fredag den 26. oktober 2012

Fuldkorns Gnavebrød

- spækket med kerner og grovhed


For som jeg skrev om i onsdags, så var det jo national fuldkornsdag. Der skulle naturligvis også "fejres" herhjemme, så tirsdag aften baksede jeg en dej sammen, smed den på køl natten over, og dagen efter var der boller klar til en tur i ovnen. De blev rigtig gode og grove, og helt perfekte til en national fuldkornsdag med fokus på det sunde, det grove og fuldkornet. Opskriften får i som altid, lige herunder:

Opskrift til ca. 18 stk.

25 g. gær
5 dl. koldt vand
2 spsk. sukker
3 spsk. olie
3 tsk. salt
ca. 190 g. knækkede hvedekerner
180 g. speltmel
180 g. fuldkorns rugmel
360 g. hvedemel
+ kerner og frø til drys (efter eget valg)

Rør gæren ud i det kolde vand og kom olie, sukker og salt op i også. Tilsæt dernæst de knækkede hvedekerner, speltmel og fuldkorns rugmel. Rør hele herligheden godt sammen, og slå den godt sammen med en hul'ske. Tilsæt herefter hvedemelet lidt efter lidt, indtil dejen er let klistret, elastisk og ensartet. Dæk skålen med husholdningsfilm og stil den på køl natten over - mindst 6 timer. 

Dagen efter er dejen klar til formning. Form da bollerne med en spiseske, vend dem i frø og kerneblandingen og placer dem så på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag bollerne ved 200 grader i ca. 20 min. 


Note: en sund og mættende gnavebolle, som passer perfekt som mellemmåltid i madpakken, hvad enten du er voksen eller barn. De er endvidere gode til morgenmaden, hvis man ønsker et lidt sundere og groft brød til morgenbordet. Bestem dig blot for, hvilken "topping" du vil pryde dine boller med, og wuptii - en costomized bolle - ready to go :) 

6 kommentarer:

 1. De ser vildt gode ud - elsker kerner i og på boller (lige indtil de drysser af, hehe).

  SvarSlet
  Svar
  1. De er også super lækre, og mættende ;) Og ja, der er nærmest ikke noget værre, end når alle de lækre kerner og frø falder af, men så er det godt at man kan hapse dem op bagefter ;) haha.

   Slet
 2. Ih, hvor ser de gode ud! De skal helt sikkert prøves :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan du trygt gøre. Du er i hvert fald sikret grovhed og mæthed ;)

   Slet
 3. Jamen altså - som du ved bliver jeg SÅ forelsket i dine foto installationer - en fryd for øjet samt mundvandet. Begriber ikke hvordan du kan arrangere disse små kunstværker.
  Hilsen Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Iiih, hvor er du sød Charlotte. Tak, tak tak :) Mange tak for al den ros - den er jo slet ikke til at rumme :) men hvor er det bare dejligt, at du kan lide hvad du ser, og at jeg (trods mange besøg herinde) stadig kan imponere dig ;)

   Slet