onsdag den 25. april 2012

Evolo rugbrød

- og fyldt med fibre


For jeg var jå så heldig, at modtage disse fine pakker mel fra Amo, og efter at have afprøvet dem i et par brød nu, ja så må jeg altså indrømme, at jeg er blevet en fin fan af alle tre slags :) De par brød jeg indtil nu har lavet med melsorterne her, har været "lyse" brød, så denne gang skulle det altså også afprøves i noget lidt mørkere brød - nemlig rugbrød :)

Det blev en ren succes, så jeg vil selvfølgelig dele opskriften med jer. I får derfor opskriften som jeg lavede den, også med de helt præcise mål. Jaja - jeg er blevet ret god til at huske at veje tingene af, inden det ryger op i skålen :)

Opskriften er lavet med udgangspunkt i de andre rugbrød jeg har lavet uden surdej, nemlig græskarrugbrødet og solsikkerugbrødet.

Opskrift til ét rugbrød:

50 g. gær
5 dl. lunken kærnemælk
1½ tsk. salt
1 spsk. sirup
150 g. Vinjett fuldkornsmel
250 g. Evolo
100 g. sesamfrø
100 g. græskarkerner

Lun først kærnemælken i gryde eller mikroovn og rør dernæst gæren ud heri. TIlføj salt og sirup og herefter melsorterne lidt efter lidt. Afslut med at komme sesamfrø og græskarkernerne i dejen.

Da denne dej ikke skal hæve før det skal i ovnen, varm da ovnen op til 175 grader og kom dejen op i en smurt rugbrødsform. Lad dejen stå i formen, indtil ovnen er varmet helt op og bag den herefter i ca. 90 min. ved 175 grader.


Når brødet er færdigbagt vendes det ud af formen og stilles hen på en bagerist, hvor det får lov at køle af. Hvis du gerne vil nyde den første skive lun (evt. med en klat smør på), gør det da når det har kølet af i et kvarters tid, men hvis du ikke vil have den "bløde", svampede og lune konsistens i brødet, vent da til brødet er helt afkølet helt indeni.

Når brødet er kølet helt ned opbevares det fint i et tætlukket frysepose, som det også sagtens kan fryses ned i.

Holdbarheden er ca. en uges tid, hvis det ellers kan holde sig så længe i rugbrødselskerens nærvær :) Herhjemme holder det max 5 dage, for når først det er der, så får det hurtigt ben at gå på :)

8 kommentarer:

 1. TILLYKKE med manden og hunden:)

  Jeg er også stor fan af Evolo og Vinjett. Nu skal jeg bare tage mig sammen og lære at bage rugbrød. De første forsøg jeg lavede endte bare med hårde skorper og klægt indre, så jeg er aldrig blevet fan af at bage rugbrød..

  SvarSlet
  Svar
  1. Taaaak søde :)

   Uhm ja, det er nogle ganske fantastiske produkter. Og det der med rugbrødet, det har jeg jo også kun fået til at virke UDEN surdej. Jeg kan dog ikke snige mig udenom, snart at komme igang MED surdej :)

   Slet
 2. Mums hvor ser det lækkert ud.
  Mon ikke jeg også skulle se og igang ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også rigtig skønt Bianca. :) Dejlig skorpe og saftigt indre. Du skal helt bestemt igang, men pas på - man kan ikke undvære det, når først man har vænnet sig til nybagt og hjemmebagt rugbrød på madpakken :)

   Slet
 3. Svar
  1. Ååååh det er faktisk lidt svært for mig at svare på, da jeg har sådan en brødform der kan justeres. Jeg kan derfor ikke huske, hvor "stor/lille" jeg lavede formen, da dette brød skulle bages. Jeg mindes dog ikke, at det var særlig stort!?

   Slet
 4. Ok. Så måske ca. 1 liter?

  SvarSlet