgang boller, så blev det til en portion små fulskornsbrød istedet. Opskriften som jeg ca. fik den slumpet sammen, får i herunder:

Opskrift: 6-8 små brød eller 12-14 boller

1 pk. gær
2 dl. vand
2 dl. mælk
3 tsk. sukker
3 tsk. salt
½ dl. olie
300 g. fuldkornsmel
400 g. ølandshvede
+ alm. hvedemel til dejen er glat og smidig

Opløs gæren i det varme vand og tilsæt dernæst mælk, salt, sukker og olie. Rør godt rundt til både salt og sukker er opløst og tilsæt herefter melet lidt efter lidt og kom ekstra hvedemel i, hvis dette er nødvendigt.

Lad herefter dejen hæve tildækket et lunt sted i ca. ½ time og slå dernæst dejen ud i enten små brød eller boller. Jeg brugte mine fine små brødforme fra Søstrene Grene, hvor dejen igen fik lov at hæve i formene efter dejen var fyldt heri.

Når boller/brød har hævet færdig pensles de med sammenpisket æg og drysses med lidt fuldkornsmel. Jeg lavede et par fine snit i mine små brød, så de på den måde fik et "franskbrøds-look". Hvis du laver alm. runde boller, kan du med fordel snitte et kors/kryds øverst i bollen, eller du kan lade dem være rund og blanke som ved traditionelle boller.

Bag boller/brød ved 200 grader i ca. 15-20 min. eller indtil de er gyldne i toppen og hule i midten, når de får et lille "banke banke på"-slag :)


Vend forsigtigt brødene ud af formene og lad dem køle helt af på en bagerist - medmindre du selvfølgelig skal servere dem lune, som jo ganske enkelt er det bedste :) Uhm. Der er nu ikke ret mange ting der er bedre, end at komme hjem til nybagt brød eller kage.

Godtnok har jeg ikke prøvet det siden jeg flyttede hjemmefra, men Peter må da elske det, og må bestemt have det på samme måde som mig ;) Det håber jeg da i hvert fald ;)  

4 kommentarer:

  1. Hvor blev de fine:)
    Jeg har også tænkt på at afprøve formene til små brød. Hvis man nu ikke fyldte så meget dej i, så de stadig er rimeligt flade, så må man ku få nogle fine boller/flutes ud af dem...
    Jeg gad altså også godt komme hjem til nybagte boller, men det sker heller ikke herhjemme:)

    SvarSlet
    Svar
    1. Taak søde :) Jamen de fungerer jo bar eganske perfekt og jeg er bare SÅ glade for dem. Har heller ikke bagt brød i dem før nu, kun "kagebrød", men iih hvor synes jeg de blev søde.

      Du har ret mht. flutes/sandwich brød, for det havde jeg nemlig også overvejet, da de jo ikke er store nok til at skære skiver af :) Mine blev heller ikke helt så høje, så de kan sagtens bruges sådan. Jeg glæder mig i hvert fald til at skulle spise sådan en "sandwich" senere ;)

      Slet
  2. Hvor er de søde! Jeg har også forme fra SG, men jeg må indrømme, at jeg endnu ikke har afprøvet dem... :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja de er altså ret nuser :) iih for pokker piske, det er jo for dååårligt :) Selvom jeg nu også var ret langsom om, at få dem afprøvet. Jeg kan så sige sig, at de fungerer SÅ fint, så du skal ikke være bange ;)

      Slet